platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Ingen hotellkris
– än så länge.

Rekordsommar för Höga Kusten
Internationella gäster har ökat med 40% sedan 2019.
Hotellnytt
Comwell Aarhus
har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark.
11-13 november 2022
Allt för hälsan tillbaka
– i år med fokus på kvinnohälsa.
25 april
Lansering av Fastighetsenergi 2023
– ny arena för framtidssäkrade byggnader
säkerhet för medarbetare
Riskline och Safeture
inleder ett samarbete.
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Skoklosters slott samarrangerar internationellt symposium på tema trä

Vad kan vi lära oss av hantverk och design från 1600-talet? Den 16-19 september hålls ett internationellt symposium för yrkesverksamma där trä är den gemensamma nämnaren. Symposiet arrangeras av föreningen Malmstens Alumni, i samarbete med Malmstens Linköpings universitet och Skoklosters slott vid Statens historiska museer.

Symposiet Woodworking Tools & Techniques – Past, Present & Future i Stockholm har som syfte att sammanföra en mångsidig grupp av yrkesverksamma med trä som gemensam nämnare. Det handlar om konsthistoriker, möbelsnickare, konservatorer, formgivare och hantverkare. Ambitionen är att täcka in historiska, teoretiska, tekniska och designrelaterade aspekter. Symposiet tar avstamp i 1600-talets tekniker - sådant som det finns många exempel av på Skoklosters slott.

"Slottets samlingar är mycket kända internationellt och till symposiet kommer deltagare från 20 länder för att lära sig mer av dem", säger Lotta Lindley, slottsfogde och möbelkonservator på Skoklosters slott.

Symposiets program är innehållsrikt och behandlar många områden på ämnet trä. Under en dag kommer besökarna att befinna sig på Skoklosters slott med visning av slottet, kunskapsutbyte och fördjupning i bland annat arkitektur, takrestaurering och demonstration av en rekonstruerad passigsvarv. Originalet från 1600-talet finns i greve Wrangels svarvkammare som ligger placerad vid den ofullbordade salen – världens enda byggarbetsplats från samma tid.

"Skoklosters slott har en världsunik samling med exempelvis många spektakulära möbler som inte finns någon annanstans", säger Ulf Brunne, en av initiativtagarna till symposiet och tidigare studierektor och avdelningschef vid Malmstens Linköpings universitet. Han fortsätter:

"Man var otroligt skickliga på 1600-talet och utvecklade nya tekniker – så det finns väldigt mycket att lära sig genom att studera äldre möbler."

Symposiet pågår 16-19 september och kommer att resultera i en digital publikation som publiceras publikt på Malmstens alumnis webbplats och sociala kanaler under hösten. Vissa programpunkter kommer också att hållas i Barockhallen på slottets systermuseum Historiska museet, Statens historiska museer.

Skoklosters slott är ett av världens främsta barockslott och Sveriges största privatpalats. Byggherren Carl Gustav Wrangel lät uppföra slottet under den svenska stormaktstiden, ett bygge som pågick i över 30 år. Ändå blev inte slottet helt klart eftersom hantverkarna lämnade sitt jobb när Wrangel dog 1676. Det mesta finns bevarat, och att kliva in i slottet är att resa tillbaka till en tid som flytt – till adelns lyx och vardag som den sett ut under 350 år. Ligger beläget vid Mälaren och Upplandsleden.

Slottet är ett museum och här förvaras över 50 000 föremål. Museet ingår i myndigheten Statens historiska museer.

 

Bilden: Världens enda byggarbetsplats från 1600-talet. När Greve Wrangel dog lämnade hantverkarna kvar sina verktyg och gick för att inte komma tillbaka. Salen förblev ofullbordad. Tyvärr något beskuren.