platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Comwell Aarhus har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark

De mest klimatvänliga hotellen i Danmark har gåtts igenom och den stora vinnaren av Climate Award 2022 är Comwell Aarhus. Priset delas ut av Klimascore.com och Danska Handelskammaren och baseras på den CO2-faktabaserade Klimascore som utvecklats av Klimascore.com med input från Concito och DTU. Förutom att utse regionala vinnare i hela landet och en nationell vinnare för Danmarks mest klimatvänliga hotell har även årets Bästa ’nykomling’ utsetts.

Danskar och företag efterfrågar hållbart boende och evenemang och nu har landets mest klimatvänliga hotell fastställts. Vinnaren i Danmark och i Århus är Comwell Aarhus, som är ett av de sju hotell som har vunnit ett regionalt pris för sitt hållbarhetsarbete. Comwell Aarhus tilldelas då även huvudpriset som Danmarks mest klimatvänliga hotell. Comwell Aarhus får en poäng på 10 av 10 i årets pris.

Danska Handelskammaren är mycket nöjda med att hotell och konferenscenter från hela landet har anmält sig för att tävla om sin klimatpåverkan:

"Danmark har en stark ställning internationellt inom hållbart boende och evenemang. Vi måste utnyttja denna fördel och med Climate Award hyllar vi Danmarks mest klimatvänliga hotell och konferenscenter i landet. Vi är mycket medvetna om att klimat- och CO2-besparingar har betydelse när företag resa och genomföra möten och konferenser. Vi är också säkra på och förväntar oss att turister i allt högre grad kommer att vända sig till hållbara val. Det kan dock vara svårt att genomskåda alternativen på marknaden, och Klimascore visar vägen. Du kan till exempel se att man på många ställen släpper ut mindre CO2 genom att övernatta på hotell än genom att stanna hemma", säger Lars Ramme Nielsen, marknadschef för turism, upplevelser och kultur på Danska Handelskammaren.

Klimatvänliga transportalternativ och egen produktion av energi har varit några av Comwell Aarhus stora hållbarhetsprojekt, vilket har gjort att hotellets klimatavtryck per övernattande gäst är minimalt. Alla dessa insatser är anledningen till att de är oerhört glada över att ha utsetts till både Århus och Danmarks mest klimatvänliga hotell.

"Vi är mycket stolta över att ta emot priset som det mest klimatvänliga hotellet i Danmark. Det är flera års fokus och engagemang som belönas. Vi är extra glada över att ligga i framkant i en bransch som uppvisar ett ambitiöst klimat- vänlig regi, och inte minst visar gästerna att det kan vara mer klimatvänligt att övernatta eller hålla ett möte på hotell än att stanna hemma”, säger direktör Flemming Poulsen från Comwell Aarhus.

Climate Award delas ut till de hotell eller konferenscenter som har lägst dokumenterade CO2-utsläpp per hotellgäst baserat på hotellens egna data. Den insamlade informationen omvandlas till CO2-utsläpp av Klimascore.com, som använder en metod som de har utvecklat med input från Concito och Danmarks Tekniske Universitet. Resultaten har sedan granskats av en jury bestående av klimatforskare och branschfolk. Juryn har gett följande motivering till valet av Comwell Aarhus:

"Comwell Aarhus utmärker sig genom att ha ett minimalt klimatavtryck inom alla områden, från transport och energiförbrukning till mat och dryck. Hotellet är exceptionellt när det gäller transporter, eftersom det har installerats otroligt många laddstationer för elbilar. Detta driver en beteende där fler gäster med elbil använder hotellet På energisidan har hotellet omvandlat stora delar av energiförsörjningen till klimatvänliga energikällor och på fasaden har solpaneler installerats, för att bara nämna några av de många initiativ".

René Jacobsen, vd på Klimascore.com, som har utfört beräkningarna och tittat på hotellens klimatdata, framhåller behovet av att hotellen blir mer systematiska och faktabaserade när det gäller hållbarhet:

"Klimascore är ett verktyg för danskar, internationella turister och företag som letar efter de mest klimatvänliga hotellen i Danmark, men det stödjer också hotellen att ta reda på vilka initiativ som har störst positiv effekt på klimatet. Efterfrågan på klimatvänligt boende och evenemangen kommer bara att öka under de kommande åren och därför behöver vi ett konsekvent tillvägagångssätt för att beräkna och dokumentera CO2-avtrycket från hotell.Poängen 1-10 gör det intuitivt för gästen att välja klimatvänligt utifrån CO2-fakta, som 10 är det mest klimatvänliga valet. Detta gör det hanterbart, transparent och pålitligt för både kunden och hotellet.”

De ledande hotellen och konferenscentren i industrin har blivit bättre än förra året. Det bästa CO2-avtrycket per gäst och dag är nu 35,0 kg CO2. Det är en förbättring med två procent jämfört med 2021. Totalt har de ledande hotellen tillsammans minskat CO2 med 2 275 ton. Det motsvarar att köra 6,7 miljoner mil i en bil.

Från och med nu kan du bo på fler än 34 hotell, som är mer klimatvänliga än hemma. Detta är en ökning med 30 procent jämfört med 2021 och är en stark signal om att industrin gör en stor insats för att driva klimatåtgärder (källa: Klimscore.com, resultat från Climate Award 2022).

 

Vinnare av Climate Award 2022:

● Huvudpris: Comwell Aarhus

● Köpenhamn: Scandic Kødbyen

● Aarhus: Comwell Aarhus

● Själland och öar: Scandic Roskilde Park

● Fyn och öar: Comwell Middelfart

● Norra Jylland: Scandic Aalborg City

● Trekantområdet: Scandic Jacob Gade

● Mellan- och Södra Jylland: Scandic Regina

● Bästa ’nykomlingen’: Clarion & Comfort Hotel Copenhagen Airport

 

Om Climate Award

● Nio priser - en nationell och sju regionala vinnare. Dessutom delas i år priset Bästa ’nykomling’ ut

● Tilldelas de hotell eller konferenscenter som har lägst dokumenterade CO2-utsläpp per hotellgäst.

● Poängen baseras på hotellens egna data om de åtta områden som är associerade med att bo på ett hotell: transport, energi, mat, dryck, avfall, vatten, hotellshopping och service.

● Läs mer om Climate Award: https://www.klimascore.com/da/climate-award-2022/

-----------------------------------------------------------------------------------------------Om Klimascore.com

Klimascore.com är klimatspecialister som har utvecklat Klimascore, som är industrins nya standardparameter som hjälper resenärer och företag att välja klimatvänliga hotell och konferenslokaler utifrån CO2-fakta. Dessutom har klimascore.com utvecklat klimatverktyg som hjälper hotell med dokumentation och ger råd om hur man kan prioritera klimatinitiativ och omvandla detta till ökad försäljning och kostnadsbesparingar. Se hotellens klimatpoäng på https://www.klimascore.com/da/vaelg-hotel. Klimascore.com drivs av danskägda Conscious Convenience ApS, som har kontor i Köpenhamn.

Om Danska Handelskammaren

Danska Handelskammaren är en arbetsgivarorganisation och företagsorganisation som representerar hela värdekedjan inom turism, kultur och upplevelser med  1100 företag inom upplevelseekonomin och 100 branschföreningar. Danska Handelskammaren har de mest betydande företagen inom hotellindustrin och representerar mer än 2/3 av hotellkapaciteten i Danmark, inklusive större delen av kapaciteten i de största städerna. Bland medlemmarna finns Scandic Hotels, Comwell Hotels, Munkebjerg och Arp-Hansen Hotel Group, med flera.