platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
KTH:s stora pris till Petra Wadström

Innovationen Solvatten räddar liv i utsatta områden som flyktingläger och krigszoner världen över. När behållaren fyllts med förorenat vatten och ställts i solen skapas efter ett par timmar rent dricksvatten, som dessutom har värmts upp till hushåll och sjukvård.

"Målet är att ge alla tillgång till rent, varmt vatten, helt utan att använda fossila bränslen", säger uppfinnaren Petra Wadström. Hon får KTH:s stora pris 2022.

När Petra Wadström i slutet av 1990-talet bodde i Australien med sin familj slogs hon av intensiteten i all den solenergi som träffade markytan utan att tas tillvara.

Hon fick idén till Solvatten, en idé som växte fram successivt, och så småningom kunde hon testa material, funktion och design – allt för att maximera effekten av solens UVB-strålning och värme.

"Idag förbättrar Solvatten livet för drygt en halv miljon människor i världen, och jag har verkligen längtat efter att få berätta det", säger Petra Wadström.

Vid intervjutillfället planerar hon inför en resa till Kenya om ett par veckor, där hon ska besöka aktuella Solvatten-projekt.

"Vi arbetar även i flyktingläger tillsammans med UNHCR och hjälper till med vatten och hygienutbildningar. Flera projekt pågår i byar i de torraste delarna av Afrika, som Mali, Niger, Uganda och Burkina Faso", berättar hon.

"Det vi sett i alla våra projekt är att hela samhällen gynnas när kvinnor och flickor slipper det tyngsta vardagsjobbet – att släpa hem ved och elda för att koka rent och få varmvatten. Det innebär att flickor oftare kommer iväg till skolan, och att kvinnor får mer värdefull tid".

Eftersom vatten är kallt när det hämtas i brunnar, även i varma länder, ställs hinkar och kärl med smutsigt vatten ofta i solen för att värmas upp. Det vattnet används oförsiktigt vid operationer och förlossningar.

"En sådan hantering innebär en tillväxt-explosion av mikroorganismer i vattnet när det når temperaturer på uppåt 40 grader. Men genom Solvatten dödas alla virus, parasiter och bakterier genom UVB-ljuset, och det räddar liv inte minst inom vården, säger Petra Wadström. Det handlar om att nå minst samma reningsnivå som om vattnet hade kokats", säger hon.

En Solvatten-enhet kostar cirka tusenlappen och håller enligt henne ”en barndom”, sju till tio år, utan att några delar behöver bytas ut.

"Det gör lösningen kostnadseffektiv per liter rent, varmt vatten. Våra beräkningar visar även att en enhet sparar in upp till tio ton utsläpp av koldioxid under sin livstid, och dessutom får fler skogar stå kvar genom det minskade behovet av ved och kol".

Petra Wadström framhåller vidare att behovet av rent vatten är stort världen över i utsatta och katastrofdrabbade områden, inte bara i utvecklingsländer. Och Solvatten-enheter kan användas även på delar av norra halvklotet under den delen på året då solljuset är som mest intensivt.

"Min vision är att alla människor ska leva ett friskt och värdigt liv med tillgång till rent och varmt vatten hemma. Tänk om det vore så, då skulle situationen på jorden se helt annorlunda ut".

 

Bilden: Petra Wadström, designer, konstnär och uppfinnare till bland annat innovationen Solvatten, får KTH:s stora pris 2022, ett stipendium på 1,2 miljoner kronor.  Idag används tekniken till Solvatten i över 20 länder och förbättrar liv för över en halv miljon människor. Foto: Mikael Sjöberg för KTH