platsannonser
Chef Akademikonferens
PCO för SLU, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Radisson Red i Oslo
satsar på hållbarhet och kultur.

visitBerlin:
11 miljoner övernattningar under första halvåret 2022.
positiv utveckling
Sigtunahöjden erbjuder personal bättre villkor
när hela mötesindustrin skriker efter folk.
MässNytt
Formex
öppnar den 23 augusti.
hotellnytt
Radisson Resort Plaza Skiathos
öppnar på Sporaderna.
nytt jobb
Easyfairs
utser Joachim Warnberg till tillfällig vd.
Event
Stor kongress för stadsträdgårdsmästare i Uddevalla i höst
Fokus på stadens parker, grönska och framtidsspaning inom stadsutveckling och hållbarhet.
flygtrafik
SAS satsar på Sälenfjällen och lanserar två nya linjer till Scandinavian Mountains Airport
Flyger internationella gäster direkt till flygplatsen från både Köpenhamn och Aalborg.
ny undersökning
Affärsresorna blir allt färre men allt mer ändamålsenliga
Enligt europeiska företagsledare är detta att vänta i en post-pandemisk värld.
Den 28-29 september
Dubai värd för megaturism-event
MENA Attractions & Destinations Forum 2022 förväntas locka över 300 aktörer.
RSS
rss_icon
Länkar
Luleå vill storsatsa och locka toppforskare till staden

Ett kallbadhus i Södra hamnen, ett kunskapscentrum om den gröna omställningen och en flytande teater vid Malmkajen  är tre av flera förslag för Luleås stadsutveckling som lanserades i Almedalen. På ett seminarium presenterade Skanska och arkitekterna Gerd Wingårdh och Thomas Sandell skisserna. Även SSAB, LKAB, Luleå kommun, LTU och MindDig deltog vid presentationen.

Den gröna omställningen i norr, med bland annat framställningen av nästan fossilfritt stål, batteritillverkning och energilagring via vätgas kräver stora investeringar; i energiförsörjningen, men även ett enormt behov av kompetens. På ett seminarium belyste aktörerna vilka möjligheter och utmaningar det ger för Luleå.

Man berättade om ett så kallat Tillsammanskoncept där näringslivet i samverkan med akademi, offentlig sektor och föreningslivet skapar en framtidsvision kring hållbar stadsutveckling med hjälp av ledande arkitekter. Sedan tidigare har man jobbat med det konceptet i Kiruna, Järfälla, Växjö och Solna. Behovet av attraktiva livsmiljöer är stort för att locka kompetens till den gröna omställning som sker i norr.

"Attraktiva samhällen är en förutsättning för att den gröna omställningen ska lyckas. Luleå kommun jobbar medvetet med att just fortsätta bygga det attraktiva, hållbara samhälle som behövs för att få alla människor att flytta hit. Bara det faktum att några av Sveriges ledande arkitekter lanserar förslag visar att Luleå är nu verkligen i hetluften och väldigt intressant", säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Här finns också ett förslag på ett nytt resecentrum från arkitekten Gerd Wingårdh. Visionen som lanserades i Almedalen ses som ett startskott. För att kunna locka toppforskare från hela världen till Luleå behövs skolor, ett levande centrum, kultur, ett samband mellan campus och centrum och attraktiva bostäder. Luleå tekniska universitet vill medverka i både samhällsplaneringen och -omvandlingen, men även konflikthantering och genom forskning och utbildning.

Det föreslås åtta märkesbyggnader, med början vid Bergnäsbron som blir en inglasad mötesplats, över Södra hamn med kallbadhus och kulturcenter, ett hotell, arkitektur- och designcentrum plus upplevelsecenter, till resecentrum och ett Center för grön omställning samt en flytande teater vid Malmkajen.

"Spännande idéer som presenterades idag. Vi kommer att sprida idéerna, använda det som underlag på samtal, lyssna på Luleåborna, och sedan i samverkan med många andra fortsätta utveckla Luleå. Kanske något eller mycket av detta bli verklighet, eller något ännu bättre", säger tillväxt- och hållbarhetschef Maria Nordgren.

 

Bilden: Kallbadhus i Södra hamnen, Luleå, arkitekt: Thomas Sandell.