platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Neutronmötet i Lund samlar hundratals toppforskare

För första gången kommer en konferens att hållas i anslutning till den nya forskningsanläggningen ESS i Lund. Det är Institut Laue-Langevin, ILL, i Frankrike och European Spallation Source, ESS, som samlar neutronforskare från hela världen.

320 neutronforskare samlades i Lund denna vecka för att dela de senaste framstegen inom neutronforskningen. ESS-ILL User Meeting är det tredje för internationella forskare från akademi och industri, men det är första gången som det hålls i Lund, ESS hemstad.

Under den tre dagar långa konferensen kommer de senaste forskningsresultaten att presenteras, bland annat om mRNA-leverans för Covid-19-vacciner och funktionen av proteiner i Sars-Cov-2-viruset. Forskare kommer också att ha möjlighet att besöka anläggningen, som förväntas vara komplett och fullt i drift 2027.

"Det är ett stort nöje att välkomna neutronforskare från hela världen till Lund och till ESS, där de om bara några år kommer att bedriva världsledande forskning för att möta samhällsutmaningar – precis som ILL framgångsrikt har gjort de senaste fem åren. årtionden. Med ESS unika och oöverträffade prestanda, en aktiv forskargemenskap och djupare samarbete mellan europeiska institutioner, finns alla förutsättningar för Europa att behålla sin ledande position inom detta viktiga forskningsområde", säger Helmut Schoeber, ESS generaldirektör, i ett pressmeddelande.

ESS utvecklas för att kunna producera neutroner i stor skala, vilket gör att forskare kan studera hur material är uppbyggda och fungerar på atomär och molekylär nivå. Projektet ska bland annat leda till bättre mediciner i framtiden.