platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Dags för Mänskliga rättighetsdagarna 2022

18–23 oktober är det dags för de Mänskliga rättighetsdagarna. Veckan fylls av aktiviteter runt om i Örebro som lyfter människors rättigheter och lika värde. Föreläsningar, samtal, utställningar, teater och fredsvandring är några av aktiviteterna som sker.

För 14:e året i rad arrangerar det civila samhället tillsammans med Örebro kommun de Mänskliga rättighetsdagarna. Detta för att lyfta och värna om demokrati, människors rättigheter och lika värde.

"Mänskliga rättigheter handlar om allas lika rättigheter oavsett vem du än är. De här dagarna är viktiga att värna och ta ställning till. Civila samhället gör väldigt mycket kring dessa frågor. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är viktigt för ett demokratiskt samhälle och vi som kommun vill synliggöra och stötta", säger Hanna Swingborg, planerare mänskliga rättigheter, Örebro kommun.

"Tillsammans är vi runt 18 medverkande föreningar som kraftsamlar för att göra detta möjligt. Att vi på olika sätt kan visa hur angeläget det är med mänskliga rättigheter och fortsätta lyfta det. Det är viktigt att man känner till vilka rättigheter man har, säger Julia Grafe, Projektledare Örebro Rättighetscenter.

Den 18 oktober kl 16-18 på Kulturkvarteret kommer en gemensam invigning att arrangeras som ett startskott på dagarna. På programmet står: Frågestund med Jimmy Nordengren (C) ordförande i kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling, Jerome med trummor, utdelning av fritidspris, dansuppvisning, barnkör, spoken word med Erik Malm samt musik med Sofia Vivere. På plats finns även ett 15-tal föreningar att träffa.

 

Under veckan arrangeras även aktiviteter som bland annat:

• Teater - Makten över mitt liv. Arr: Ewa Rydmark, ABF Örebro län.

• Föreläsning - Psykologisk första hjälp för barn i akut kris. Arr: Rädda Barnen.

• Föredrag - Demokratinätverk, behövs det verkligen? Arr: Medborgarskolan.

• Panelsamtal - Så bygger vi tillit. Arr: Svenska kyrkan/Sensus.

• Utställning - Diskriminering och rättigheter Arr: Örebro Rättighetscenter.

• Föreläsning - Mänskliga rättigheter löser klimatkrisen med Markus Lutteman Arr: Örebro bibliotek.

• Örebro Simallians visar också upp sin verksamhet för parasimmare. Alla aktiviteter under veckan är kostnadsfria och hela programmet finns på: orebro.se/mr-dagar

 

Svenska kyrkan lyfter temat genom att arrangera en fredsvandring den 23 oktober under parollen "Fred gör vi tillsammans". Alla är välkomna att delta med start klockan 12 vid S:t Mikaels kyrka. Vandringen går via Baronbackarna, Vivalla IP, Vivallaskolan, Vivalla centrum och Folkets hus. Det blir flera stopp längs vägen för inspiration med olika talare från föreningsmedlemmar och aktiva i området.

Arrangör för Mänskliga rättighetsdagarna är Örebro Rättighetscenter, Medborgarskolan, ABF, RF-SISU Örebro län och Örebro kommun.