platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Nu börjar byggandet av ACE, ett världsledande kompetenscenter i Skellefteå

Arctic Center of Energy (ACE) ska bli ett världsledande kompetenscenter som påskyndar elektrifieringen av samhället. Huset planeras att vara färdigbyggt år 2025.

Till våren påbörjas bygget av den fysiska miljön som blir en levande mötesplats för forskning, utbildning och labbmiljöer samt testbädd för framtidens lösningar inom elektrifiering.

Sanna Orellano har utsetts som processansvarig för det nya kompetenscenter som nu byggs upp på Campus Skellefteå.

“ACE befäster norra Sveriges ledarskap inom elektrifiering. Det blir även en mötesplats för världens främsta aktörer inom området och en motor för den gröna omställningen”, säger Sanna Orellano.

Kommunfullmäktige tog i våras beslut om investeringen av kompetenscentret och bygget av huset är nu inne i en upphandlingsfas där nästa steg är att en entreprenör tilldelas uppdraget.

Det har redan beslutats att byggnaden ska certifieras enligt Sweden Green Buildings Councils mål för Miljöbyggnad nivå Guld samt NollCO₂. De höga ambitionerna vad gäller hållbarhet följer hela byggprocessen och redan nu pågår innovativa projekt som bidrar till huset som forsknings- och testbäddsmiljö.

“Det pågår en stor samhällsutveckling i Skellefteå just nu och att stärka campus med ett center för utbildning och forskning med fokus på den nya framväxande industrin är central för vår fortsatta tillväxt”, säger Lars Hedqvist, planeringschef för Skellefteå kommun.

ACE går nu in i nästa fas och under våren går startskottet för bygget av det nya kompetenscenter som ska upprättas vid älven i hjärtat av Campus Skellefteå.

Det blir en hub i framkant för forskning, utbildning och innovation som påskyndar samhällets elektrifiering. Den nya huset blir en symbol för samhällets elektrifiering och ett nytt landmärke i Skellefteå. Miljön ska innehålla kontors- och mötesplatser, utbildnings- och testmiljöer för att bygga kunskap för den gröna omställningen.

Innehållet i kompetenscentret kommer till stor del att färgas av den satsning som inletts av Northvolt, Luleå tekniska universitet, Skellefteå Kraft, RISE och Skellefteå kommun.

Målet är att med utgångspunkt i regionala styrkor och färdigheter samt genom ledande utbildning och forskning, säkra och sprida kunskap som påskyndar samhällets elektrifiering i Skellefteå men också globalt.

Huset blir basen för verksamheten och en nod för samverkan, innovation och test-/labbmiljöer, som också ska inrymma andra relevanta företag och verksamheter.

“Ett nytt hus på campus som ska inrymma den forskning och utbildning som görs inom ACE är välkommet. Huset i sig kan vara en symbol för de styrkeområden Luleå Tekniska Universitet har inom forskning i Skellefteå idag, med hållbart byggande i trä, smarta energilösningar och nya tekniska lösningar”, säger Robert Brännström, Luleå tekniska universitet och tf verksamhetsledare för ACE.