platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Återöppnat Elmia:
Ett unikt mäss- och mötesår.
29/12-8/1
Malmö:
Vinterspelens universum återuppstår på ny plats.
nytt jobb
Josefine Gudmundson
blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.
26-27 juni 2023
Sverige arrangerar stor life science-kongress
som del av EU-ordförandeskapet.
Satsar på Business Events
Macaos kasinon satsar framåt på Business Events
investerar runt 170 miljarder kommande decenniet.
Event
Skåne Trendrapport 2022
Event in Skåne: Det har hänt magiska saker i Skåne under 2022.
Omvärldsanalys
Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023
Utdrag ur eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023.
Omvärldsanalys
Det är dags att bana nya spår för eventplanerare
Alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023.
Kellerman
I have a feeling we are not in Kansas anymore
Roger Kellerman om att stå inför en värld där gamla regler inte längre gäller.
RSS
rss_icon
Länkar
Engångsmuggen ska bort – forskning ska reda ut hur

Från och med den 1 januari 2024 måste alla i Sverige som säljer mat eller dryck i engångsförpackningar erbjuda sina kunder återanvändbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem. Hur det ska gå till ska forskare vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet titta närmare på i ett nytt projekt.

Forskare ska samla kunskap och erfarenheter för att stötta branschens aktörer – allt från stora snabbmatskedjor, restauranger, caféer, matbutiker och eventarrangörer – inför omställningen från engångsförpackningar till återanvändbara förpackningar.

"Vi ska bidra med kunskap om hur konsumenter kan uppmuntras att välja hållbara alternativ och vad som påverkar deras val", säger Lars Witell, professor i företagsekonomi vid CTF. "Vi ska också bidra med kunskap om hur affärsmodeller kan fungera för att tillgodose alla olika aktörer som medverkar i ett ekosystem för återanvändbara förpackningar".

Under 2023 kommer ett system med återanvändningsbara förpackningar att testas vid tre olika evenemang. Utöver att testa och utvärdera systemet kommer projektet även att studera och utvärdera frågor rörande besökarnas perspektiv och nöjdhet samt hur tjänster och affärsmodeller kan utformas för att underlätta samverkan och möjliggöra gemensamt värdeskapande – frågor som forskare vid CTF ska titta närmare på.

"Vi deltar i utformningen av nya system och kommer att testa våra frågeställningar på dessa olika event och studera hur kunder beter sig i användning av systemen", säger Lars Witell. "Vi hoppas att det kan ge ökad kunskap som kan hjälpa företag med omställningen. Detta är en viktig pusselbit för att minska klimatavtryck från exempelvis konserter, hockeymatcher och andra typer av event där många människor möts".

Forskningen sker inom ett demonstrationsprojekt som leds av Stiftelsen Chalmers Industriteknik och som innefattar flera aktörer, bland dessa CTF. Syftet är att demonstrera hur system för återanvändbara förpackningar kan bidra till ökad hållbarhet, minskad nedskräpning och lägre kostnader för städning och avfallshantering. Projektet finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas via det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.

 

Bilden: Lars Witell, professor i företagsekonomi