platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef Akademikonferens
PCO för SLU, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
IMEX 2023
Tum Islam ALeminden Ozur Dileyeceksiniz
Tum Islam ALeminden Ozur Dileyeceksiniz
festivalsommar
Håkan Hellström
är klar för Way Out West.
stort event
Cirque du Soleil
återvänder till Malmö Arena i maj 2023.
hotellnytt
BWH Hotel Group lanserar Aiden
– ett nytt varumärke på hotellmarknaden.
Ny mötesplats
Digitalisering behövs
för ett levande Västerbotten.
digital plattform
Event Logic växer med över 800 procent
och expanderar till övriga Norden.
Utmärkelse
Tourism in Skånes innovationsprojekt
prisas internationellt.
flyg
Eurowings lanserar
lanserar direktlinjer till Rom och Stuttgart från Arlanda.
8 000 hundar
Nordens största hundevent
är tillbaka i Göteborg.
Den 16–18 februari 2023
Elite Grand Hotel Norrköping
officiellt hotell till Future Echoes.
RSS
rss_icon
Länkar
Framtidens kongress visades upp på den europeiska radiologikongressen i Wien

Ledande arrangörer från såväl föreningar och organisationer inom radiologi i världen ser upp till European Congress of Radiology (ECR) för att få inspirerande exempel på hur man får industri och vetenskap att arbeta bättre tillsammans. ECR, som hölls på Austria Center Vienna, visade upp några av de senaste trenderna för första gången och gav en glimt av vad som finns runt hörnet för hela kongressindustrin i världen.

”I år high-lightade European Congress of Radiology en ny kongressdimension som visar hur kongresser kan komma att hållas framöver: hållbart, digitalt och som en unik festival för deltagarna. Tillsammans med European Society of Radiology skickade vi en inbjudan till evenemangsarrangörer att vara med oss i en diskussion om kongressernas framtida inriktning och industrins behov”, säger Susanne Baumann-Söllner, vd för Austria Center Vienna.

Peter Baierl från European Society of Radiology (ESR) presenterade sin plan för närmare samverkan mellan företrädare för industri och vetenskap, inom hela nätverksområdet. För att främja detta föreslår han att man avsätter hela områden bredvid föreläsningssalarna för att säkerställa att industrin är nära integrerad i processen. Som ett resultat gick ECR bort från de klassiska stora mässhallarna med den ena montern efter den andra i långa rader, mot mer exklusiva upplevelsebaserade varumärkesvärldar med fokus på deltagarupplevelsen och där själva produkten står i centrum. Austria Center Vienna erbjuder de perfekta evenemangsdesignalternativen för att möta detta behov tack vare kombinationen av hallar och foajéer med cateringstationer och angränsande terrasser.

Reaktioner på digitaliseringen på kongresser stod också på agendan. ”Eftersom vi inte gör någon skillnad mellan personliga och virtuella deltagare i praktiska termer – eller i kongressbiljetterna – erbjuder vi alla en känslomässig upplevelse som kan jämföras med en bioproduktion. Vi använder oss av digitala sceninställningar, kamerafokar och telepromptrar, och arbetar alltid med den högsta graden av professionalism. Detsamma gäller för våra podiediskussioner. Våra stjärnor är professorerna som delar med sig av sin kunskap. Baserat på deras specifika behov kan deltagarna bestämma om de vill uppleva showen, så att säga, live som en del av publiken, på bio eller på tv”, säger Peter Baierl och beskriver sin inställning till hybridkongresser. Efter övergången till onlinekongresser på grund av pandemin längtar många arrangörer och deras deltagare efter en återgång till personliga evenemang. Många arrangörer uttrycker behovet av större flexibilitet samt stöd från alla partners för att hjälpa till att göra övergången till hybridkongresser enklare och bättre. Austria Center Vienna svarade snabbt på dessa krav och lanserade förra året tre hybridformat – Hybrid Circle, Hybrid Sphere och Hybrid Cube – för arrangörer att välja mellan och anpassa sig till. Dessutom har man en dedikerad partner som är specialiserad på attraktiva scenmiljöer och produktioner som visas på 144 m² Led-skärmar och 200 inomhus- och utomhusskärmar.

Istället för att uteslutande äga rum inomhus, innehåller evenemang alltmer utomhuselement också. Pandemin gav idén om ”utsidan är den nya insidan” en turboboost, eftersom fler och fler kongresser nu hålls under den varmare sommarsäsongen. Austria Center Vienna och ECR gjorde också allt för att leva upp till deltagarnas behov i detta avseende och satte tillsammans nya standarder med en fräsch konfiguration för Hall X5 som kombinerar både inomhus- och utomhuselement.

”Vi gjorde om den flexibla utställningen på torget utanför huvudentrén och gjorde om den till ett coolt och tilltalande registrerings-, bar- och nätverksområde. Människor kommer in på området och känner sig direkt hemma. Den direkta siktlinjen till entréhallen underlättar också orienteringen”, säger Peter Baierl. Deltagarna kan antingen nätverka på stora torget i semi-utomhuszoner eller helt utomhus i friska luften. De gröna terrasserna och de yttre utrymmena som Austria Center Vienna har skapat under de senaste två åren är perfekta för kvällsevenemang och solnedgångsfester mot den imponerande bakgrunden av Donaucitys skyline.

Genom att närma sig visionen om ”framtidens kongress” ur bredast möjliga perspektiv gav diskussioner med kongressarrangörer också upphov till tanken att se bortom sina egna tidigare kongresser i syfte att identifiera sätt att dela infrastruktur. ECR har varit ett certifierat grönt evenemang i flera år – i linje med strikta hållbarhetskriterier går det utan engångsartiklar som mattor, affischer och give aways. Austria Center Vienna – landets första gröna konferenscenter – är idealiskt för gröna evenemang, inklusive när det gäller regional catering, digitalt varumärke och att ta sig till och från platsen med kollektivtrafik. I framtiden kan dessa synergier tas ett steg längre samtidigt som nya låses upp mellan olika kongressarrangörer.

”Vi har förbundit oss till målet att åstadkomma en markant ökning av antalet gröna evenemang under de kommande åren. Som ett led i detta skulle vi vilja fungera som ett gränssnitt mellan kongresser som äger rum efter varandra. Helst skulle vissa kongressmöbler och utställningar kunna användas för flera kongresser i följd. Detta hjälper till att minska tidskrävande uppbyggnader och haverier samtidigt som strömförbrukning, slöseri och kostnader minskar”, säger Susanne Baumann-Söllner.


Om IAKW-AG och ECR

Internationales Amtssitz- und Konferenzzentrum Wien, Aktiengesellschaft (IAKW-AG) ansvarar för underhållet av Vienna International Center (VIC) och driften av Austria Center Vienna (ACV). Austria Center Vienna är Österrikes största konferenscenter, med 19 salar, 180 mötesrum och cirka 26 000 m² utställningsyta, och är en av de främsta spelarna inom den internationella kongressindustrin. Platsen har varit värd för den årliga europeiska kongressen för radiologi (ECR) sedan 1991. 2022, dess 26:e år, ägde ECR rum på Austria Center Vienna som ett hybridevenemang på grund av pandemin. Evenemanget är Europas största och världens näst största röntgenkongress.