platsannonser
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
Nytt jobb
Catarina Halldén
blir hotelldirektör för nya Quality Hotel Match i Jönköping.
Nytt jobb
Maria Skarve,
ny Marknads- och Kommunikationschef på Svenska Möten.
Nytt jobb
Carina Eriksson
- ny hotelldirektör på Scandic Västerås.
musik och möten
Göteborg slår rekord
– bästa musiksommaren hittills.
30 maj - 3 juli
H22 prisas
som Årets Nytänkare på Real Estate Øresund.
nystart
Daniel Berlin öppnar nytt hösten 2023
mellan Skillinge och Brantevik.
22-24 september
Halmstad och Halland
– värdar för världens största textilfestival.
hotellnytt
Ambitiösa planer
för spektakulära Scandic Holmenkollen Park.
holistisk idé
Vår Gård
lanserar ny mötesdesign för hållbart samskapande.
Göteborg
Vetenskapsfestivalen
– nu börjar årets kunskapsfest.
RSS
rss_icon
Länkar
Ulla Carlsson från Göteborg tilldelas källkritikspriset Det gyllene förstoringsglaset

Idag på Källkritikens dag söndag den 13 mars delar Internetstiftelsen och Källkritikbyrån ut priset Det gyllene förstoringsglaset. Professor Ulla Carlsson vid Göteborgs universitet tilldelas hederpriset. Ulla Karlsson tilldelades också Monismanienpriset 2019. Monismanienpriset delas ut till organisationer och personer som gjort stora insatser för försvar av åsiktsfrihet. Bland tidigare mottagare märks Alva Myrdal, International Pen Club, Charta 77, Desmond Tutu, Yasar Kemal, John Pilger, Emily Lau, Reportrar utan gränser och Raif Badawi. 2019 mottog hon dessutom UNESCO-priset.

 

Nätet svämmar nästan över av information. Och de senaste åren har visat att kunskap om källkritik och källtillit kanske är viktigare och svårare än någonsin.

"Först en global pandemi där vi matats med enorma mängder information kring ett helt nytt virus. Följt av den nu pågående invasionen i Ukraina där desinformation sprids som löpeld på nätet. Det ställer enorma krav på den enskilde mottagaren av nyheter. Vi vill bidra till fler kunniga och medvetna internetanvändare, därför känns det viktigt att nu uppmärksamma de som har gjort insatser för att öka människors förmåga att tänka källkritiskt", säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen.

Det gyllene förstoringsglaset är en utmärkelse som delas ut till personer, initiativ eller organisationer som har gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet. Priset instiftades 2017 av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån, tidigare Metros Viralgranskaren, och har sedan dess delats ut på Källkritikens dag, den 13 mars, varje år.

För tredje året i rad delas ett hederpris ut, denna gång till Ulla Carlsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon var tidigare direktör vid Nordicom, centrum för nordisk medieforskning vid Göteborgs universitet.

 

Juryns motivering lyder:

Ulla Carlsson är en förkämpe och forskare, som outtröttligt arbetat för att stärka alla medborgares medie- och informationskunskap. Genom sin yrkesgärning har hon lyckats förmedla både vikten av källkritik och yttrandefrihet, samt kunskaper om medielandskapets betydelse för upplysta och kunniga medborgare i en demokrati.

 

Övriga vinnare

• Lilla Aktuellt har funnits sedan 1993 och är ett nyhetsprogram för barn och unga som produceras av SVT och UR. Nu tilldelas Lilla Aktuellt Det gyllene förstoringsglaset i kategorin allmänhet.

 

• Thomas Nygren, professor i didaktik vid Uppsala universitet, är forskningsledare för projekt om trovärdighet i ungas nyhetsflöden och digital källkritik. Dessutom är han expert i EU-kommissionens arbetsgrupp för digital litteracitet mot desinformation. Nu tilldelas han Det gyllene förstoringsglaset i kategorin skola.

 

Samtliga pristagare mottar priset vid Internetstiftelsens digitala källkritikevenemang måndag den 14 mars kl. 14.30.

 

Jurygruppen som utsett årets vinnare bland nomineringarna består av:

• Åsa Larsson, Källkritikbyrån

• Jack Werner, Källkritikbyrån

• Kristina Alexanderson, Internetstiftelsen

• Björn Appelgren, Internetstiftelsen