platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Storsatsning i Uppsala – life science-område ska växa kraftigt

Uppsalas största life science-kluster ska bli större – mycket större. Området i Fyrislund ska tredubblas till ytan och ge plats för ytterligare 12 000 arbetsplatser, enligt ett förslag till ny detaljplan som nu är ute på samråd, skriver Nyhetsbrevet Life Science Sweden.

Uppsala Business Park har växt upp på det område i Fyrislund som tidigare tillhörde Pharmacia. Idag består det av drygt 100 000 kvadratmeter, som ger plats åt cirka 85 bolag med bortåt 3 000 anställda.

Omkring 80 procent av företagen är life science-bolag, och merparten av de övriga har koppling till life science, säger Sara Brännström, verksamhetschef på Uppsala Business Park och anställd av fastighetsbolaget bakom projektet, Corem.

"Den nya detaljplanen ska skapa förutsättningar för att göra platsen ungefär tre gånger så stor, någonstans kring 350 000-400 000 kvadratmeter. Den ska också göra att vi kan bygga stad här, idag är det mer av ett lite avskilt verksamhetsområde. Vi vill bygga ett område med hus för industriell läkemedelsproduktion, kontor, hälsoanläggning, skola, long stay-hotell, restauranger och grönytor", säger hon till Life Science Sweden.

Planen är att skapa ytterligare 12 000 arbetstillfällen i området, som också ska få en starkare koppling till Uppsalas stadskärna än det har idag.

Tanken är att locka ännu fler life science-bolag till området, men också andra företag som passar in i projektets vision, som formulerats som att man vill vara "Home of Life Changing Solutions".

"Life science kommer att fortsätta vara kärnan eftersom vi har så bra infrastrukturer med labbmiljöer och annat, och det kommer vi att fortsätta att bygga ut. Men vi vill också se till att det här blir en dynamisk plats där många bolag kan finnas oavsett bransch, men där den gemensamma nämnaren är att man vill förbättra människors liv".

På området pågår just nu bygget av ett nytt, modernt labbhus för forsknings- och utvecklingsbolag. Det byggs enligt befintlig detaljplan och ska stå klart till årsskiftet.

"Det är det första som byggts i Uppsala på länge. Tanken är att den nya detaljplanen ska göra det möjligt att bygga ännu flera sådana lokaler", säger Sara Brännström.

Underlaget till den nya detaljplanen har arbetats fram av Corem i samarbete med bland andra Thermo Fisher Scientific, Johnson & Johnson och Fresenius Kabi, som själva äger sina fastigheter i området, och Uppsala kommun.

Samrådet kring detaljplanen pågår fram till 25 november, och kommer att följas av ytterligare granskning och beslut. Byggstart för projektet bedöms bli möjlig tidigast 2024.