platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Återöppnat Elmia:
Ett unikt mäss- och mötesår.
29/12-8/1
Malmö:
Vinterspelens universum återuppstår på ny plats.
nytt jobb
Josefine Gudmundson
blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.
26-27 juni 2023
Sverige arrangerar stor life science-kongress
som del av EU-ordförandeskapet.
Satsar på Business Events
Macaos kasinon satsar framåt på Business Events
investerar runt 170 miljarder kommande decenniet.
Event
Skåne Trendrapport 2022
Event in Skåne: Det har hänt magiska saker i Skåne under 2022.
Omvärldsanalys
Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023
Utdrag ur eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023.
Omvärldsanalys
Det är dags att bana nya spår för eventplanerare
Alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023.
Kellerman
I have a feeling we are not in Kansas anymore
Roger Kellerman om att stå inför en värld där gamla regler inte längre gäller.
RSS
rss_icon
Länkar
Ett unikt mäss- och mötesår på återöppnat Elmia

Helt plötsligt var det dags att öppna upp igen, efter en pandemi där mötesplatser fått stänga ned helt. Mässor och möten som pausats kunde hastigt återta sin plats och genomföras på Elmia. Agne Bengtsson, vd för Elmia AB, ger oss några guldkorn och insikter från året – och blickar framåt mot 2023.

 

Hur var det att återöppna Elmia efter en pandemi?

"Till en början fanns det kritik, hur kunde vi våga? När vi visat att det gick bra var det märkbart efterlängtat både från vår sida och från de branscher som mötts här under året. Att få återta rollen som en central plats för branscher att mötas på – på riktigt – känns viktigt. Vi kan konstatera att det digitala mötet möjliggör mycket, men det kan aldrig ersätta värdet av vad det fysiska mötet på en mässa ger fullt ut".

 

Mässor och möten levererades med kort varsel – hur gick det till?

"Det var otroligt intensivt både för oss som arrangör och för våra utställare. Mässor som skulle ha genomförts både 2020 och 2021 hade blivit uppskjutna och sammanföll med de som vanligen skulle genomföras 2022. Bokningar till kongresshuset trillade in och vi hamnade snabbt på samma nivå som det såg ut före pandemin. Elmia hade dessutom tvingats till att skära ner på personal under pandemin så rekryteringar för att bygga organisation skedde samtidigt. Att vi kunde leverera dessa mötesplatser som utställare och besökare uttryckligen varit väldigt nöjda med, är enbart tack vare det engagemang och den kunskap som våra medarbetare har och att nya medarbetare kommit in snabbt i våra projekt".

 

Vad har kännetecknat mässorna och mötena?

"Det har varit en otrolig puls på Elmia. Drygt 350 000 besökare och utställare från en mängd olika branscher, allt från skog och lantbruk till lastbil och industri, har bidragit till både affärer på mässgolvet och till besöksnäringen för regionen. Den utveckling som skett under pandemin som äntligen fick visas upp var tydlig – innovationer och produktenheter har varvats i hallarna med trender, upplevelser och fokus på aktuella branschfrågor. En gemensam fråga är hur vi påverkas av det som händer i omvärlden där behovet av samverkan är tydlig. Våra täta bokningar av företagsarrangemang, kongresser och konferenser har också tydliggjort ett stort behov bland företag och organisationer att ses i dessa former".

 

Vad är planerna framåt för Elmia?

"Vi ser fram emot 2023 som blir ett viktigt år för oss när vi ska utveckla verksamheten utifrån de erfarenheter årets leveranser har gett oss. Vi har påbörjat nästa steg för att göra Elmia till en mötesplats för omvärldens behov och jobbar med olika delar; System och processer internt och externt är en del, utveckling och förbättring av lokalerna en annan. Och inte minst en ökad satsning på hållbarhet – alla insatser med syftet att förbättra för våra kunder", säger Agne Bengtsson, vd för Elmia.

 

Bilden: Efter nedstängning under en pandemi fick Elmia äntligen leverera de mässor som blivit uppskjutna sedan två år tillbaka. Agne Bengtsson, vd för Elmia, summerar en spännande omstart och ett händelserikt år - och fokuserar på utvecklingen framåt.

Malmö: Vinterspelens universum återuppstår på ny plats

När Vinterspelen slår upp portarna den 29 december sker det i en helt ny miljö. I en industrilokal norr om Malmö C byggs varierade spelupplevelser för hela familjen. Förutom populära tv- och datorspel, prova VR, dansa och programmera kan besökare utforska vinterspelens egen rymdbas. Vinterspelen äger rum den 29 december till den 8 januari, och allt är gratis.

Att spela spel med vänner och familj på jullovet har uppskattats av närmare 50 000 besökare under tidigare år av Vinterspelen. När Malmö stad nu presenterar den fjärde upplagan av evenemanget görs det i den nya lokalen på Jörgen Kocksgatan 17.

"I den nya lokalen har vi kunnat bygga upp en riktigt häftig och kreativ miljö för att spela, skapa och utforska tillsammans, det blir som att kliva in en helt ny värld", säger Pontus Friberg, projektledare för Vinterspelen.

Besökare till Vinterspelen kommer bl.a. kunna uppleva rymden i VR, se hur jorden ser ut från ISS, skapa rymdljud, träna i rymdgymmet och lära sig om odling i rymden. På plats finns ett flertal populära spel från Minecraft, LittleBigPlanet och Cake Bash till retrospelsklassiker och racing. Organisationen DataTjej lär besökarna programmera och bygga robotar, medan danssugna kan utmana varandra i Just Dance. Dessutom kan besökare följa och träffa kända streamers i Vinterspelens Streamingbox ledd av ikonen Polski.

"Likt tidigare år ligger fokus på ett brett och jämställt innehåll där såväl inbitna spelare som nybörjare, och föräldrar ska kunna delta. Dessutom är lärandet, kreativiteten, byggandet och rörelseaktiviteter en stor del av innehållet", säger Jessica Nilsson, projektledare för Vinterspelen.

Totalt kommer ett trettiotal föreningar, spelprofiler och aktörer att medverka under evenemanget. En del programpunkter är unika för vissa dagar medan andra programpunkter sträcker sig över alla dagar. I Rymdcaféet finns enklare mat, fika och dryck med möjlighet att slå sig ner och ta det lugnt en stund.

Jörgen Kocksgatan 17 ligger cirkaa 8 minuters promenad från Malmö Centralstation. På vinterspelen.se finns information om kollektivtrafik och vägbeskrivning. Gatan utanför evenemanget har fått sänkt hastighet för att skapa en lugnare miljö för de besökare som tar sig till evenemanget.

Öppetider

29-31 december: kl. 10.00-17.00

2-8 januari: kl. 10.00-17.00

1 januari: stängt

 

Bilden: Just Dance på Vinterspelen 2019. Foto Ali Jehad.

 

Josefine Gudmundson blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier

Nuvarande hotelldirektör för populära Comfort Hotel Göteborg, Josefine Gudmundson tar i vår över som hotelldirektör för nyöppnade Clarion Hotel The Pier på Lindholmen.

Det helt nybyggda hotellet som slog upp sina dörrar i höstas har med sin konferensavdelning och 254 hotellrum på några månader etablerat som sig som Göteborgs nya internationell mötesplats. Hotellets restaurang Fei på 10:e våningen har varit fullbokad sedan öppning och på kort tid erhållit fina recensioner av både matälskare och branschen. En plats som bjuder på kinesisk mat i världsklass, internationell klubbkänsla, och en otrolig utsikt över Göteborgs skyline.

"Det känns glädjande att få välkomna Josefine in i rollen som hotelldirektör till Clarion Hotel The Pier. Med hennes kommersiella driv, serviceleverans och erfarenhet av att arbeta med Göteborg som destination kommer Josefine tillsammans med teamet fortsätta befästa hotellet som Göteborgs innovativa mötesplats. Jag är också otroligt glad att se interna talanger utvecklas genom våra olika karriärvägar och varumärken inom Nordic Choice". säger Miri Sumiq, Driftsdirektör Clarion Hotel Sverige.

Gudmundson har med undantag för studier i företagsekonomi på Stockholms Universitet alltid haft fullt fokus på hotellbranschen. Hon har studerat hotel management på det ansedda Swiss Hotel Management School i Leysin och hon har fördjupat kunskaperna i gästservice på hotell i Peking och New York. Josefine har även deltagit och genomfört den gedigna Clarion Hotel Management Trainee utbildningen.

"Clarion Hotel The Pier kommer förändra hotellmarknaden i Göteborg och jag ser fram emot att ta över stafettpinnen och få utveckla hotellet vidare. Lindholmen fortsätter att växa och det är här de stora, internationella företagen kommer att samlas. Bland innovationer och skyskrapor med inspiration från Manhattan och smaker med härkomst från öst i vår restaurang Fei kommer flera världar att mötas. Och det är just de mötena jag ser fram emot att skapa tillsammans med teamet, säger Josefine Gudmundson, tillträdande hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.

Josefine Gudmundson tillträder som hotelldirektör för Clarion The Pier första april 2023.

 

Bilden: Josefine Gudmundson tar klivet från Stenpiren till Lindholmen och fortsätter resan som hotelldirektör på nyöppnade Clarion Hotel The Pier

Sverige arrangerar stor life science-kongress som del av EU-ordförandeskapet

Den 26-27 juni ska Sverige stå värd för ett europeisk möte om life science, berättar Jenni Nordborg, nationell life science-samordnare. Kongressen Presidency Conference on the Future of Life Sciences arrangeras av regeringen och planeras av regeringens life science-kontor.

"Kongressen kommer att handla om framtidens life science och precisionsmedicin. Vi kommer att tala om de stora utmaningarna inom data, integritet, säkerhet och marknad", säger Jenni Nordborg, som leder regeringens life science-kontor, till Life Science Sweden.

"Kongressen ska samla toppledare från hela Europa. Deltagarna kommer att bestå av företagsledare, myndighetschefer, forskningsledare, hälso- och sjukvårdschefer, internationella patientföreträdare och naturligtvis politiker från Sverige och Europa".

Kongressen ska genomföras på Aula Medica vid Karolinska institutet i Stockholm.

Jenni Nordborg har som nationell life science-samordnare varit delaktig i att arrangera mötet. Efter årsskiftet lämnar hon sitt uppdrag på Regeringskansliet för en nyinrättad tjänst som chef för internationella relationer på Lif – de forskande läkemedelsföretagen, som Life Science Sweden tidigare berättat.

Bilden: Jenni Nordborg. Foto: Linda Karlsson/Regeringskansliet

Macaos kasinon satsar framåt nu på Business Events

Licenserna förnyas för de så kallade Big 6-resortoperatörerna i Macau och har lett till att regeringen vill se investeringarna diversifieras till en satsning på  icke-spelande utveckling av hela destinationen. Lokala arrangörer av internationella evenemang säger att tankeförflyttningen kommer att höja Macaus profil som mötes- och eventdestination och förebådar samtidigt en stark återhämtning underr 2023.

Resorthotellen i Macau kommer att investera nästan 15 miljarder USD under det kommande decenniet för att öka sitt värdskap för internationella kongresser, konferenser och sportevenemang när de följer ett löfte om att diversifiera verksamheten med sikte på annan verksamhet än bara kasinon.

Lyftet tankemässigt för de sex huvudoperatörerna har välkomnats av eventindustrin i Macau som det tydligaste tecknet hittills på att utsikterna för en ljusare framtid för hela industrin under andra kvartalet 2023. Det följer en policy som tryckts fram av regionens regering och ger operatörerna större nvesteringar i icke-spelsaktiviteter också för att kasinolicenserna ska kunna förnyas.

Hundratals miljoner dollar kommer att investeras i nya anläggningar för att locka till sig internationella evenemang och underhållning i ett försök att häva ett beroende av VIP-kasinos som kännetecknat kasinobranschen sedan spelindustrin öppnades för utländska investeringar för mer än 20 år sedan.

Sands China, Wynn Macau, Galaxy Entertainment, MGM China, Melco Resorts och SJM Holdings har lovat att investera 118,8 miljarder patacas (cirka 14,8 miljarder USD) tillsammans i icke-spelande aktiviteter, meddelade Macaos SAR-regering. Mer än 90 procent av investeringen kommer att gå till utveckling av icke-spelprojekt och att satsa på fler utomeuropeiska marknader, vilket Business Insider var första med att rapportera.

"Detta är  goda nyheter för Macau mötes- och eventindustri. Jag är säker på att Macau går in i en ny fas som kommer att skilja sig avsevärt från de senaste 10 till 15 åren", säger Bruno Simões, som driver Small World Experience-ett evenemangsföretag och DOC DMC Macau-Hong Kong.

“Spelmarknaden har varit dominerade på våra kasinohotell, vilket inte har varit bra för business eventen. Nu tvingas casinooperatörer fokusera på icke-spelande, nämligen på just möten- och eventutvecklingen. Investeringsplanerna är ett tydligt tecken i den riktningen.

"Till skillnad från de senaste 20 åren har Macaos regering nu gjort klart att den kommer att övervaka de sex kasinooperatörernas verksamhet. De goda nyheterna för business events är att fler hotellrum kommer att bli tillgängliga och mer prisvärda, och det innebär också fler attraktioner för incentiveresor och möten", säger Simões.

Löftet kommer efter månader av förväntningar från resortoperatörer eftersom osäkerheten över Covid-situationen både i Macau och på det kinesiska fastlandet dröjer kvar. De 10-åriga licenserna börjar gälla den 1 januari 2023.

Sands China, vars fastigheter inkluderar Venetian Macao och The Londoner, har förbundit sig att investera 3,5 miljarder dollar i icke-spelprojekt – det högsta beloppet av de sex operatörerna – med internationella kongresser och mässor som mål.

Galaxy planerar att bygga en nöjespark på 610 000 kvm medan det efterlängtade Galaxy International Convention Center kommer att bli den senaste mötesarenan i Macau att lyfta sin satsning med mplket att bli mer internationella i sin verksamhet. Stora sportevenemang kommer att riktas mot Galaxy Arena som kan ta emot 1 600 deltagare.

Melco Resorts, som äger Studio City och City of Dreams, planerar att öppna Macaus första året runt vattenpark nästa år för att "förstärka Macaus rykte som en internationell sportstad och som ett världscentrum för turism och fritid". Melco tillkännager också en treårig serie på hela 90 konserter med internationella toppartister, rapporterade South China Morning Post.

Wynn planerar en ny teater för att kunna bjuda på underhållning i världsklass i Macau och kommer att slå sig samman med städer i Greater Bay Area för att genomföra högprofilerade sportevenemang.

Det blir också en uppgradering av et antal anläggningar, nya årliga mässor evenemang och business events för att "främja kinesisk kultur från flera dimensioner" som ligger i pipelinen för MGM.

Simões tillade att löftet från de sex kasinooperatörerna kommer att genomföras när tillgängligheten till Macau uppgraderas med en flygplatsutbyggnaden, en järnvägsförbindelse till Macau via ön Hengqin, och en ny bro mellan Macau och Taipe.

Macau myndigheter har under tiden lättat på anti-covid-restriktionerna som har drabbat hela besöksekonomi och resortintäkterna. Interntionella ankomster och de som kommer från från Hongkong och Taiwan måste uppvisa ett negativt PCR-testresultat taget inom 72 timmar före avresan och ta ett nytt PCR-test vid ankomsten. Resenärer måste sitta i karantän hemma eller på hotell i fem dagar, men behöver inte längre boka rum på ett medicinskt observationshotell eller betala för tester i förväg.

Skåne Trendrapport 2022

Under åren har Event in Skåne varit medskapare i över 600 events som för alltid har förändrat Skåne till en bättre plats.

Samtidigt har universiteten genererat fler möten, idrottsrörelsen skapat fler internationella evenemang, kulturen utvecklats och tagit sig till världsklass. Här finns anläggningar som Malmö Arena, Malmö Live och många andra välkända etablissemang.

Vi kan inte annat än tacka Pehr Palm, vd för Event in Skåne, Petra Kuritzén och Linn Möller, som varit starkt drivande i en liten organisation som skapat många fantastiska evenemang under många år.

Nu väntar en ny tid med en ny organisation som ska ta Business Events Skåne till en ny nivå.

Den här trendrapporten har ingen motsvarighet i Sverige sedan tidigare. Vi har intervjuat intressanta och starkt drivande personer som på olika sätt har bidragit till att utveckla individer, universitet, föreningar, organisationer, städer och skapat viktiga nätverk.

I trendrapporten finns intervjuer med bland andra docent och överläkare Ola Björgell som driver flera kongresser varje år, Ali Eftekhari, en av grundarna till Big Slap och Karin Mårtensson vd för Malmö Arena.

Därutöver har vi pratat med legendaren Julius Malmström och Emelie Löfmark, vd och projektledare för Nöjesteatern och Amiralen i Malmö samt den kreativa ledaren för Skånemotor, komikern och programledaren Johan Wester.

H22:s projektchef Soraya Axelsson i Helsingborg berättar om ett långsiktigt stadsutvecklingsarbete i Helsingborg. Per Welinder, vd för Visit Lund, ser många utvecklingsmöjligheter i Lund, inte minst för att skapa en efterlängtad kongress- och kulturanläggning.

Andra röster är Anna-Karin Hennig, vd för Scoutförbundet, den världsberömde jazzpianisten Jan Lundgren, Annika Borgelin, vd för Båstad Turism och Malin Ekman, vd för Sponsrings- och Eventsverige.

I rapporten finns också en del av American Express trendrapport för 2023, Cvent, ett av världens ledande eventbolag, har också fått utrymme och inte minst Euromonitor.

Totalt skapar trendrapporten en helhet på 60 sidor om hur framtiden inom Eventsverige kan komma att se ut. Alltså inte bara i Skåne, utan som inspiration också till övriga delar av vårt avlånga land.

Det här är en trendrapport som berättar och säger som det är, och som lyfter fram olika perspektiv på vad ett event kan vara och innebära för samhället i stort.

Välkommen att bläddra och läsa rapporten i sin helhet här.

 

På bilden, bakre raden: Ali Eftekhari och Julius Malmström.

Sittande från vänster: Emilie Löfmark, Ola Björgell och Karin Mårtensson. Foto: Bimo Soenarso.