platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
För hållbara evenemang genom engångsfria lösningar

Med stöd av Energimyndigheten kommer detta projekt att demonstrera hur system för återanvändbara förpackningar för mat och dryck vid större evenemang kan bidra till ökad hållbarhet, minskad nedskräpning och lägre kostnader för städning och avfallshantering.

Senast 1 januari 2024 måste restauranger, caféer och eventarrangörer erbjuda återanvändbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem. Som ett led i förberedelserna inför de stora och utmanande förändringarna kommer demonstrationsprojektet att samla viktig kunskap och erfarenhet som hjälper branschens aktörer att ställa om till engångsfria evenemang.

Systemet med återanvändningsbara förpackningar kommer att testas vid tre utvalda evenemang under 2023. Systemet omfattar specifikt anpassade, individuellt märkta och återanvändningsbara tallrikar, muggar och glas, teknisk plattform för att säkerställa spårbarhet i retursystemet, specialanpassad disklösning, och driftorganisation för diskning och logistik. Utöver att testa och utvärdera själva systemet och dess komponenter kommer projektet även att studera och utvärdera frågor rörande besökarnas perspektiv och nöjdhet samt hur tjänster och affärsmodeller kan utformas för att underlätta samverkan och möjliggöra gemensamt värdeskapande.

Demonstrationsprojektet leds av Stiftelsen Chalmers Industriteknik och konsortiet består av Panter, systemleverantör med fokus på ”återanvändbara take away-förpackningar som tjänst”, Light My Fire, som tillverkar cirkulära tallrikar, muggar och glas, Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads Universitet, tjänsteföretaget Samhall, Göteborg & Co AB, Göteborgs stads officiella destinationsbolag, Got Event AB, Göteborgs stads evenemangs- och arenabolag och Region Gotland.

”Vi behöver få lösningar och metoder för att kunna skapa engångsfria evenemang av många skäl och förhoppningen är givetvis att detta projekt kommer bli den sista pusselbiten som många har ett behov av. Målet är att projektet ska gynna många aktörer runt om i landet.” säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare, Göteborg & Co, en del av Göteborgs Stad.

 

Bilden: Till och med hårt beskuren!