platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Ingen hotellkris
– än så länge.

Rekordsommar för Höga Kusten
Internationella gäster har ökat med 40% sedan 2019.
Hotellnytt
Comwell Aarhus
har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark.
11-13 november 2022
Allt för hälsan tillbaka
– i år med fokus på kvinnohälsa.
25 april
Lansering av Fastighetsenergi 2023
– ny arena för framtidssäkrade byggnader
säkerhet för medarbetare
Riskline och Safeture
inleder ett samarbete.
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Scandic slopar nötkött på lunchen – minskar med 177 ton per år för att nå hållbarhetsmål

I takt med den ökade efterfrågan på ett växtbaserat matutbud väljer Scandic nu att slopa nötkött från samtliga lunch- och konferensbufféer samt hotellens minishop. Beslutet innefattar alla Scandics 86 hotell i Sverige och implementerades under januari 2022. I och med beslutet, sänker Scandic sitt inköp av nötkött med 177 ton per år, eller 1 100 000 portioner nötkött, vilket motsvarar 5486 ton CO2e-utsläpp*.

"Att vi slopar nötkött i stora delar av vårt materbjudande visar att vi menar allvar med att skapa ett mer hållbart materbjudande för alla våra gäster", säger Thomas Fankl, ansvarig för mat och dryck på Scandic Hotels Sverige

Att plocka bort nötkött från stora delar av Scandics materbjudande ligger i linje med vad hotellkedjans gäster efterfrågar och i relation till 2019 års jämförbara inköpsmix, kommer Scandic årligen minska sin nötköttskonsumtion med 54 procent.

"Nötkött har en hög klimatpåverkan och därför har vi under januari genomfört flertalet stora förändringar i vårt materbjudande. Allra störst är att vi slopar nötkött på våra luncher. Scandic går i bräschen inom den svenska hotellindustrin för att öka andelen växtbaserade råvaror och maträtter så för oss är detta ett naturligt steg mot vår ambition att 60 procent av varje kilo mat på Scandics svenska hotell vara växtbaserat redan 2023", säger Thomas Fankl.

Scandic ser även över möjligheten att hitta ett klimatvänligare alternativ till hotellfrukostens köttbulle så att även hotellkedjans frukosterbjudande blir fritt från nötkött. Bolaget har och kommer även att ytterligare öka andelen växtbaserade rätter och råvaror på sina restaurangmenyer då konferenskunder och företag ställer högre krav på hållbar mat.

"För oss är det viktigt att vi tänker hållbarhet i hela processen. Eftersom vi helt slopar nötkött på våra lunch- och konferensbufféer, minishop och utökar det växtbaserade utbudet på middagsmenyn, lämnar vi nu valet upp till våra gäster att välja en mer hållbar maträtt. Detta är ett steg i rätt riktning och jag lämnar inga dörrar stängda för att vi helt kommer att sluta servera nötkött framgent", säger Thomas Fankl.

Redan idag kommer 55 procent av varje kilo serverad mat från växtriket och fram till 2023 ska 60 procent av varje kilo vara växtbaserat. Antalet ton nötkött kommer till viss del att ersättas med väsentligt mer hållbara livsmedel, exempelvis MSC-märkt fisk, svenskt fläskkött och växtbaserade råvaror.

*Livsmedelsverket: Nötkött på den svenska marknaden orsakar 23–39 kg koldioxidekvivalenter/kg kött. Koldioxidekvivalenter är ett mått som används när man vill jämföra och summera klimatpåverkan från utsläpp av olika växthusgaser. Detta behöver man eftersom olika växthusgaser har olika stark påverkan på klimatet. Scandic Sveriges genomsnitt är 31 kg CO2e-utsläpp per kg nötkött.