platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Mässor skapar möten
Över 100 000 affärsmöten
under IBTM World 2022 i Barcelona.
flygnytt
Stockholm Arlanda Airport
får sin första food hall.
hotellnytt
25hours
öppnar sitt första hotell i Skandinavien.
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
RSS
rss_icon
Länkar
Guldfest: Köpenhamns nya arena firar sitt 1-årsjubileum med en internationell milstolpe för hållbarhet

DET ÄR ETT ÅR SEDAN Bella Arena slog upp portarna till sina nya möjligheter för kongresser, konserter och kulturevenemang på Bella Center, i Köpenhamn. Trots att arenan öppnade mitt i en pandemi har arenan redan varit platsen för en mängd evenemang, och många fler är på gång. Som ett vältajmat firande får Bella Arena nu sitt sista DGNB-certifikat för hållbart byggande i internationell guldklass.

Här är nu ett gästhus för invånarna på Ramasjang Island på DR. Technonatklubb för en kväll. Replokal för supportkonserten för Ukraina. En samlingspunkt för världens ledande vindkraftsaktörer. För att nämna några.

Det råder ingen brist på kreativa rubriker som Bella Arena kan göra anspråk på redan efter sitt första år i Ørestad. I mitten av juni 2021 fick Danmark en ny multiarena av internationellt format, som med en pelarfri och flexibel planlösning med plats för 8 600 gäster föddes för att visa upp allt från företagsmiddagar till hyllade gästtalare och liveframträdanden i världklass.

Som en integrerad del av projektet att visa upp en ny arena till Köpenhamns kultur- och utställningslandskap har Bellagroup arbetat intensivt för att göra byggandet mer hållbart. Därför beslutades det redan från starten att ansöka om förkvalificering för en DGNB-guldcertifiering i hopp om att snabbt kunna byta ut kvalifikationen mot en officiell utmärkelse. Den har nu kommit till huset:

"Rakt igenom våra hotell- och mötesplatser arbetar vi med hållbarhet och ansvarsskyldighet under överinseende av en tydlig strategi för "ansvarig gästfrihet". Det inkluderar Bella Arena som ett ledande projekt och därför är det en stor och efterlängtad "klapp på axeln" att vi nu får experternas ord att vi står med en byggnad som hör hemma på de internationella topphyllorna vad gäller hållbarhet", säger vd för Bellagroup, Christian Folden Lund, och utvecklar:

“DGNB-certifiering sänder en kraftfull signal eftersom den – till skillnad från många andra certifieringar – inte enbart fokuserar på miljön. Det representerar ett tydligare helhetsgrepp på hållbarhet, även inom områden som ekonomi, teknik, social kvalitet och inte minst hur byggnaden förhåller sig till sitt närområde. Det talar för vår egen ambition att skapa en enhetlig plattform för framtidens gästfrihet".

När Bella Arena fick sitt namn och officiellt invigdes hände det mitt i den mer än två år långapandemin på grund av covid-19. Den utmanande öppettiden sedan dess har dock gett personerna från Bellagroup och Bella Center Copenhagen stora möjligheter att få sin förändringsberedskap testad.

Det har alltså redan hållits flera stora kongresser med föränderliga riktlinjer från hälsovårdsmyndigheterna, precis som den efterföljande tiden med mer arbetsro där arbetats inriktats kreativit på att skapa planer för allt som arenan ska kunna rymma från nu och in i framtiden.

 

”Vi har ett starkt team av innovativa människor som just nu driver på för utvecklingen av Bella Arena så att vi kan frigöra konstruktionens fulla potential. Redan i sommar välkomnar vi er till Tour De France som kommer att ha sitt högkvarter, tillsammans med presskåren och hela karavanen av bilar, här hos oss. Så fort Touren cyklar mot Roskilde kommer vi att hålla fotbolls-VM i den första upplagan av konceptet FIFA Finals. I höst rullar Nordens största mässa för elbilar in”, säger Christian Folden Lund och avslutar:

”Det här är bra exempel på hur vi både vill driva klassiska kongressformat på arenan, men också hur vi strategiskt siktar på att vara värd för framför allt sportturneringar och ledande kulturevenemang. Det kan vara allt från ett cykellopp till en minifestival eller storskaliga prisutställningar.”

 

Fakta

• Bella Arena öppnade officiellt och fick sitt namn den 16 juni 2021. Området kan ta emot upp till 8 600 gäster och består av 7 000 kvadratmeter hall och 7 000 kvadratmeter ny foajéyta, som förbinder arenan med Bella Center.

 

• Sedan byggprocessen startade har Bella Arena varit prekvalificerad för en certifiering med DGNB guld för hållbart byggande. Det betyder att bygget måste få mellan 50% och 65% procent på den kvalitetsundersökning som ursprungligen utarbetades av den ideella organisationen Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB), på engelska: Sustainable Building Council.

 

• Nu ersätts förkvalificeringen av en stundande slutcertifiering, då Bella Arena officiellt erhåller DGNB-guld efter en så kallad konformitetskontroll.

 

• I Bella Arena finns bland annat ett nytt byggmaterial, som skapas genom att plastdelarna återvinns från fatölsfat. Detta är en del av ett större strategiskt samarbete mellan Bellagroup och Carlsberg.