platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Återöppnat Elmia:
Ett unikt mäss- och mötesår.
29/12-8/1
Malmö:
Vinterspelens universum återuppstår på ny plats.
nytt jobb
Josefine Gudmundson
blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.
26-27 juni 2023
Sverige arrangerar stor life science-kongress
som del av EU-ordförandeskapet.
Satsar på Business Events
Macaos kasinon satsar framåt på Business Events
investerar runt 170 miljarder kommande decenniet.
Event
Skåne Trendrapport 2022
Event in Skåne: Det har hänt magiska saker i Skåne under 2022.
Omvärldsanalys
Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023
Utdrag ur eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023.
Omvärldsanalys
Det är dags att bana nya spår för eventplanerare
Alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023.
Kellerman
I have a feeling we are not in Kansas anymore
Roger Kellerman om att stå inför en värld där gamla regler inte längre gäller.
RSS
rss_icon
Länkar
Sverige – enda nordiska landet som saknas på IBTM World

Färöarna har minst femton medarbetare klädda i fotbollströjor med sina namn på ryggen i sin monter och de är otroligt aktiva. De vet vad varje inkommande kongress, möte och event betyder för den lilla ögruppens fortsatta utveckling.

För de är bara 50 000 invånare i landet och närmare femton av dem är här i Barcelona. Danmark är som vanligt på plats och pratar om Copenhagen Legacy Lab med allt större framgång.

Finland och Norge är också här liksom Island och de baltiska staterna. Snygga montrar, härligt aktiva medarbetare och massor av bokade möten. Alla möten blir så klart inte av, men det är totalt runt 60 000 bokade möten under de tre mässdagarna. Men var är Sverige?

De är bara 50 000 invånare på den magiska ögruppen. Men de är här! Danmark är som vanligt på plats och pratar om Copenhagen Legacy Lab, med allt större framgång. Finland är här, Norge är här och självklart Island. De baltiska staterna också.

Snygga montrar, aktiva medarbetare och många förbokade möten. Alla blir så klart inte av, men det är totalt runt 60 000 bokade möten under de tre mässdagarna. Men hallå, var är Sverige?

Visit Sweden har 100 miljoner kronor i budget och satsar inte en enda krona på möten och events trots att landet Sverige har en eventstrategi.

Det kan väl inte kallas annat än en strutsstrategi från svensk sida? Eller är det så enkelt att svenska företag och organisationer inom möten och events inte kan samarbeta? Eller är de mätta och lata katter?

Efter att ha arbetat som journalist i över 40 år med möten och events är det otroligt trist att uppleva detta. Sverige halkar efter, och fort går det.

Dags att skapa en Sweden Convention Bureau, eller som Michael Schüller, vd för Svenska Möten, uttrycker det i en kommande artikel i vår svenska tidning: "Meet Sweden kan vara en satsning framåt."

Michael Schüller har just varit med om att lyfta in en drös av sina egna medlemmar i den internationella organisationen International Association of Conferense Centers, IACC.

Bra initiativ, bra arbetat och ännu bättre genomfört. Låt Svenska Möten ta hand om den svenska montern framöver, självklart med statligt stöd.

Vi kan inte satsa 100 miljoner kronor om året på svensk turism och noll kronor på möten och events. Det borde ju vara tvärtom: Satsa 100 miljoner kronor på möten och events för att göra oss till världens bästa land för möten och events.

Ingenting svenskt på mässan alls detta år?

Jo, jag ska inte glömma initiativet från Göteborg som använder Ostindienfararen, Götheborg som "råkar" ligga i hamnen här i Barcelona.

Ikväll har Götebiorg Convention Bureau och Svenska Mässan/Gothia Towers en egen tillställning under några timmar där världens viktigaste föreningar köar för att få vara med.

Rent av tycker några av danskarna tycker att det är en fantastiskt initiativ. Grattis Göteborg!

Nyligen utsågs Göteborg till världens mest hållbara destination inom möten och events för sjättre året i rad. Vilket är rent otroligt bra och lägg där till kvällens event ombord på Ostindiefararen Götheborg.

Att den nya svenska regeringen ska sova lika mycket som den förra när det gäller Sveriges ställning som framtida mötes- och eventland kan inte vara sant, men jag uteslutar ingenting. Låt oss sätta fart igen. Vi är bra på möten och events. Låt oss bli ännu bättre för att skapa ett ännu bättre samhälle för oss alla.

Roger Kellerman

Publisher

Meetings International