platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef Akademikonferens
PCO för SLU, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
IMEX 2023
Tum Islam ALeminden Ozur Dileyeceksiniz
Tum Islam ALeminden Ozur Dileyeceksiniz
festivalsommar
Håkan Hellström
är klar för Way Out West.
stort event
Cirque du Soleil
återvänder till Malmö Arena i maj 2023.
hotellnytt
BWH Hotel Group lanserar Aiden
– ett nytt varumärke på hotellmarknaden.
Ny mötesplats
Digitalisering behövs
för ett levande Västerbotten.
digital plattform
Event Logic växer med över 800 procent
och expanderar till övriga Norden.
Utmärkelse
Tourism in Skånes innovationsprojekt
prisas internationellt.
flyg
Eurowings lanserar
lanserar direktlinjer till Rom och Stuttgart från Arlanda.
8 000 hundar
Nordens största hundevent
är tillbaka i Göteborg.
Den 16–18 februari 2023
Elite Grand Hotel Norrköping
officiellt hotell till Future Echoes.
RSS
rss_icon
Länkar
Luleå vill storsatsa och locka toppforskare till staden

Ett kallbadhus i Södra hamnen, ett kunskapscentrum om den gröna omställningen och en flytande teater vid Malmkajen  är tre av flera förslag för Luleås stadsutveckling som lanserades i Almedalen. På ett seminarium presenterade Skanska och arkitekterna Gerd Wingårdh och Thomas Sandell skisserna. Även SSAB, LKAB, Luleå kommun, LTU och MindDig deltog vid presentationen.

Den gröna omställningen i norr, med bland annat framställningen av nästan fossilfritt stål, batteritillverkning och energilagring via vätgas kräver stora investeringar; i energiförsörjningen, men även ett enormt behov av kompetens. På ett seminarium belyste aktörerna vilka möjligheter och utmaningar det ger för Luleå.

Man berättade om ett så kallat Tillsammanskoncept där näringslivet i samverkan med akademi, offentlig sektor och föreningslivet skapar en framtidsvision kring hållbar stadsutveckling med hjälp av ledande arkitekter. Sedan tidigare har man jobbat med det konceptet i Kiruna, Järfälla, Växjö och Solna. Behovet av attraktiva livsmiljöer är stort för att locka kompetens till den gröna omställning som sker i norr.

"Attraktiva samhällen är en förutsättning för att den gröna omställningen ska lyckas. Luleå kommun jobbar medvetet med att just fortsätta bygga det attraktiva, hållbara samhälle som behövs för att få alla människor att flytta hit. Bara det faktum att några av Sveriges ledande arkitekter lanserar förslag visar att Luleå är nu verkligen i hetluften och väldigt intressant", säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Här finns också ett förslag på ett nytt resecentrum från arkitekten Gerd Wingårdh. Visionen som lanserades i Almedalen ses som ett startskott. För att kunna locka toppforskare från hela världen till Luleå behövs skolor, ett levande centrum, kultur, ett samband mellan campus och centrum och attraktiva bostäder. Luleå tekniska universitet vill medverka i både samhällsplaneringen och -omvandlingen, men även konflikthantering och genom forskning och utbildning.

Det föreslås åtta märkesbyggnader, med början vid Bergnäsbron som blir en inglasad mötesplats, över Södra hamn med kallbadhus och kulturcenter, ett hotell, arkitektur- och designcentrum plus upplevelsecenter, till resecentrum och ett Center för grön omställning samt en flytande teater vid Malmkajen.

"Spännande idéer som presenterades idag. Vi kommer att sprida idéerna, använda det som underlag på samtal, lyssna på Luleåborna, och sedan i samverkan med många andra fortsätta utveckla Luleå. Kanske något eller mycket av detta bli verklighet, eller något ännu bättre", säger tillväxt- och hållbarhetschef Maria Nordgren.

 

Bilden: Kallbadhus i Södra hamnen, Luleå, arkitekt: Thomas Sandell.