platsannonser
Projektledare
till Akademikonferen.s
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
hotellnytt
Scandics största hotell hittills öppnar i Köpenhamn
– nordiskt spa och kock från Michelinrestaurang.
hotellnytt
Comfort Hotel Arlanda Airport vinner
“New Hotel Of The Year” och “Comfort Hotel Of The Year”.
Plats för möten
The Park flyttar in i Forskaren
– Förstärker mötesplats för life science
Framtiden är här. Kan du se den?
Svenska Möten
satsar på att utbilda kockar i hållbarhet.
23-25 september
Bokmässans Crimetimetema i höst:
Skrivarskola, snutfika och lögndetektorer.
Framtiden är här
Sigtunahöjden
erbjuder fler laddplatser för alla.
Event skapar möten
40 dagar kvar till Jamboree22
– Sveriges största ungdomsläger.
Nummer 1 bland 50
Hur hållbar är din stad?
Stockholm tar förstaplatsen.
3-årig med 32 platser
Umeå
får ny restaurangutbildning.
World airport award
Helsingfors flygplats
bäst i norra Europa.
RSS
rss_icon
Länkar
Nu lanseras världens första certifiering av jämlika miljöer på H22 City Expo i Helsingborg: JämtJämlikt

den 10 juni lanserade Tengbom, Helsingborgs stad, Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och RISE världens första certifieringssystem för att skapa jämlika offentliga miljöer och städer, på H22 City Expo i Helsingborg. Bland talarna fanns Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö, och Ifeoma Ebo, senior strateg och professor vid Columbia university.

Målet med JämtJämlikt är att säkerställa att den byggda miljön och stadsplaneringen tar hänsyn till alla diskrimineringsgrunder, social hållbarhet och de mänskliga rättigheterna. Under 2022 startar flera pilotprojekt. JämtJämlikt ger ett ramverk för att arbeta systematiskt och förebyggande med alla diskrimineringsgrunder, samt att förverkliga mänskliga rättigheter och uppnå social hållbarhet.

”Alla vill jobba med jämlikhet och utveckla en stad för alla”, säger Vesna Vasiljkovic, affärs- och kontorschef på Tengbom, som varit projektledare och initiativtagare för JämtJämlikt tillsammans med Helsingborgs stad. ”Vi är duktiga på fina ord. Men det är ändå så svårt att konkretisera, att hitta rätt. Många städer har stora utmaningar med till exempel stor segregation, olika livslängd”.

En av keynotetalarna på samtalet var Nicolas Lunabba, Helamalmö, som nyligen blivit hedersdoktor på Malmö universitet. I sitt tal berättade han om sin nya bok ”Blir du ledsen om jag dör”.

”Vi ljuger när vi säger att vi lever i ett jämlikt land”, säger Nicolas Lunabba. ”Det stämmer i vissa delar av landet, i andra delar är det en direkt skymf. Ska vi nå in till djupet av barnens stora och tunga tankar och känslor måste vi komma dem så nära som möjligt. Vi måste också förstå det som formar dem, deras sammanhang – de strukturella perspektiven. Vi måste börja ifrågasätta varför det ser ut som det gör. Varför är till exempel skolan utformad som den är? Hur kan det bli bättre?”

Förstudien till certifieringen JämtJämlikt visade att många behöver konkretisera jämlikhetsfrågan. Att arbeta med jämlikhet är extra viktigt i alla stadens gemensamma rum – som bibliotek, kulturarenor och idrottshallar, skolor, torg, parker och gator. Besökare på H22 i Helsingborg kan ta del av det första JämtJämlikt-projektet People’s Walk som ligger i närheten av konferensen.

Arbetet med JämtJämlikt har finansierats av bland annat Vinnova.
Läs mer om projektet här.