platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Ingen hotellkris
– än så länge.

Rekordsommar för Höga Kusten
Internationella gäster har ökat med 40% sedan 2019.
Hotellnytt
Comwell Aarhus
har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark.
11-13 november 2022
Allt för hälsan tillbaka
– i år med fokus på kvinnohälsa.
25 april
Lansering av Fastighetsenergi 2023
– ny arena för framtidssäkrade byggnader
säkerhet för medarbetare
Riskline och Safeture
inleder ett samarbete.
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Persontrafik: Hur har den allvarliga brottligheten minskat med över 60 procent i New Yorks tunnelbana?

Under 37 år har den före detta polischefen Joseph Nugent från MTA:s arbete bidragit till öka tryggheten i New Yorks tunnelbana och bussar. Joseph Nugent är huvudtalare på Persontrafik där han kommer berätta hur de arbetat med säkerhets- och trygghetsfrågor som resulterat i att den allvarliga brottsligheten i New Yorks tunnelbana minskat med över 60 procent sedan 1997.

Med ett förflutet som polis inom New York Police Department, NYPD, hade Joseph Nugent rätt bakgrund för att bli ansvarig för sambandsfrågor mellan New York City Transit och NYPD. Närmare bestämt jobbar han med säkerheten i tunnelbanan och på alla bussar. Före pandemin reste åtta miljoner människor per år med de två färdsätten och Joseph Nugent hoppas att man ska komma tillbaka till de siffrorna så småningom.

Säkerheten både faktiskt och upplevd har stärkts i tunnelbanan och på bussar för varje år. Ett långsiktigt projekt har varit att öka mängder övervakningskameror. Det är först nyligen som samtliga 472 tunnelbanestationer har fått kameror.

"Det har varit en effektiv åtgärd som burit frukt. Till exempel kan vi fånga brottslingar på bild och genast skicka ut foton till alla polisers mobiler. Många har gripits till följd av detta. Det skickar ett tydligt budskap: ”Vi kommer att ta dig.”, säger Joseph Nugent.

Kamerorna är både synliga och dolda. De synliga vandaliseras med jämna mellanrum, men då fångas brotten av de dolda.

"De synliga kamerorna får människor att känna sig trygga, men vi visar inte alla våra kort, så att säga".

Andelen av alla brott i New York som begås i tunnelbanan är cirka en procent. 1997 var antalet allvarliga brott i tunnelbanan 17,04 per dag. Sådana brott är till exempel ofredande, misshandel, rån och mord. 2019 (före pandemin) var siffran nere i 6,4 per dag. Antalet personrån som skedde i tunnelbanan första halvåret 1997 var 1 046. Under samma period i år skedde 305 rån.

Säkerhet handlar inte bara om att förebygga brott, utan också om att skapa trygghet för alla de resenärer som sköter sig. Därför är det bland annat nolltolerans mot nedskräpning och klotter i tunnelbanan och bussarna i New York. Graffiti tvättas bort inom ett dygn.

Att hålla bussar och tåg rena, använda kameror, låta personalen synas ordentligt, se till att alla betalar för sin resa och göra resenärerna delaktiga i säkerhetsarbetet är de viktigaste inslagen i en tryggare kollektivtrafik, enligt Joseph Nugent:

 

Joseph Nugents bästa säkerhetstips

1. Kameror. ”Ni svenskar borde vara med positivt inställda till säkerhetskameror. De hotar inte den personliga integriteten, utan minskar brottsligheten.”

2. Ha närvarande och synlig personal, gärna i fluorescerande västar.

3. Bekämpa graffiti och nedskräpning. Det förstärker känslan av trygghet för resenärerna, och visar att brott inte lönar sig.

4. Hindra plankning (enforce the fare). ”Då kommer många av era problem att hållas utanför kollektivtrafiken.”

 

Seminarium på Persontrafik

Onsdag 26 oktober kl 13.30-14.30

Medverkar gör Joseph Nugent, MTA New York City Transit

 

Persontrafik

Persontrafik äger rum 25-27 oktober på Stockholmsmässan och är en av de viktigaste mötesplatserna för hela kollektivtrafikbranschen där samverkan och samarbete är avgörande för att kunna erbjuda resenärerna attraktiva, hållbara mobilitetslösningar. Persontrafik 2022 har stort fokus på teknikutveckling, service, säkerhet, kombinerad mobilitet och inte minst på kollektivtrafikens bidrag till ett hållbart samhälle och en hållbar stadsutveckling. Det kommer vara cirka 150 utställare på plats som representerar bussar, taxibilar, trafikinformation, laddningsinfrastruktur, biljettsystem, säkerhetslösningar i kollektivtrafiken, digital teknik med mera.

 

Medarrangörer är Svensk Kollektivtrafik, SKR, Samtrafiken, Sveriges Bussföretag, Svenska Taxiförbundet och Tågföretagen.

 

Arrangörer av Persontrafik är Stockholmsmässan och Svenska Mässan Gothia Towers

 

Mer information finns på www.persontrafik.se