platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Region Skåne satsar 5,3 miljoner kronor på kultur i Skåne

Skatecirkus, samtidskonst på landsbygden, historiedetektiver samt svanesång för Saturnus är några exempel på projektidéer som får ta del av Region Skånes stöd till kulturlivet.

Region Skåne satsar 5,3 miljoner kronor på 33 olika projekt inom kulturområdet. Det är årets andra fördelning av produktions- och utvecklingsstöd som syftar till att skapa förutsättningar för fler skåningar att ta del av och delta i kulturlivet i hela Skåne. Totalt kom det in 193 ansökningar med ett sammanlagt sökbelopp på 37,8 miljoner kronor.

De beviljade projekten finns inom områdena bild, cirkus, dans, design, film, form, kulturarv, litteratur, musik, seriekonst och teater och är utspridda över platser i hela Skåne. Projekten representerar en stor bredd av olika konstnärliga uttryck, målgrupper och spännande samarbeten.

Höstens fördelning är gjord med utgångspunkt från Region Skånes kulturpolitiska mål om att det ska finnas ett kulturutbud av hög kvalitet med både bredd och spets som är tillgängligt för invånarna i hela Skåne. Projekten knyter också väl an till utvecklingsområdena i Region Skånes kulturplan; Konstnärligt skapande, Delaktighet och medskapande, Kulturens rum och platser, Barns och ungas rätt till kultur samt Digital utveckling.

 

Här är några av projekten som beviljats utvecklingsstöd:

• Röstånga Konsthall beviljas 100 000 kronor för projektet Professionell entusiasm där de vill kartlägga förutsättningarna och undersöka strategier för att driva en plats för samtidskonst på landsbygden.

• BCD Film beviljas 200 000 kronor för projektet VÄRN som är ett interdisciplinärt projekt som tar sitt avstamp i den sanna historien om den skånska lantbruksarbetaren Karl-Göran Persson, som i rädsla för att Sovjet skulle invadera Sverige byggde om sitt lilla hus på Hörbyslätten till en bunker.

• Cirkusaktören Mikkel Hobbitz Filtenborg beviljas 95 000 kronor för projektet ROTOR – där han vill göra ett utforskande arbete om vänskap, momentum och subkultur som ska leda fram till en föreställning med skateboard, rullskridskor, akrobatik, cyr wheel och livemusik.

• Malmö Konsthall beviljas 250 000 kronor för att utforska möjligheterna att skapa en professionell konstnärsstudio för konstnärer med kognitiva eller fysiska funktionsvariationer.

 

Här är några av projekten som beviljats produktionsstöd:

• Waileth & Bardon beviljas 150 000 kronor till produktionen av Trolleri går vilse som omfattar en dans- och musikföreställning, en bilderbok och en app för barn mellan 4 och 7 år.

• Bombina Bombast beviljas 380 000 kronor för produktionen av Eko Village, ett platsspecifikt verk om miljöaktivism som utspelar sig i en trailerpark från framtiden intill Arriesjön utanför Malmö.

• Folkets konsthall beviljas 200 000 kronor för att producera vandringsutställningen Skåne, en dröm, med tio skånska serieskapare för att visa en bild av Skåne som en mångkulturell region med en mångfald av röster och berättelser.

• MWMusica beviljas 150 000 kronor för att skapa konsertproduktionen Cinematic Images Concert, som tar sin utgångspunkt i filmmusik genom historien.

• Thales Film & Teater beviljas 96 000 kronor för att skapa gatuteaterföreställningen Historiedetektiverna som ska spelas i Simrishamn under sommaren 2023 som ett led i att Simrishamn firar 900 år.

 

Mer information om alla beviljade projekt finns på Region Skånes webbplats

 

Beviljade stöd inom kultur - Utveckling Skåne (skane.se)

 

Bilden: Danskompaniet Bobbi Lo beviljas 200 000 kronor för dansföreställningen Sekten, den tredje delen i en interaktiv trilogi för en ung publik om olika former av makt och auktoritet i samhället. Foto: Alexandra Bergman