platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Malmö värd för uppmärksammad Banksy-utställning
Malmö blir värd när internationellt uppmärksammad Banksy-utställning kommer till Sverige för första gången och återigen skapar Julius Production en reseanledning för resten av Sverige för att komma till Malmö. Och grattis till alla Malmöbor, och resten av Skåne som helt enkelt måste se den här utställningen.

"The Mystery of Banksy – A Genius Mind" om street artens superstjärna Banksy gästar Malmö den 14 januari - 21 maj 2023. Utställningen har tidigare gjort nedslag i bland annat Berlin, Wien och Hamburg och öppnar snart även i Zürich – och på Nya Amiralen i Malmö.

"Det här är förstås oerhört roligt, och faktiskt något av ett scoop. Både att vi lyckats få utställningen till Sverige för första gången, och att den blir vårt första stora evenemang här, säger Emelie Löfmark, producent på Julius Production som sedan en tid tillbaka driver nya Amiralen i nöjeskvarteret vid Folkets Park

Med över en miljon besökare sedan premiären i München förra våren har ”The Mystery of Banksy – A Genious Mind” blivit en av de mest välbesökta och framgångsrika utställningarna någonsin om den exceptionelle gatukonstnären – eller möjligen konstnärerna. Mystiken runt Banksy är och förblir tät, och bara ett fåtal sägs veta säkert om det rör sig om en konstnär eller ett kollektiv. Den anonyme Banksy, världsberömd men ändå ett mysterium, sägs dock komma från Bristol, England; det var där den karaktäristiska street arten och samhällskritiken först syntes på väggar och gator.

Street art-stjärnan är känd för att utmana konstvärldens gränser, och verken har skapat uppståndelse och rubriker i flera år. Banksys konst är spridd över världen och pryder väggar och broar med ibland provokativa motiv föreställande råttor, schimpanser och kyssande polismän. Ofta landar konsten i anti-statliga, anti-kapitalistiska och anti-krigssammanhang, med motiv där barn, äldre och djur hamnar i centrum. Den omtalade bilden av en kattunge på ett sönderbombat hus på Gaza-remsan ska till exempel ha varit avsedd som social kritik mot ignorans, att människan i allmänhet väljer att betrakta bilder med gulliga kattungar istället för verkligheten. Högaktuellt nu i höst är de sju stora målningarna som dykt upp på olika platser i krigsdrabbade Ukraina, bland annat på rester av bombade bostadshus.

I en genomarbetad och unik miljö ger utställningen som kommer till Malmö en omfattande överblick och inblick i den enastående konstnärens verk. Utställningen dokumenterar hela den kreativa perioden fram till idag, med fler än 150 motiv av gatukonstnären: Graffiti, fotografier, skulpturer, videoinstallationer och även tryck på material som canvas, tyg, aluminium, forex och plexiglas som reproducerats och samlats in speciellt för denna utställning.

Enligt Banksys eget motto "Copyright is for losers ©TM" är hyllningsutställningen inte officiellt auktoriserad.

Bakom "The Mystery of Banksy – A Genius Mind" står den tyske musikalproducenten och utställningsarrangören Oliver Forster, COFO Entertainment, och designern och galleristen Virginia Jean, kreativ chef.

"Att skapa en utställning som denna är en utmaning. Vi vill göra konsten till en upplevelse, synlig för alla och samlad på ett ställe. Banksy har ju skapat över hela världen, och började tidigt sälja signerade konstverk och tryck i begränsad upplaga. De flesta är privatägda och inte tillgängliga för allmänheten. Att kunna förundras över en äkta Banksy är därför en sällsynthet. Med ”The Mystery of Banksy – A Genius Mind” försöker vi samla de bästa och mest imponerande motiven på ett ställe och i en avslappnad atmosfär utanför ett museum, men ändå med höga kvalitetskrav, säger producenten Oliver Forster.

Virginia Jean, kreativ chef för utställningen, har länge haft Banksy som inspiratör. Som expert på hans verk och specialist på gatukonst uttrycker hon:

"Med sina skapelser tar Banksy upp viktiga sanningar och problem i vår värld som vi föredrar att blunda för. Ett Banksy-verk berör alla och riktar sig till alla, vare sig man gillar det eller inte. Det är precis därför det är så viktigt för mig personligen att ställa ut Banksys verk, att göra dem tillgängliga för världen och att uppmärksamma dem. Banksy skriver historia med sin konst – berättelsen som är verklighet för oss i just detta ögonblick. Utställningen är ett måste för alla som gillar att brottas med konst, politik, allmänna världshändelser och framför allt sig själva och har en känsla av bitterljuv ironi”.

 

Vad: Utställningen "The Mystery of Banksy – A Genius Mind"

När: 14 januari – 21 maj 23

Var: Amiralen, Amiralsgatan 35, Malmö

Produktion: COFO Exhibition

Lokal produktion: Julius Production AB

Biljetter: Från 23 november kl 15 på hemsida www.mystery-banksy.se