platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Göteborg världsmästare för sjätte året i rad

Världsledande inom hållbarhet. För sjätte året i rad hamnar Göteborg i topp som den mest hållbara destinationen. På onsdagen avslöjades resultaten från Global Destination Sustainability Index 2022, där 70 städer i världen deltar.

”Det här är ett fantastiskt erkännande av Göteborgs långsiktiga hållbarhetsarbete. Att lyckas behålla toppositionen för sjätte året är en bedrift som visar att staden och besöksnäringen tar hållbarhetsarbetet på allvar och utmanar andra städer att göra detsamma”, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

Global Destination Sustainability Index (GDSI), en jämförande ranking, startades 2016 av organisationen Global Destination Sustainability Movement. Sedan starten har Göteborg placerat sig i toppen varje gång. Hållbarhet i alla dimensioner mäts; ekologiska, sociala och ekonomiska. Men för att komma högt i rankingen är det viktigt att besöksnäringen med lokaler och hotell är engagerade och delaktiga och hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor.

"Vi är oerhört stolta över att återigen vara överst på listan. Konkurrensen är hårdare än någonsin, vilket också är viktigare än någonsin. Vi vill vara en pionjär och behålla positionen, eftersom det sporrar oss och gör destinationen attraktiv. Att kunna erbjuda ett hållbart utbud och turism som ger mer än det tar är gynnsamt för vår bransch, göteborgarna och de som besöker oss", säger Katarina Thorstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co.

GDSI är ett brett mått på hur väl städerna arbetar med hållbarhet och bygger på samarbete och allas bidrag med partners inom besöksnäringen och staden. Bedömning och poängsättning baseras på 71 olika kriterier som omfattar allt från utsläpp av växthusgaser, återvinning, tillgänglighet, inkludering, trygghet och trygghet samt hållbarhetscertifierade hotell och restauranger till om det finns hållbarhetsstrategier hos både offentliga och privata aktörer.

Så här ser listan ut vid årets prisutdelning:

1. Göteborg, 92.98

2. Bergen,  88.36

3. Köpenhamn, 86.7

4. Aalborg, 86.41

5. Bordeaux, 85.1

6. Glasgow, 84.09

7. Stockholm, 84.08

8. Belfast, 84.01

9. Aarhus, 83.45

10. Oslo, 83.18

Det är inga andra svenska städer med på den 30-lista som GDS presenterade, men väl hela sex danska städer, inkluderat Middelfart (15), Odense (19) och Svendborg (23:a). Se listan här.