platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Återöppnat Elmia:
Ett unikt mäss- och mötesår.
29/12-8/1
Malmö:
Vinterspelens universum återuppstår på ny plats.
nytt jobb
Josefine Gudmundson
blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.
26-27 juni 2023
Sverige arrangerar stor life science-kongress
som del av EU-ordförandeskapet.
Satsar på Business Events
Macaos kasinon satsar framåt på Business Events
investerar runt 170 miljarder kommande decenniet.
Event
Skåne Trendrapport 2022
Event in Skåne: Det har hänt magiska saker i Skåne under 2022.
Omvärldsanalys
Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023
Utdrag ur eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023.
Omvärldsanalys
Det är dags att bana nya spår för eventplanerare
Alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023.
Kellerman
I have a feeling we are not in Kansas anymore
Roger Kellerman om att stå inför en värld där gamla regler inte längre gäller.
RSS
rss_icon
Länkar
Prags hotellmarknad fortsätter utvecklas positivt

År 2024 öppnar flera nya lyxhotell i den tjeckiska huvudstaden, vilket ökar kapaciteten för boende och möten. Det blir närmare 2 000 hotellrum och över

1 700 kvadratmeter mötesyta.

Även om Prags hotellkapacitet har minskat något under covid-19-pandemin är staden fortfarande en av de mest attraktiva hotellmarknaderna i Central- och Östeuropa.

I Cushman & Wakefields ranking, som bedömt totalt 20 städer i regionen, rankades Prag som nummer ett.

Antalet kollektiva boendeanläggningar i Prag var relativt stabila från år 2015 till 2019. Under den perioden erbjöd huvudstaden boende i cirka 800 boendeanläggningar med en kapacitet på cirka 42 000 rum och 90 000 bäddar, främst inom segmentet tre- och fyrstjärniga hotell.

En betydande förändring inträffade under år 2020, när kapaciteten i Prag gick över 44 000 rum för första gången på åtta år. År 2021 försvann mer än 1 500 rum från Pragmarknaden.

David Nath, partner och Head of Hospitality CEE & SEE hos Cushman & Wakefield:

"Prag förtjänar att vara den ledande exklusiva destinationen i Europa. Den måste dock skapa ny och lämplig infrastruktur, inklusive lyxhotell som saknas."

Till exempel är kapaciteten på lyxhotell i Budapest och Wien betydligt större än i Prag.

"Även med de kommande öppningarna som Fairmont, W hotel och Almanac X, kommer kapaciteten hos lyxhotell i Prag att ligga bakom dessa destinationer medan det utan tvekan borde erbjuda mer för att nå sin fulla potential",  säger David Nath.

Med ökande kapacitet och kvalitet har också medelpriset på hotellrum i Prag stigit under en lång tid och redan före pandemin.

Medan en gäst under 2014 betalade i genomsnitt 1 980 CZK per rum och natt, var priset 2 370 CZK (93 EUR) 2019.

Trenden med stigande priser gällde dock inte bara Prag utan hela regionen i Central- och Östeuropa. Samtidigt var hotellen i Prag bland dem med högst genomsnittlig beläggning.

Under året före krisen 2019 var Prag med nästan 80 procent hotellbeläggning den femte bästa i Europa, medan den år 2021 rankades bland de lägsta på grund av pandemin, med en genomsnittlig beläggningsgrad på 26 procent.

Förra året sjönk också priset på ett rum till cirka 1 600 CZK (64 EUR).

Hotellmarknaden i Prag återhämtar sig snabbt från pandemin, med en beläggning som nådde 74 procent i oktober, enligt senaste STR-data.

Det placerar den tjeckiska huvudstaden på plats 20 bland de 35 största marknaderna i Europa, före Wien eller Budapest.

"Hotellägare i Prag måste vara mer aggressiva med sin prisstrategi för att möta det ökande kostnadstrycket på grund av inflationen och de eskalerande energipriserna",  säger  Borivoj Vokrinek, partner och Strategic Advisory & Head of Hospitality Research EMEA hos Cushman & Wakefield.

Innan pandemin bröt ut blomstrade även mötesindustrin. Enligt data från Prague Convention Bureau, ägde 5 944 evenemang rum i Prag under rekordåret 2019, där över 715 000 delegater från hela världen deltog.

Det är det högsta antalet event sedan år 2014, då Prags Convention Bureau började sammanställa data från statistik från det tjeckiska statistikkontoret.

VIsserligen inkluderar det inte evenemang som hållits utanför hotellanläggningar, och från dess egen statistik inhämtad från partnerenheter, som till exempel stadens största största kongresscenter.

Under pandemin minskade antalet evenemang och deltagande delegater på en av världens tio mest populära mötesdestinationer med nästan 80 procent.

Roman Muška, vd för Prague Convention Bureau, säger att trots den svåra situationen och en liten minskning av antalet hotellboenden har investerare och ägare i de flesta fall inte slutat planera uppförandet eller renoveringen av sina hotellanläggningar.

"Före pandemin renoverades minst 15 viktiga möteshotell, och många boendefaciliteter utnyttjade låg beläggning för att påskynda renoveringsarbeten", säger Roman Muška.

"Vi har nyligen välkomnat Andaz Prague Hotel i den amerikanska Hyatt-kedjan, Stages Hotel Prague, Tribute Portfolio Hotel i Marriott-kedjan och det nya konceptet med boende i form av Julius Meinl Groups Julius Residence."

I slutet av år 2024 bör Prags boende- och möteskapacitet utökas ytterligare med flera nya hotellanläggningar av högre kategorier.

Under första halvåret nästa år öppnar det före detta Alcron Hotel, nyligen döpt till Almanac X, efter ombyggnad och erbjuder en kapacitet på 204 rum.

Därefter öppnar det nya W Prague Hotel med 161 rum och 350 kvadratmeter mötesyta, som skapas genom att renovera det tidigare Hotel Evropa på Vaclavplatsen. Andra större hotellprojekt som planeras nästa år är Mozart Hotel med 170 rum.

Under de kommande åren förväntas en expansion av kapaciteten hos redan etablerade hotell. Tillsammans med den planerade totalrenoveringen utökar Botanique Hotel Prague med 56 nya rum till totalt 262 rum och en total yta på 450 kvadratmeter nya mötesrum med dagsljus.

Samma antal rum blir det hos Hotel Carol i Jan Hotels-gruppen. Efter utbyggnaden får hotellet 117 rum.

Inom två år följer öppningen av Zleep Radlická i hotellkedjan Deutsche Hospitality med 166 rum, Grande Amade Hotel med 165 rum och Motel One vid Masaryk Station med 382 rum.

Under första halvåret 2024 bör även det före detta Intercontinental Hotel återinvigas under namnet Fairmont Golden Prague Hotel med 297 rum och 800 kvadratmeter mötesyta.

Segmentet av mindre hotell med en kapacitet på mindre än 100 bäddar växer också, vilket innebär öppnandet av fyra boutiqueahotell.Totalt utökas logikapaciteten i Prag med 254 rum.

Roman Muška:

"Vi hoppas att även de projekt som har skjutits upp på grund av pandemin slutförs. Det är exempelvis Hard Rock Hotel som ursprungligen förväntades öppna nästa år och var tänkt att vara en av representanterna för stora kongresser med en kapacitet på 523 rum och 5 500 kvadratmeter mötesyta."

"Ett sedan länge aviserat projekt är också byggandet av ett lyxhotell i U Sixtů-huset nära torget i Gamla stan, som får 90 rum."

Listan visar att en ökning av hotellkapaciteten och särskilt inom lyxhotellsegmentet, något som är helt avgörande för turismstrategin i Prag.

"Parallellt ökat kapaciteten att hålla kongresser, vilket bidrar till att attrahera fler evenemang till huvudstaden. Kongresser påverkar inte bara stadens ekonomi avsevärt, utan har också en social och pedagogisk inverkan", säger Roman Muška.

 

"Trots den svåra situationen och en liten minskning av antalet boendekapaciteter har investerare och ägare i de flesta fall inte slutat planera uppförandet eller renoveringen av sina hotellanläggningar. Före pandemin renoverades minst 15 viktiga konferenshotell, och många boendefaciliteter utnyttjade låg beläggning för att påskynda renoveringsarbeten", säger Roman Muška, direktör för Prague Convention Bureau, och tillägger: "Vi har nyligen välkomnat Andaz Prague Hotel i den amerikanska Hyatt-kedjan, Stages Hotel Prague, Tribute Portfolio Hotel i Marriott-kedjan och det nya konceptet med boende i form av Julius Meinl Groups Julius Residence. Från boutiquehotell kan jag nämna två hotell av lägenhetstypen det tjeckiska nätverket OREA Hotels & Resorts eller Chevron Hotel. Mer än en Hundra rum har lagts till på det nyrenoverade Prague Marriott Hotel. Sammantaget har alla dessa förändringar ökat Prags kapacitet med en ytterligare 856 rum och 1 130 m2 mötesyta."
I slutet av 2024 bör Prags boende- och möteskapacitet utökas ytterligare med flera nya hotellanläggningar av högre kategorier. Under första halvåret 2023 öppnar det före detta Alcron Hotel, nyligen döpt till Almanac X, efter ombyggnad och erbjuder en kapacitet på 204 rum. Det bör följas av det nya W Prague Hotel med 161 rum och 350 m2 mötesyta, som kommer att skapas genom att renovera det tidigare Hotel Evropa på Vaclavplatsen. Andra större hotellprojekt som planeras till 2023 är Mozart Hotel med 170 rum. Under de kommande åren kommer vi också att se en expansion av kapaciteten hos redan etablerade hotell. Tillsammans med den planerade totalrenoveringen kommer Botanique Hotel Prague att utöka med 56 nya rum, som därmed kommer att erbjuda totalt 262 rum och en total yta på 450 m2 nya mötesrum med dagsljus. Samma antal rum bör läggas till Hotel Carol i Jan Hotels-gruppen. Efter utbyggnaden ska det erbjuda totalt 117 rum.
Inom två år följer öppningen av Zleep Radlická i hotellkedjan Deutsche Hospitality med 166 rum, Grande Amade Hotel med 165 rum och Motel ONE vid Masaryk Station, som ska ha en kapacitet på 382 rum. Under första halvåret 2024 bör även det före detta InterContinental Hotel återinvigas under namnet Fairmont Golden Prague Hotel med 297 rum och 800 m2 mötesyta. Segmentet av mindre hotell med en kapacitet på mindre än 100 bäddar kommer också att växa, med totalt fyra sådana boutiqueanläggningar som förväntas öppna. Sammantaget kommer dessa hotell att utöka logikapaciteten i Prag med 254 rum.
"Vi hoppas att även de projekt som har skjutits upp på grund av pandemin kommer att slutföras, som konstruktionen av Hard Rock Hotel, som ursprungligen förväntades öppna 2023 och var tänkt att vara en av representanterna för stora kongresshotell med en kapacitet på 523 rum och 5 500 m2 mötesyta. Ett sedan länge aviserat projekt är också byggandet av ett lyxhotell i U Sixtů-huset nära torget i Gamla stan, som ska ha 90 rum", tillägger Roman Muška och fortsätter: "Listan visar att en ökning av hotellkapaciteten kan förväntas, särskilt inom lyxhotellsegmentet. Detta är helt avgörande för turismstrategin i Prag, som går bort från stadens profil som en billig destination för svensexor. Samtidigt tid kommer kongresskapaciteten att ökas, vilket kommer att bidra till att locka fler evenemang till huvudstaden, och de påverkar inte bara stadens ekonomi avsevärt, utan har också en social och pedagogisk inverkan."