platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Ingen hotellkris
– än så länge.

Rekordsommar för Höga Kusten
Internationella gäster har ökat med 40% sedan 2019.
Hotellnytt
Comwell Aarhus
har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark.
11-13 november 2022
Allt för hälsan tillbaka
– i år med fokus på kvinnohälsa.
25 april
Lansering av Fastighetsenergi 2023
– ny arena för framtidssäkrade byggnader
säkerhet för medarbetare
Riskline och Safeture
inleder ett samarbete.
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Dreamhack för vävare öppnar i Halmstad idag

Idag öppnas portarna upp till den stora mässan VÄV2022 som pågår den 22-24 september på Halmstad Arena. På grund av pandemin flyttades evenemanget fram, nu är det tredje gången gillt och det ord som bäst beskriver det är: Äntligen! Det blir en mässa ”extra allt” med fokus på hållbarhet.

Vävmässan är världens största handvävmässa. Den lockar både internationella, nationella och lokala besökare. Enligt statistik från tidigare mässor kan arrangören förvänta sig upp till 10 000 besökare. En extra rolig detalj rent historiskt är att den första vävmässan hölls i Halmstad 1986 och invigdes av Prins Bertil, som dessutom var Hertig av Halland.

Tio verkstäder visar vävning från Senegal, Danmark , Tyskland, Halland, Gotland och Halland… Här visas allt från vävning på medeltida vis till att själv väva sina kläder direkt i vävstolen och experiment av ungdomar.

På mässan, där hållbarhet och görande är i fokus, erbjuds föreläsningar, shopping av material och verktyg, workshops, barnaktiviteter och mycket mer. De vävaktiva i Halland är alla involverade.

Med kunskap om att kunna göra saker själv, kan vi göra hållbara val. Och det är barnen som banar vägen. Utöver våra halländska barn så har hundratals barn från olika delar av landet bidragit till den digitala utställningen ”I min vävda värld”. Och 4-5-åringar från Engelbrekts förskola i Halmstad har ”garnat” rockringar som finns med på utställningen.

"Vi har mycket spännande att bjuda på dessa mässdagar", säger Marita Jönsson, utvecklare inom slöjd och konsthantverk, på Region Halland som är lokal värd för evenemanget. ""Lin för livet" och det halländska projektet "Ull som resurs" visar verkligen hur gammal kunskap är vägen till framtiden. Jag kan också tipsa om Speakers Corner där det kommer hända mycket med fokus på hållbarhet".

Mässan öppnar klockan 09.00 torsdagen 22 september och klocksn 14.00 inviger Hallands landshövding Brittis Benzler VÄV2022. Det blir musik, tal samt stipendieutdelning.

"Det känns fantastiskt härligt att äntligen få klippa målsnöret och få välkomna alla till den här kreativa och textila kultur- och designmässan i Halmstad. Nu får vi äntligen visa hur gammal tradition och modern forskning gifter sig, lin och ull är framtidsfibrer. Vi tror att den här bredden kommer att tilltala besökarna", säger Tina Ignell, ordförande i Svenska Vävrådet. Att väva är inte minst en social kultur som finns över hela världen. Vi kan alla förhålla oss till vävda verk som exempelvis kläder, mattor, tapeter och konst.

Halmstad lockar till sig många evenemang, mycket inom idrott. Men vi vill också visa att vi är en kulturdestination att räkna med. Halland har många välkända besöksmål som exempelvis Teckningsmuseet i Laholm, Bonadsmuseet i Unnaryd, Hallands konstmuseum i Halmstad, Mjellby Konstmuseum, Designmuseet Rian i Falkenberg och Hallands Kulturmuseum i Varberg. Genom samarbetet med Visit Halland kan vi marknadsföra oss tillsammans.

"Vi är så glada över att ha varit med och värvat ett evenemang av den här digniteten till Halmstad", säger Karolina Davidsson, vd för Destination Halmstad AB. "Det betyder viktiga turistekonomiska inkomster för kommunen, närliggande regioner och besöksnäringen. Men minst lika viktigt är att vi får visa upp våra halländska traditioner inom det textila området och stärka Halmstad, och Halland, som en konst- och kulturdestination. Sedan är vi självklart stolta över att Halmstad Arena som enda arena i Halland kan erbjuda den här möjligheten till riktigt stora inomhusevenemang".

Vävmässan arrangeras av Svenska Vävrådet i samarbete med Kultur i Halland – Slöjd/Region Halland och Destination Halmstad AB.

 

Bilden: De yngsta utställarna på VÄV2022 är bara 4 år. De är mäkta stolta över sina konstnärliga alster. Foto: Destination Halmstad.