platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Konferens om hur dataanalys kan hjälpa Sveriges idrottare

För första gången i Sverige anordnas nu en konferens med fokus på hur dataanalys kan hjälpa Sveriges idrottare och klubbar att prestera bättre – och ta fler medaljer. Den 27 och 28 oktober samlas forskare och representanter från idrottsrörelsen på Högskolan i Skövde. Syftet är att ta del av den senaste forskningen och exempel från idrotten kring hur teknologi och dataanalys används för att optimera idrottsprestation.

Den 27 och 28 oktober strålar forskare, beslutsfattare, analytiker och andra som på olika sätt är aktiva inom idrottsrörelsen, samman på konferensen Skövde Sports Analytics Summit på Högskolan i Skövde. Det är första gången en konferens av det slaget arrangeras i Sverige.

"Dataanalys är ett område som utvecklas snabbt inom idrotten internationellt. Även om vi har flera framstående forskare och företag inom området så halkar vi efter om vi inte växlar upp nu", säger Anton Kalén, post doc på Högskolan i Skövde, statistiker på Sveriges Olympiska Kommitté, SOK och arrangör av konferensen.

Fokus under konferensdagarna kommer att vara så praktiskt som möjligt. Deltagarna kommer att få lyssna på forskare och tränare som har lyckats omsätta vetenskap till bättre idrottsprestationer.

Konferensens huvudtalare är Arjav Trivedi, Lead Data Scientist and Engineer hos fotbollsklubben Aston Villa. Han har tidigare jobbat med analys hos både Internationella Fotbollsförbundet och fotbollsklubben Arsenal.

"Premier League-lagen är några av de sportorganisationer som ligger längst fram när det kommer till dataanalys. Arjav Trivedi kommer ge oss en inblick i hur analysavdelningar i Premier League jobbar", säger Anton Kalén.

En annan talare är Johan Röjler som var skridskoåkaren Nils van der Poels tränare inför och under OS i Peking där Nils tog dubbla OS-guld. Också tidigare juniorvärldsmästare på skridsko. Johan Röjler kommer att prata om hur han och Nils jobbade systematiskt med träningsupplägg, hur de samlade in data i den dagliga träningen och hur de använde sig av dataanlays för att anpassa träningen.

Konferensen är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde och Sveriges Olympiska Kommitté. Målgruppen är forskare som vill bedriva idrottsnära forskning, tränare och andra idrottsansvariga, som vill fatta bättre beslut genom bättre analys. Konferensen riktar sig även mot företag inom sportteknologi och analys som är intresserade av att vidareutveckla sina produkter eller tjänster.

"Ett av SOK:s uppdrag är att driva och stödja prestationsutveckling och i Skövde kommer det ske på dubbla fronter. Det kommer bli ett unikt forum där vetenskapens analysexperter och praktikens användare i form av elitidrottens tränare får mötas och ta del av varandras erfarenheter. Det öppnar för synergier som gör att vi kan bli vassare i båda ändar och det känns väldigt inspirerande", säger Johan Flodin som är sport- och utvecklingschef på SOK.

 

Bilden: Håkan Carlsson, landslagschef på Svenska Orienteringsförbundet, Anton Kalén, Högskolan i Skövde och SOK, samt Annika Billstam och Anneli Östberg, från Svenska Orienteringsförbundet. Håkan Carlsson kommer att hålla i en av föreläsningarna.