platsannonser
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
Nytt jobb
Catarina Halldén
blir hotelldirektör för nya Quality Hotel Match i Jönköping.
Nytt jobb
Maria Skarve,
ny Marknads- och Kommunikationschef på Svenska Möten.
Nytt jobb
Carina Eriksson
- ny hotelldirektör på Scandic Västerås.
musik och möten
Göteborg slår rekord
– bästa musiksommaren hittills.
30 maj - 3 juli
H22 prisas
som Årets Nytänkare på Real Estate Øresund.
nystart
Daniel Berlin öppnar nytt hösten 2023
mellan Skillinge och Brantevik.
22-24 september
Halmstad och Halland
– värdar för världens största textilfestival.
hotellnytt
Ambitiösa planer
för spektakulära Scandic Holmenkollen Park.
holistisk idé
Vår Gård
lanserar ny mötesdesign för hållbart samskapande.
Göteborg
Vetenskapsfestivalen
– nu börjar årets kunskapsfest.
RSS
rss_icon
Länkar
Välbesökt Radondag 2022

årets Radondagen var det totalt 120 deltagare varav 80 st på plats och resterande via digital konferensplattform. Det fanns många utställare som alla blev välbesökta, och att få träffas, samtala och mingla var tydligt efterlängtat! Fokus för dagen var såväl arbetsplatser som egna hem. Dagen gav möjlighet till ökad kunskap och delade erfarenheter från kommuner, myndigheter, branschexperter, forskare, miljöansvariga samt politiker.

Det var ett spännande program; dagen startades med ett välkomnade av Dag Sedin, Svensk Radonförenings ordförande som var med på länk. Dag presenterade Svensk Radonförenings aktuella arbete och mål för verksamheten de kommande åren. Sedan höll Strålsäkerhetsmyndigheten två föredrag: Larisa Mileshina om den nya metodbeskrivningen och Johanna Persson om tillsynen för Radon på arbetsplatser. Bo Thunholm, Sveriges Geologiska Undersökning, SGU talade därefter under rubriken Radon i vatten - Ett bortglömt problem?

 

Sedan var det dags för ett pass om radon och lungcancer. Med Rapport från KI.

Dr. Karin Lindberg, Karolinska Institutet pratade efter en inledning av Kirlna Skeppström från Bjerking. De var belyste båda lungcancer som orsakas av längre vistelse i förhöjda radonhalter. Trollhättan kommuns Britt-Marie Karlsson berättade om deras radontillsyn och goda resultat. Hur fungerar tillsynen i en kommun i Sverige.

Efter lunch var det dags för politikerbatt. Caroline Szyber, moderator, med Larry Söder (KD), Roger Hedlund (SD), Ola Johansson (C) och Leif Nysmed (S), deltog. Konceptet var lite som På spåret där moderatorn var programledare, politikerna tävlande och Dag Sedin som deltog på distans var lite av en domare. Det var stor samstämmighet i flera frågorna mellan politikerna. Den stora frågan var självklart radonbidraget. Politikerpanelen var tydlig att radonbidraget, eller något liknande, behövs sa alla och det var också ett tydligt medskick från publiken. Att kunskap om radon borde ingå tydligare i god inomhusmiljö och att det borde kontrolleras mer i såväl boende som på arbetsplatser. Sedan talades det om det borde finnas krav på radonmätning i samband med OVK, Energideklaration och fastighetsförsäljning. Radonvärdet ska tydligare framgå vid försäljningar av bostäder, som har föreslagits av några partier. Konsumentperspektivet lyftes och att mätning och tillsyn är viktig. Sedan lyftes problemet med att många tyvärr tror att det inte finns någon radonproblematik i nyproduktion, vilket är falskt. Hållbart byggande är ett viktigt begrepp men krav på nybyggnation är inte större än befintliga byggnader.

Därefter gav Dr. Tryggve Rönnqvist en fördjupning och berättade om analys av radonhalter i svenska arbetsplatser och bostäder SSM rapport 2021:28.

Dagen avslutades med ett uppskattat föredrag av Niklas Dalgrip på SISAB om åtgärder och optimering av radonhalten på Stockholms skolor.