platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Örebro är Årets Fairtrade City 2022

Örebro utses till Årets Fairtrade City 2022. Genom att upphandla schysst producerade varor, sätta upp ambitiösa hållbarhetsmål och sprida kunskap om etisk konsumtion är Örebro en inspiration för andra kommuner.

"Örebro är en förebild när det gäller lokalt hållbarhetsarbete som gör stor skillnad globalt", säger Anneli Örtqvist, ansvarig för Fairtrade City på Fairtrade Sverige.

Örebro har varit Fairtrade City-diplomerad sedan 2007. Diplomeringen innebär att kommunen engagerar sig för en etisk konsumtion och hållbar handel i linje med FN:s globala hållbarhetsmål. Många av de livsmedel som svenska kommuner upphandlar är förknippade med allvarliga risker för dåliga arbetsvillkor, låga inkomster och miljöproblem. Det gäller exempelvis kaffe, te, kakao och bananer.

"Arbetet med rättvis handel och etiska inköp är oerhört viktigt. Det är ett sätt för oss som kommun att ta ansvar för schyssta arbetsvillkor kopplat till vår konsumtion av produkter från andra delar av världen. Som ansvarig för hållbarhetsfrågorna i kommunen tycker jag att detta är en mycket trevlig utmärkelse som visar en del av vårt arbete med mänskliga rättigheter", säger Jimmy Nordengren (C), kommunalråd och ordförande i Kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling.

"Vi är stolta över att nästan 100 procent av det kaffe och den kakao vi köper är Fairtrade-märkt. I år har de utsatta bananodlarna varit ett fokus och genom att handla Fairtrade bidrar vi till deras försörjning", säger Carinne Lancereau, Fairtrade-samordnare på Kommunstyrelseförvaltningen.

Örebros arbete med Fairtrade City leds av en samverkansgrupp med en bred representation ifrån kommun, civilsamhälle och det lokala näringslivet. En av deltagarna från näringslivet är Åsa Sandholm som driver den vegetariska restaurangen Rosengrens skafferi där flera olika varor är Fairtrade-märkta. Hon menar att lokala företag som engagerar sig för hållbarhet kan spela en viktig roll som ambassadörer för medborgarna.

"Många människor vill äta hållbart och jag berättar gärna för kunderna hur vi tänker när vi köper in varor. Jag tycker det är viktigt att vi får tillfälle att prata om hållbarhet, inte bara sätta upp en skylt", säger Åsa Sandholm.

I motivering till utmärkelsen nämns också att Örebro, trots pandemin, haft ett inspirerande engagemangsarbete som nått både kommunanställda och allmänhet. Ambitionen när det gäller andelen rättvist handlade produkter är också hög. Målet är att allt kaffe och te, all kakao och alla bananer som kommunen köper in ska produceras på ett sätt som både respekterar mänskliga rättigheter och tar miljöhänsyn.

 

Mer om Örebro kommuns arbete på orebro.se/fairtradecity

 

Bilden: Tyvärr något beskuren.