platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Värdskapet för COP26 har skapat ett bestående arv i Glasgow

Glasgow Convention Bureau säger att värdskapet för COP26 har levererat ett bestående arv för den skotska stadens affärsturismsektor när Egypten förbereder sig för att ta COP27-stafettpinnen..

När den brittiska regeringen förbereder sig för att överlämna COP-ordförandeskapet till Egypten vid COP27 i november, har Glasgow Convention Bureau tittat på hur Skottlands största stad har dragit nytta av att vara värd för den prestigefyllda FN-konferensen om klimatförändringar för 12 månader sedan.

Medan regeringar runt om i världen fokuserar på att leverera de fyra målen som beskrivs i Glasgow Climate Pact – att vända farten från den globalt betydelsefulla konferensen till handling – har stadens kongressteam arbetat med att identifiera det bestående arvet från COP26.

Feedback från Glasgows turism- och kongresssektor, vilket framgår av presidiets företagsundersökning 2022, fann att mer än hälften (60 %) av stadens turismföretag förbättrade sina hållbarhetsuppgifter som ett resultat av COP26, med särskilt fokus på att minska matsvinnet och minska energiförbrukning.

Dessutom sa majoriteten av de tillfrågade (mer än 70 %) att värdskapet för COP26 ökade deras medvetenhet om klimatförändringarna.

"Stadens hotellgemenskap förstod behovet av att tydligt kommunicera våra gröna meriter och hållbara metoder till COP26-delegaterna, och vi har tagit dessa lärdomar framåt för att stödja framtida konferensmöte i vår stad. Under det senaste året har Glasgows hotell ökat sitt antal laddningspunkter för elfordon, arbetat med att ta bort engångsplast och vi har uppmuntrat alla GGHA-medlemmar att ansöka om Green Tourism-ackreditering som bästa praxis", säger Janice Fisher, medordförande för Greater Glasgow Hoteliers Association (GGHA).

Gordon Hodge, chef för konferenser och evenemang vid University of Strathclyde, sa: "Universitetet har åtagit sig att minska utsläppen med 70 % till 2025. Vi har utvecklat en hållbarhetswebbsida för att hjälpa arrangörer och delegater att göra mer hållbara val, och vår konferens appar minskar behovet av tryckt material. Standardiserade bufféalternativ har effektiviserat vår köksverksamhet, minskat slöseri och energiförbrukning samtidigt som kvalitet och värde bibehålls. Vi har helt tagit bort rött kött från våra menyer, och alla engångsartiklar är nu komposterbara. Vi är glada över att våra ansträngningar har uppmärksammats, bara denna månad, med en Green Meetings Gold Award för att lägga till vår Green Tourism Gold-status".

Före COP26 var Glasgow redan en drivande kraft som en hållbar kongresstad, och var den första i Storbritannien som gick med i Global Destination Sustainability Index (GDSI) 2016 och rankades bland de fem bästa destinationerna (4:e) världen under 2022.

År 2021 var Glasgow den första staden i Storbritannien som samarbetade med EarthCheck, verktyget för benchmarking för hållbara städer, samt den första Convention Bureau som gick med i Tourism Declares a Climate Emergency.

Aileen Crawford, chef för turism och kongresser på Glasgow Life, som driver Glasgow Convention Bureau, sa: "Att vara värd för COP26 har hjälpt till att bygga vidare på Glasgows "People Make Glasgow Greener"-historia, där staden har gått "från steam, to green". Energi- och koldioxidsnåla konferenser är regelbundet i våra topp tre ämnesområden vid sidan av medicinska och ingenjörsmöten. Denna trend kommer att fortsätta med över £16 miljoner energirelaterad konferensverksamhet säkerställd för Glasgow fram till mars 2024; ytterligare stärka stadens, och Skottlands, position som en hållbar konferensplats för ansvarsfulla konferensarrangörer".

People Make Glasgow Greener är en pågående kampanj ledd av Glasgow Convention Bureau, som lanserades inför stadens värd för COP26 och återspeglar Glasgows engagemang för att bli en av världens ledande hållbara turismdestinationer.

Det återspeglar Glasgows ikoniska och prisbelönta stadsmärke "People Make Glasgow". Tidigare i år publicerade Glasgow City Council resultaten av sin årliga Glasgow Household Survey 2022, som visade att 40 % av medborgarna som svarade ansåg att COP26 hade en positiv inverkan på staden, medan 72 % ansåg att det hade höjt Glasgows profil internationellt. Dessutom sa cirka 66 % att det hade stärkt Glasgows rykte för att arrangera stora evenemang, medan 60 % sa att det hade uppmuntrat dem att tänka mer på miljön.

Omkring en tredjedel ansåg att det hade en positiv inverkan på den lokala ekonomin och hade uppmuntrat dem att ändra sitt beteende för att hjälpa till att hantera klimatkrisen, medan ungefär en fjärdedel av de tillfrågade sa att de hade uppmuntrats att vidta miljöåtgärder på grund av COP26.

"IWA är glad över att kunna samarbeta med en stad och mötesplats som har hållbarhet i hjärtat av sin verksamhet, genom att presentera 2026 IWA World Water Congress och utställning till Glasgow", säger Dr Marie Whaley, Senior Vice President, International Water Association (IWA).

"Det är avgörande för oss, som en organisation som kämpar för implementeringen av hållbar vattenpolitik över hela världen, att kunna arbeta med lokala intressenter som kan anpassa sig till våra strategiska hållbara principer och förstärka vår vision att skapa en värld där vatten är klokt, hållbart och rättvist skött".

"Vi är glada över att ta med vårt flaggskeppsevenemang till SEC Glasgow 2026 och är övertygade om att Glasgow erbjuder den perfekta bakgrunden för att främja relationer och driva diskussioner som stöder det globala samhället i övergången till hållbara vattenlösningar som är robusta och flexibla inför globalt förändringstryck".

Egyptens värd för COP27 nästa månad markerar 30-årsdagen av antagandet av FN:s ramkonvention om klimatförändringar. Under den tiden har världen kommit långt i kampen mot klimatförändringar och dess negativa effekter på vår planet, men Glasgows turist- och kongressindustri inser att det finns mer att göra och att affärsevenemang har en viktig roll att spela.

"COP26 har haft en transformativ effekt på vår verksamhet och har accelererat våra hållbarhetsambitioner. Det var katalysatorn för vårt åtagande att vara netto noll år 2030, och viktigare, det har varit drivkraften för skapandet av initiativet Net Zero Carbon Events som formar evenemangsbranschen för en mer hållbar framtid över hela världen", säger Kathleen Warden, Director of Conference Sales på Scottish Event Campus.

"Det har också påverkat uppfattningen om vår verksamhet och Glasgow på en global scen, cementerat vårt rättmätiga rykte som en verkligt global stad som kan arrangera de största och mest komplexa evenemang, och det har lyft Skottlands profil som ett land som är engagerad i en grönare framtid".

"Som värdplats är vi för alltid en del av COP-historien, och SEC och Glasgows arv kommer alltid att komma ihåg. Det har varit ett privilegium att få vara en del av stadens COP26-resa och SEC är stolta över att fortsätta bidra till och leda branschen till en mer hållbar framtid".