platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Årets största mötesplats om hotell och hotellfastigheter

Hotell och restauranger har haft ett rejält uppsving det senaste halvåret. Flera framsynta aktörer har under den utmanande pandemiperioden passat på att investera för att möta en marknad som åter växer. De har kunnat skörda rejält nu, men möts åter av en konjunkturutmaning. Vilka marknader är det som håller bäst nu?

Som vanligt tittar vi på spännande hotelltrender och idéer kring design av hotell och vi får också höra det senaste kring investeringsmarknaden för hotellfastigheter. Hör om hur hotelloperatörer och fastighetsägare bör satsa för att ligga rätt i framtidens marknad och de senaste årens lärdomar om justerade affärsmodeller som innebär nya intäkter.

 

Medverkande:

• Anna Spjuth, Chief Commercial Officer, Scandic Hotels

• Erik Nissen Johansen, Delägare i Pater Noster och grundare till Stylt

• Jonas Stenberg, vd ESS Group

• Madeleine Brehmer, vd Sabis

• Jan Wifstrand, Grundare Rapidus, tidigare chefredaktör DN och Sydsvenskan

• Bård Bjölgerud, Pangea

 

Program

09.00 Inledning –  Jan Wifstrand, dagens moderator, hälsar alla välkomna

 

09.05 De nya utmaningarna för fastighetsägare och operatörer

Det har gått bättre än vad många fruktade. Hur lyckades fastighetsägarna och hotelloperatörerna ta sig igenom den tuffa krisen 2020-2021? Hur har deras samarbete och krav på varandra förändrats? Vilka långtgående förändringar i sättet att räkna på hotellfastigheter och på intjäningsmöjligheter har det resulterat i? Vilket av risk och möjligheter är det som man nu fokuserar på?

• Clas Hjorth, Västerkulla

• Hans-Åke Petersson, Annordia

 

09.20 Hotellmarknadens hårda siffror

De allra senaste siffrorna från marknaden. Var har beläggningen helt kommit upp i tidigare nivåer, vart släpar den? Hur har rumspriser och revpar utvecklats? Vilka orter och typer av marknader märker ut sig?

• Thomas Jakobsson, chefsekonom Visita

 

09.40 Cirkus Venues utvecklar Djurgården med unika upplevelser

Med uppdaterade klassiker samt den storsatsningen på Gasklockan som nu är på gång har Cirkus Venues ett mycket fokuserat bestånd av hotell och arenor. Hur kommer man utveckla dessa? Hur mycket bevaras och vad tillförs? Vilka är de viktigaste faktorerna för att lyckas?

• Ingmari Pagenkemper, vd, Cirkus Venues

 

10.05 ESS Group metod för att finna dolda pärlor

På femton år har man skapat ett dussin hotell och ett femtontal restauranger. Knappt något är likt det andra. De flesta etableringar har inneburit stora investeringar, ett betydande risktagande för gruppen, fastighetsägare och finansiärer. Hur finner man rätt objekt och rätt koncept? Har de senaste årens tuffa marknad inneburit några förändringar i processen?

• Jonas Stenberg, vd, ESS Group

 

10.35 Kaffe

 

11.05 Viktigaste lärdomar från 152 restaurang- och hotelletableringar

Under 10 år har PreOpening varit projektpartner i många av Nordens allra största och mest välkända hotell- och restaurangprojekt. Lyssna till grundaren Andreas Moene som berättar om trender, lärdomar, misstag och insikterna han och hans team samlat på sig, och hur det påverkat synen på hur man leder kostnadseffektiva projekt där både gäst- och medarbetarnöjdhet är minst lika viktigt som hållbar fastighetsutveckling.

• Andreas Moene, vd, PreOpening

 

11.35 Transformera med förstånd och känsla

Med en snart 150-årig historik har Sabis haft många skepnader. Genom att både avveckla och utveckla har man nu styrt in på gastronomi, service och destinationsutveckling. Det senaste utvecklingsprojektet är Smådalarö gård, en storsatsning som genomfördes mitt under pandemin. Hör om hur fokusering och nysatsningar kan utveckla en historisk verksamhet mot nya höjder.

• Madeleine Brehmer, vd, Sabis

 

12.05 Guldet utanför storstäderna

De senaste två åren har Cibola gått från noll till fem hotellfastigheter. Företaget satsar både på att äga fastigheterna och driva verksamheten. Inriktningen är destinationshotell samt hotell på norrlandsmarknaden. Vad är det som kommer utmärka Cibolas hotell? Vilka tillväxtplaner har man?

• Jacob Dahlberg, vd, Cibola Holding

 

12.30 Lunch

 

13.30 Hotelljättens nya insikter och intäkter

Nu har hotellmarknaden åter stigit till höga höjder. Men vad har de senaste årens stålbad inneburit för bestående insikter om förändrade beteenden, framtida efterfrågan, förändrat utbud, och nya intäktsmöjligheter? Skiljer sig förändringarna mellan olika länder och marknader? Går de positiva inslagen att ”exportera”?

• Anna Spjuth, Chief Commercial Officer, Scandic Hotels

 

13.55 Den nordiska investerarmarknaden för hotellfastigheter

Hur utvecklas investeringsmarknaden för hotellfastigheter i Sverige och övriga Norden? Vilka är aktörerna som köper och säljer och hur utvecklas priser och avkastning? Vi får också höra hur hotell utvecklar sig värdemässigt jämfört med kontor, som investerare ofta ser som en alternativ användning av ytorna.

• Bård Bjölgerud, Pangea

 

14.20 Kaffe

 

14.50 Nya avtal i en ny verklighet

Force Majeure, ett begrepp som tidigare kändes väldigt abstrakt blev för två år sedan verklighet. Nu vill fastighetsägare, hotelloperatörer, krögare och utvecklare ha avtal som täcker upp framtida möjliga händelser på ett mer tydligt sätt. Vilka situationer är det man vill lösa främst och på vilket sätt har det kommit ny avtalsformuleringar efter pandemins utbredning? Hur mycket hängslen och livremmar är det lämpligt att ha?

• Jörgen Sandquist, Skierfe Advokatfirma

 

15.10 Konsten att skapa hotell som fungerar

Redan på ritstadiet läggs ett hotells intjäningsmöjligheter till stor del fast. Hur skapar man ett fungerande hotell som kan drivas med lönsamhet? En av Sveriges mest erfarna hotellarkitekter visar hur det går till.

• Stefan Tjäder, Krook & Tjäder

 

15.35 Ett av världens mest kreativa hotell – Pater Noster

57°53’45”N 11°27’57”E. Där i ett kargt och vindpinat läge står fyren Pater Noster. Intill ligger fyrmästarens hem, sedan två år ett exklusivt, ombonat hotell som bjuder på unika upplevelser. Lyssna om hur byggnader, service och omgivning utvecklats. Ta även del av andra unika projekt som tagits fram de senaste åren.

• Erik Nissen Johansen, delägare i Pater Noster och grundare till Stylt

 

16.00 Fastighetsvärlden bjuder in till stort branschmingel och eftersnack.

 

Hotell & Fastigheter 2022

▶ Datum och plats:

Onsdag 19 oktober, Citykonferensen Ingenjörshuset, Stockholm