Anmälningsavgifterna till Göteborgsvarvet investeras i den stora folkfesten och löparnas upplevelse och hälsa. Men överskottet av loppet återinvesteras även i Göteborgs föreningsliv.
Efter 2022 års genomförande har hela 5,6 miljoner kronor delats ut till föreningslivet.
"Det är en summa som vi skall kunna förbättra ytterligare framöver, men ändå ett fantastiskt bidrag", säger Erik Bergkvist, Evenemangschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Göteborgsvarvet drivs av Göteborgs Friidrottsförbund och syftet med loppet är att driva utveckling av föreningslivet och folkhälsan framåt.
Bara inom Göteborgs Friidrottsförbunds anslutna föreningar finns det 50 000 aktiva som årligen sätts i rörelse. Föreningarna är beroende av ekonomiskt stöd och utbetalningarna har varit efterlängtade då pandemin satt djupa spår i föreningarnas ekonomier.
Årligen engageras ett stort antal idrottsföreningar i Göteborg och ute i landet under de lopp som arrangeras. Varje föreningsfunktionär bidrar ekonomiskt tillbaka till sin förening per åtagen arbetstimme. Utöver ersättningarna som betalas ut för funktionärsuppdragen fördelas även överskottet från verksamheten ut till Göteborgs Friidrottsförbund och dess medlemsföreningar.
En annan del av överskottet driver också anläggningen Friidrottens hus där tusentals barn, ungdomar, vuxna och veteraner tränar året runt.
"Ju fler som springer våra lopp desto bättre förutsättningar skapas för idrottsföreningar att fortsätta bedriva barn och ungdoms-, bredd- och elitverksamhet. Att deltaga i loppet är viktigt för hela samhället", säger Erik Bergkvist.
Den stora folkfest som Göteborgsvarvet är bidrar till både en förbättrad folkhälsa och till stora turistekonomiska värden för Göteborg och 2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp.
Varvetveckan 2023 inleds den 7 maj där Göteborgsvarvet gemomförs den 13 maj. Under 2023 arrangeras också Göteborgsvarvet Marathon för första gången där starten går 3 september.