platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hållbarhet
Easyfairs diplomerade
enligt den nationella miljöledningsstandarden Svensk Miljöbas.
hotellnytt
GCCH
köper Hotel Park Allé i Kristianstad.
Mässor skapar möten
Återöppnat Elmia:
Ett unikt mäss- och mötesår.
29/12-8/1
Malmö:
Vinterspelens universum återuppstår på ny plats.
nytt jobb
Josefine Gudmundson
blir hotelldirektör för Clarion Hotel The Pier.
26-27 juni 2023
Sverige arrangerar stor life science-kongress
som del av EU-ordförandeskapet.
Satsar på Business Events
Macaos kasinon satsar framåt på Business Events
investerar runt 170 miljarder kommande decenniet.
Event
Skåne Trendrapport 2022
Event in Skåne: Det har hänt magiska saker i Skåne under 2022.
Omvärldsanalys
Sju mötes- och eventtrender som du behöver känna till inför 2023
Utdrag ur eboken 7 Meeting and Event Trends You Need to Know for 2023.
Omvärldsanalys
Det är dags att bana nya spår för eventplanerare
Alla tecken pekar mot ett hektiskt 2023.
RSS
rss_icon
Länkar
Clarion ger Sundsvall en ny framsida

Serneke har byggt Sundsvalls nya Clarionhotell. Projektet har nomineras till Årets Bygge 2022 i kategorin Kontor och hotell.

Med en tydlig vision om att skapa Sundsvalls nya stadskvarter och en hög målsättning både gällande hållbarhet och design har Diös, Serneke och Nordic Choice Hotels tagit fram Sundsvalls nya Clarionhotell mitt i centrala city. De har tillsammans lyft Norrlands hotellutbud och nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022 i kategorin kontor och hotell.

"Vår drivkraft har hela tiden varit att skapa ett helt nytt innehåll i Sundsvall som stad, vilket vi verkligen fått höra att vi gör från såväl Sundsvallsbor som kommunen och andra aktörer. Det finns nästan inga hotell som det här i vår del av landet. Med det nya hotellet har vi öppnat upp baksidan av Stenstan mot den vackra Selångersån som rinner genom staden. Det har helt enkelt blivit en ny framsida", säger Ola Novén, projektutvecklare på Diös.

Hotellet på Norrmalm i Sundsvall har sex våningar med 270 hotellrum och konferensytor, restaurang, barer, takterrass, gym och spa. Fastigheten certifieras enligt Breeam-SE Very Good.

Arkitekterna bakom Clarion Hotel Sundsvall har inspirerats av stadens historia. Både stål och tegel finns i fasaden.

Arkitekterna har velat flörta med Sundvalls historia, från trästad till den berömda stenstaden, och skapat en fasad med både stål och tegel. För teglet valdes en unik lösning, då det är dekorationstegel som limmats på galvade plåtar på hängande skenor.

"Både plåt och tegel har på så sätt kunnat monteras på samma sätt. Dessutom gav det mer yta i huset. Det blev väldigt bra," säger Joakim Sidfeldt, arbetschef på Serneke.

En lite ovanlig lösning har också använts i golven. Istället för traditionell pågjutning av prefabbjälklag har hotellet använt installationsgolvet Granab. Detta för att uppfylla ljudklass B och samtidigt kraftigt minska fastighetens totalvikt, vilket påverkar grundläggningens utformning.

 

Tre fakta om Kvartet Noten/Clarion Sundsvall:

• Breeam-SE Very Good poängsätter även produktionen och etableringen och därför har projektet haft snålspolande kranar i bodar, energieffektiv belysning, FSC-krav på provisoriskt virke och uppföljning av total drivmedelsförbrukning under produktionsskedet.

• Både tjänstemän och yrkesarbetare har haft tillgång till det digitala verktyget Dalux som finns i App-version för mobiltelefoner. Detta har inneburit att alla har haft tillgång till de senaste bygghandlingarna samt 3D-modell direkt i sin mobil.

• Fastighetsbolaget Diös skapade en projektavdelning först för några år sedan och Clarion i Sundsvall är det första hotell som de bygger.

I projektet har alla arbetat väldigt nära varandra. Inte minst har dialogen med hyresgästen Nordic Choice Hotels varit både frekvent och löpande. För Ola Novén på Diös var det första gången han arbetade så nära en hyresgäst i ett projekt.

"Så klart är det många frågor att lösa på vägen och det hanterar vi med kommunikation, många möten och stor närvaro", säger Ola Novén.

Joakim Sidfeldt tycker att samverkansmodellen gör det lättare att genomföra en arbetsprocess där många faktorer ändras.

Tack vare det goda samarbetet har arbetet löpt på väl utan förseningar, trots en del ändringar under vägen.

"Det är ju för hyresgästen vi bygger så självklart ska de få de funktioner de önskar. Tack vare det goda samarbetet har arbetet löpt på väl utan förseningar, trots en del ändringar under vägen", säger han.

Målet att hålla deadline utmanades av att en underentreprenör till Serneke valde att lämna sitt oavslutade uppdrag under projektets gång. Det kunde ha blivit ett problem för slutleverans men löste sig genom en annan underentreprenör. Projektaktörerna är stolta över att slutkunden kunde överta fastigheten samma dag som utlovats från projektstart.

"Nordic Choice Hotels kunde flytta in på dagen, budgeten hölls och eftersom det är mina frågor så tycker jag det är väldigt skönt och tillfredsställande att leverera enligt plan. Hotellet öppnade 1 september och vad jag vet har det varit i princip fullbelagt sedan dess. Så hoppas vi så klart att det fortsätter, säger Ola Novén.

 

Foto: Clarion Hotel Sundsvall.