platsannonser
Projektledare
till Akademikonferen.s
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
hotellnytt
Scandics största hotell hittills öppnar i Köpenhamn
– nordiskt spa och kock från Michelinrestaurang.
hotellnytt
Comfort Hotel Arlanda Airport vinner
“New Hotel Of The Year” och “Comfort Hotel Of The Year”.
Plats för möten
The Park flyttar in i Forskaren
– Förstärker mötesplats för life science
Framtiden är här. Kan du se den?
Svenska Möten
satsar på att utbilda kockar i hållbarhet.
23-25 september
Bokmässans Crimetimetema i höst:
Skrivarskola, snutfika och lögndetektorer.
Framtiden är här
Sigtunahöjden
erbjuder fler laddplatser för alla.
Event skapar möten
40 dagar kvar till Jamboree22
– Sveriges största ungdomsläger.
Nummer 1 bland 50
Hur hållbar är din stad?
Stockholm tar förstaplatsen.
3-årig med 32 platser
Umeå
får ny restaurangutbildning.
World airport award
Helsingfors flygplats
bäst i norra Europa.
RSS
rss_icon
Länkar
Resefria vårdplaneringsmöten sparar tid

Sveriges Kommuner och Landsting har via sitt upphandlingsbolag SKL Kommentus AB nu tecknat ett ramavtal med ComPodium International AB gällande distans- och mötestjänster. Detta öppnar dörren för resefria tjänster inom den offentliga sektorn. Östhammar är en kommun som valt att satsa på detta.

– Istället för att vid varje vårdplanering låta två personer åka de sju milen in till Akademiska sjukhuset i Uppsala sköter vi numera allt via videokonferens. Vår tidsbesparing uppgår till cirka 18 timmar varje vecka, berättar Helena Molarin, chef för biståndshandläggningen vid Östhammars kommun.

Oresebyrån ComPodium International är redan en viktig samarbetspartner för många landsting och företaget har gjort sig ett namn inom telemedicinens område. Ett bevis på detta var när de 2009 vann sjukvårdens it-pris i kategorin ”Nationella vårdstöd” för skapandet av en gemensam nationell infrastruktur för video- och distansmöten. Denna infrastruktur har bidragit till att sjukvårdens användning av resefria möten formligen exploderat.

– Och nu är det hög tid för kommunerna att gå samma väg. Inom den kommunala sektorn görs det fortfarande alltför många onödiga resor som kostar kommunmedborgarna helt onödiga skattekronor, menar ComPodiums vd Bengt Grahn.

Han är glad över att Kommentus valt att teckna ett ramavtal med ComPodium kring distans- och mötestjänster.

– Det gör det betydligt lättare för den offentliga sektorn att utveckla arbetssätt för resefria möten, säger Bengt Grahn.

Akut- och rehabdivisionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har valt att erbjuda kommunerna i Uppsala län möjlighet att via videokonferens genomföra vårdplaneringsmöten för de som ska skrivas ut från sjukhuset och få fortsatt vård i sin hemkommun. De som främst berörs är onkologen, kardiologen, infektions- och lungsjukvården där många äldre vårdas.

– Hittills har fyra kommuner i länet valt den lösningen och det finns också intresse från andra kommuner, berättar Ingrid Martinsson, vårdkoordinator vid akut- och rehabdivisionen.

På sjukhuset har man mobila videokonferensutrustningar som kopplas upp i de salar där de aktuella patienterna finns. Via ComPodiums videotjänster genomförs vårdplaneringsmötet med biståndshandläggaren, sjukgymnasten, arbetsterapeuten och sjuksköterskan på socialförvaltningen i Östhammar.

– Jag förstår inte hur vi tidigare kunde klara oss utan det här systemet. Vi har blivit mycket mer effektiva och slipper all ”tomtid” som resandet innebar, berättar Helena Molarin.

Hon minns med fasa hur man vid varje vårdplaneringsmöte, som sällan tar mer än 30 minuter, tvingades åka de sju milen till Uppsala. Leta efter en parkering, vilket enligt Helena inte är det lättaste vid Akademiska sjukhuset. Genomföra mötet på sjukhuset, åka sju mil hem igen för att sedan skriva vårdplanen och biståndsbeslutet.

– I genomsnitt genomför vi sex vårdplaneringsmöten i veckan. Räknar man hela restiden inklusive sökande efter parkering blev det cirka tre timmar varje gång. Tänk vilket slöseri med tid, säger Helena Molarin.

Tidigare reste kommunens enhetschef och biståndshandläggare till mötena. Nu deltar hela vårdplaneringsteamet från kommunen i processen och även anhöriga kan inkluderas virtuellt i mötet.

– Våra medarbetare gillar också det nya arbetssättet, men främst är det nog kommunerna som tjänar tid och kvalitet på detta sätt, konstaterar Ingrid Martinsson och inflikar att varje vårdplaneringsmöte som görs via videolänk spar 20 kilo koldioxid.

Hon hoppas nu att fler divisioner på sjukhuset ska börja använda videokonferenstekniken för att öka kvaliteten, hushålla med personal och miljö, allt för att få mer vård per skattekrona.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ComPodium International är ett fullserviceföretag som med resefria mötestjänster hjälper företag och organisationer att hushålla med mänskliga och finansiella resurser. Med en ny möteskultur agerar dessutom användarna klimatsmart och långsiktigt hållbart. ComPodium levererar på uppdrag av Inera AB den nationella videoinfrastrukturen på SJUNET, Svensk hälso- och sjukvårds eget datanät. ComPodium, som grundades 1997, har mycket lång erfarenhet av resefria möten och baserar sina tjänster på teknikkompetens i världsklass. Företaget, som har sitt huvudkontor i Luleå, är bland annat ackrediterad leverantör åt EU och FN.

 

Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s, inköpsorganisation Kommentus har på uppdrag av ett flertal myndigheter genomfört upphandling av video- och distansmötestjänster. I avtalet som nu är tecknat med ComPodium International AB ingår videoinfrastruktur och distansmöten som tjänst, det vill säga drift, förvaltning, användarstöd, utrustning och övervakning mot en fast eller rörligt kostnad. Avtalet är omgående giltigt och löper på två år.