platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Ingen hotellkris
– än så länge.

Rekordsommar för Höga Kusten
Internationella gäster har ökat med 40% sedan 2019.
Hotellnytt
Comwell Aarhus
har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark.
11-13 november 2022
Allt för hälsan tillbaka
– i år med fokus på kvinnohälsa.
25 april
Lansering av Fastighetsenergi 2023
– ny arena för framtidssäkrade byggnader
säkerhet för medarbetare
Riskline och Safeture
inleder ett samarbete.
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Göteborgs högsta hotell ska drivas av Choice Hotels

Balder Fastigheter utvecklar nu fastigheten med den klassiska biografsalongen Draken i Göteborg till ett 33 våningar högt hotell som ska drivas av Nordic Choice Hotels. Nya Hotell Draken blir stadens högsta. PE är huvudkonstruktör i projektet och har även konstruerat stommen.

1950-talsbiografen Draken ligger i anslutning till Folkets hus på Järntorget i centrala Göteborg. Byggnaden som huserar den kompletteras nu med en ny huskropp i ett projekt som utökar stadens mötes- och logikapacitet samtidigt som den klassiska salongen både bevaras och förs in i nutiden. Det drygt 100 meter höga Hotell Draken blir Göteborgs högsta och integreras med befintliga byggnader. Enligt plan ska det stå färdigt för invigning sommaren 2023.

På uppdrag av entreprenören K21 är PE huvudkonstruktör i projektet, hela vägen från start till färdig byggnad. Genom bygghandlingen har PE även fått förtroende från UPB att konstruera byggnadens stomme. Arkitekt är Erséus Arkitekter.

”Göteborg har komplexa grundläggningsförhållanden, så med tanke på byggnadens höjd har det varit avgörande att förstå hur överbyggnad och grundläggning samverkar. Även vindlastens betydelse ökar i och med höjden på byggnaden, så för att optimera konstruktionen har vi genomfört vindtunnelstest”, säger Jonas Sindler, ansvarig konstruktör på PE.

Huset hänger mot norr ut närmare sju meter över en lokalgata. För att göra detta möjligt finns ett tre våningar högt fackverk som sedan bär upp 28 våningar. På plan 32 har man dessutom låtit huset växa tre meter åt väster, vilket skapar utrymme för spännande konferens- och restaurangvåningar som får en fantastisk utsikt över Göteborgs hamninlopp.

”Att kunna bygga detta imponerande hus på en relativt liten yta har varit möjligt genom ett nära och gott samarbete mellan alla inblandade”, säger Jonas Sindler.

 

Bilden: Det drygt 100 meter höga Hotell Draken blir Göteborgs högsta och integreras med befintliga byggnader. Foto: Adore Adore / Erséus Arkitekter.