platsannonser
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
Nytt jobb
Catarina Halldén
blir hotelldirektör för nya Quality Hotel Match i Jönköping.
Nytt jobb
Maria Skarve,
ny Marknads- och Kommunikationschef på Svenska Möten.
Nytt jobb
Carina Eriksson
- ny hotelldirektör på Scandic Västerås.
musik och möten
Göteborg slår rekord
– bästa musiksommaren hittills.
30 maj - 3 juli
H22 prisas
som Årets Nytänkare på Real Estate Øresund.
nystart
Daniel Berlin öppnar nytt hösten 2023
mellan Skillinge och Brantevik.
22-24 september
Halmstad och Halland
– värdar för världens största textilfestival.
hotellnytt
Ambitiösa planer
för spektakulära Scandic Holmenkollen Park.
holistisk idé
Vår Gård
lanserar ny mötesdesign för hållbart samskapande.
Göteborg
Vetenskapsfestivalen
– nu börjar årets kunskapsfest.
RSS
rss_icon
Länkar
Nu öppnar Vislab - ett unikt visualiseringslabb för inspiration till utbildning, lärande och forskning

I helgen öppnade Vislab på Universeum i Göteborg, ett unikt interaktivt visualiseringslabb i teknikens och pedagogikens absoluta framkant. Satsningen har möjliggjorts av 50 miljoner kronor från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Vislab beskrivs som en helt ny upplevelse där forskningsdata möter visualiseringsteknik. Det har skapats i nära samarbete med Visualiseringscenter C i Norrköping. Universeum har stått för den pedagogiska expertisen medan Visualiseringscenter C har utvecklat visualiseringar och mjukvara.

Ökade kunskaper bidrar till bättre förutsättningar för en framtida hållbar värld. Ett övergripande syfte med Vislab är att berätta om och förklara vetenskap och forskning. En snabb utveckling av både hård- och mjukvara i kombination med växande mängder öppna forskningsdata gör det möjligt att föra ut vetenskapliga upptäckter på helt nya sätt. Konceptet bygger på professor Anders Ynnermans forskning om exploranation – en kombination av utforskande (explore) och förklarande (explain).

”Vi sitter på en fantastisk verktygslåda när det gäller att använda visuella representationer som verkligen kortsluter avståndet mellan data och människa. Man kan förstå saker med hjälp av bilder, som annars kan vara ganska krångliga. Denna konvergens av utforskande och förklarande visualiseringar innebär stora möjligheter att kommunicera vetenskap”, säger Anders Ynnerman.

2019 beslutade Stenastiftelsen att stötta skapandet av Vislab med 50 miljoner kronor.

”Stenastiftelsen värnar de ungas livsmöjligheter och vi ser att den här fantastiska tekniken och pedagogiken i hög grad kan bidra till att ge inspiration till utbildning, lärande och forskning. Universeum har ett väldigt viktigt uppdrag som de utför väl och som vi är glada att kunna stötta”, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande i Stenastiftelsen.

Från och med premiären den 19 mars kan vuxna och unga besökare utforska och interagera med stora mängder forskningsdata som blir tillgängliga och begripliga genom visualiseringstekniken.

Den omvandlar data till bilder och grafik som gör det enklare att ta till sig information och förstå komplexa samband — samband som är viktiga i arbetet med att skapa hållbara lösningar på vår tids stora utmaningar.

Vislab har byggts upp runt fem teman: Hav och vatten, skog och land, samhället, människan samt rymden. Mitt i labbet finns en interaktiv jordglob som visualiserar och knyter samman forskningsdata från olika hållbarhetsperspektiv. Besökarna kan resa ut i hela den kända och vetenskapligt uppmätta rymden, uppleva havets biologiska mångfald eller lära om stadsutveckling och hållbara städer genom att utforska Göteborgs digitala tvillingstad.

Vislab ingår i Universeums uppdrag att stärka folkbildning och lärande inom naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Program för högstadie- och gymnasieklasser finns på plats och företag kommer att kunna använda labbet för intern kompetensutveckling.

Det nya labbet skiljer sig från och är ett komplement till Universeums övriga lärande upplevelser.

”Den stora vinsten uppstår när man kombinerar insikterna i Vislab med andra upplevelser på Universeum. Då kommer man verkligen kunna fördjupa sina kunskaper och se hur man kan bidra till en hållbar framtid”, säger Björn Edlund, utvecklingschef på Universeum.

------------------------------------------------------------------------------------------------Om Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur

Stenastiftelsen grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen främjar vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund. Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation. Utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamhet vid Chalmers möjliggjordes därmed. Från och med år 1996, då Stenastiftelsen grundades, har till och mmed år 2021 beslut fattats om utdelning av drygt 540 miljoner kronor som stöd till specifika projekt, totalt 155 stipendiater inom kulturområdet, samt 320 masterstipendier som resebidrag. www.stenastiftelsen.se