platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Ingen hotellkris
– än så länge.

Rekordsommar för Höga Kusten
Internationella gäster har ökat med 40% sedan 2019.
Hotellnytt
Comwell Aarhus
har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark.
11-13 november 2022
Allt för hälsan tillbaka
– i år med fokus på kvinnohälsa.
25 april
Lansering av Fastighetsenergi 2023
– ny arena för framtidssäkrade byggnader
säkerhet för medarbetare
Riskline och Safeture
inleder ett samarbete.
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Tyska affärsresenärer gör redan längre resor än före Covid

Tyska affärsresenärer för längre affärsresor och köper fler businessclassbiljetter än de gjorde före Covid-19-pandemin, enligt forskning från AirPlus International, som är ett specialistföretag för företagsbetalningar.

AirPlus siffror för inköp av flygbiljetter visar en stark ökning av efterfrågan från tyska resenärer under första halvåret 2022, med faktureringsvolymen i juni endast 10 procent lägre än i juni 2019.

AirPlus Business Travel Index identifierar också hur trenderna har förändrats under de senaste tre åren, med längden på tyskarnas affärsresor ökade från i genomsnitt fem dagar 2019 till 6,3 dagar i år.

Denna ökning av varaktigheten var ännu mer uttalad för internationella resor från Tyskland, som steg från i genomsnitt 11,6 dagar 2019 till 14,5 dagar 2022. Samtidigt sjönk andelen endagsresor från 17 procent till sju procent under samma period.

AirPlus identifierar också en ökning av tyska organisationer som bokar flygresor i businessclass, som ökade från nio procent 2019 till 13 procent i år. Detta gällde särskilt på inrikesflyg där andelen bokningar av businessclass ökade från fem procent 2019 till 12 procent i år.

Studien fann att en del beteenden före Covid hade börjat "återgå till det normala", gällande bokningstiderna. Den genomsnittliga bokning-till-avgångsperioden steg från 16,3 dagar 2021 till 21,4 dagar i år, vilket kan jämföras med ett genomsnitt på 24 dagar 2019.

"Trenden mot längre affärsresor är en indikation på att hållbarhet blir allt viktigare för företag", säger AirPlus vd Oliver Wagner.

”Medarbetarna hanterar flera möten inom en resa istället för kortare individuella resor. De reser mer medvetet men gör det gärna med mer komfort i businessclass.

"En annan möjlig förklaring till de längre resorna är ’bleisure travel’-trenden, vilket innebär kombinationen av en affärsresa med en privat resa”.

En annan skillnad från 2019 är att tyska affärsresenärer bokar vissa destinationer utanför Europa – Kina och Ryssland hade rankats som de andra och tredje mest populära interkontinentala destinationerna efter USA för tre år sedan. Men medan USA fortfarande är den främsta destinationen utanför Europa 2022, har Indien och Mexiko ersatt Kina och Ryssland i topp tre.

Det skedde också en förändring i Europa med Spanien som tog över från Storbritannien som toppdestination för tyska resenärer. Storbritannien halkade till andra plats.

"Tack vare lättnaderna av Covid-restriktionerna har företag nu mer planeringssäkerhet för sina affärsresor igen. Bokningssiffror för de kommande månaderna indikerar att återhämtningen av affärsresor kommer att fortsätta”.

AirPlus är en del av Lufthansa Group men företaget har meddelat att man planerar att sälja verksamheten.