platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Skellefteå kan utses till Europas mest tillgängliga stad

Skellefteå är som enda nordiska stad en av sex finalister i Access City Award 2023. Vinnaren utses i Bryssel i slutet av november.

Access City Award är EUs årliga tillgänglighetspris. Det delas ut till europeiska städer med mer än 50 000 invånare som aktivt och på olika sätt arbetar för att genomföra tillgänglighetsåtgärder för äldre och personer med funktionsnedsättning.

Det är städerna själva som anmäler sig och i Skellefteås ansökan lyfte man aktiviteter som genomförts de senaste två åren. Några av dem är utbildningen ”Ett Skellefteå för alla” som samtliga anställda och förtroendevalda ska genomgå, universell utformning i nya gatumiljöer och att utbilda funktionsrättsföreningar i digital teknik.

Ansökningar från sammanlagt 43 städer kom in och förutom Skellefteå är det Córdoba, Grenoble, Hamburg, Ljubljana och Mérida som tävlar om Access City Award 2023. Av de sex finalisterna kommer tre vinnare att koras och första pris är 150 000 euro.

”Det är en stor ära att vara en av finalisterna och ett av de finaste kvittona på att hårt arbete och kontinuerliga ansträngningar lönar sig. I Skellefteå är tillgänglighet och inkludering inget nytt. Funktionsrättsföreningarna har jobbat med kommunen under många år för att förbättra tillgängligheten i staden, och gör det fortfarande, outtröttligt. Det är imponerande”, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare på Skellefteå kommun.

2020 hamnade Skellefteå på tredje plats i Access City Award. Den 25 november är det dags för årets prisutdelning och oavsett hur det går kommer arbetet med att göra Skellefteå tillgängligt för alla att fortsätta.

”Tillgänglighet och inkludering är ännu inte högst upp i alla prioriteringar och detta arbete behöver fortsätta. Men tillsammans gör politiker, kommunens medarbetare och representanter från funktionsrättsföreningarna sitt bästa för att hitta smarta lösningar och göra saker rätt från början medan vi fortsätter att bygga vår växande stad”, säger Elin Brännström.

 

Bilden: Campus. Här finns både Luleå Tekniska Universitet och Umeaå Universitet.