platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Ingen hotellkris
– än så länge.

Rekordsommar för Höga Kusten
Internationella gäster har ökat med 40% sedan 2019.
Hotellnytt
Comwell Aarhus
har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark.
11-13 november 2022
Allt för hälsan tillbaka
– i år med fokus på kvinnohälsa.
25 april
Lansering av Fastighetsenergi 2023
– ny arena för framtidssäkrade byggnader
säkerhet för medarbetare
Riskline och Safeture
inleder ett samarbete.
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Sara kulturhus i Skellefteå – så firas ettårsjubileet

ETT ÅR HAR GÅTT sedan Sara kulturhus slog upp portarna och bjöd in både Skellefteåbor och långväga besökare till konst-, design- och kulturupplevelser i världsklass. Nu firas ettårsjubileet den 8 och 10 september med aktiviteter för alla. Under lördagen läggs lite extra fokus på barn- och familjeaktiviteter.

”Det blir två fullmatade dagar som väntar våra besökare, säger Anna Jirstrand Sandlund, vd på Sara kulturhus.

Tårtbjudning till tonerna av estetiska programmet, prova på blåsinstrument, gospel och fasaddans – när Sara kulturhus firar ettårsjubileum väntar två dagar av fest och aktiviteter. Firandet inleds torsdag 8 september med installationen ”Ett hjärta av trä” som presenteras i samarbete med Skellefteå Kraft. Installationen symboliserar energisystemet och dess flöde i huset och kommer att invigas i Kulturtrappan.

”Styrkan i det här huset är samarbetet mellan verksamheter, att vi ger varandra inspiration, energi och möjlighet till så många synergier tillsammans. Det är också fint att kunna konstatera att föreningslivet hittat hit med sina bokningar”, säger Anna Jirstrand Sandlund, vd på Sara kulturhus.

Under dagen finns möjlighet att vara med på kick-off för Frida Selanders självbiografiska föreställning ”Det börjar i dig” där du kan möta det konstnärliga teamet bakom föreställningen, arrangerad av Västerbottensteatern. Här kan besökare även passa på att följa med UngHästens improvisatörer på en underhållande rundvandring i Sara kulturhus där kända fakta blandas med okunskap och vilda spekulationer, eller gå på familjevisning av Skellefteå konsthalls utställning Silver Days. Stadsbiblioteket erbjuder bland annat Read hour där Ellenor Lindgren och Monica Lindgren med flera läser högt ur blandade verk av Sara Lidman.

På torsdagskvällen sätter Europas soulkung Samuel Ljungblahd och sitt band med blås tonen för kvällen. Med på scen finns lokala gospelkören Trinity under ledning av Mattias Lindqvist.

”Vi har ett fullspäckat schema och man får vara på plats hela dagen för att inte missa något”, säger Anna Jirstrand Sandlund.

Lördag 10 september fortsätter firandet för hela familjen med bland annat sagolek, ansiktsmålning och eget skapande i form av Skaparväskan och Konstverkstan, arrangerat av Stadsbiblioteket, Museum Anna Nordlander och Skellefteå konsthall. Dessutom finns blåsorkestern Skellefteå Symphonic Band på plats där besökare får njuta av konsert och själva prova på att spela olika blåsinstrument, berättar Anna Jirstrand Sandlund.

”Det handlar inte bara om att komma hit och titta, vi vill ge våra besökare möjligheten att vara medskapande”.

Under lördagseftermiddagen kan hela Skellefteå njuta av kultur på hög nivå när dansare från Skellefteå dans- och balettförening uppträder innanför glaset, högt upp i hotelltornet.

Förutom hyllade konserter och kulturevenemang kan Sara kulturhus se tillbaka på ett första år som genererat internationell uppmärksamhet. I april tilldelades byggnaden det prestigefyllda arkitekturpriset International Award for Wood Architecture och när amerikanska Time Magazine utsåg ”Världens 50 bästa platser 2022” fanns Skellefteå representerat med sitt nya klimatpositiva kulturhus – i celebert sällskap av platser som Galapagosöarna, Stora barriärrevet och den internationella rymdstationen ISS.

De flesta av ettårsjubileets aktiviteter har fri entré och är öppet för alla, men vid några evenemang krävs biljetter – bland annat när lördagskvällen avrundas med Daniel Adams Ray på scenen. Hela programmet för Sara kulturhus ettårsjubileum hittar du på sarakulturhus.se

Foto: Johan Wennerström