platsannonser
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
Nytt jobb
Catarina Halldén
blir hotelldirektör för nya Quality Hotel Match i Jönköping.
Nytt jobb
Maria Skarve,
ny Marknads- och Kommunikationschef på Svenska Möten.
Nytt jobb
Carina Eriksson
- ny hotelldirektör på Scandic Västerås.
musik och möten
Göteborg slår rekord
– bästa musiksommaren hittills.
30 maj - 3 juli
H22 prisas
som Årets Nytänkare på Real Estate Øresund.
nystart
Daniel Berlin öppnar nytt hösten 2023
mellan Skillinge och Brantevik.
22-24 september
Halmstad och Halland
– värdar för världens största textilfestival.
hotellnytt
Ambitiösa planer
för spektakulära Scandic Holmenkollen Park.
holistisk idé
Vår Gård
lanserar ny mötesdesign för hållbart samskapande.
Göteborg
Vetenskapsfestivalen
– nu börjar årets kunskapsfest.
RSS
rss_icon
Länkar
Nytt sportcenter och fullskalig arena på Sannafältet i Karlstad

Karlstad kommun beslutade att bygga så mycket som möjligt i trä när nya Sannafältets Sportcenter på Sannafältet skulle uppföras. Där anläggs en 9 000 kvadratmeter stor inomhusarena för friidrott och en 17 300 kvadratmeter stor utomhusarena för friidrott, fotboll och amerikansk fotboll.

"Tanken är att fotboll i Superettan och friidrottstävlingar ska kunna arrangeras här, men även amerikansk fotboll på högsta nivå. Vi anlägger på utomhusarenan med en huvudläktare som har plats för 1 600 sittande och inklusive ståplats ger detta totalt 4 000 publikplatser. Det finns möjlighet att bygga ut ännu fler sittplatser om så behövs", säger Sixten Westlund, projektledare i Karlstad kommun, och tillägger att utomhusarenan är endast en match och tävlingsarena.

Bygg Dialog är totalentreprenör för dessa båda projekt men som även omfattar en träningsarena med konstgräs. Utomhusarenan byggs för att klara av tävlingar för Superettan samt friidrott i GP-/Nordenkampen nivå. De kommer att innehålla sekretariat, måldomarrum, kontor, dopingrum, kiosker, wc och omklädningsrum som är anpassad även för amerikansk fotboll samt förråd. På arenan kommer även att finnas torn för tv-sändningar, speciella kameraplatser och pressläktare.

Inomhusarenan som byggs helt av stomme och bjälklag i trä, ligger vägg i vägg med multiarenan. Här anläggs sex 200 meters löparbanor mittendelen där det finns åtta 60 meters banor, stavhopp, längdhopp med mera. Förutom detta finns ytterligare längdhoppsbanor och stavhopp utanför rundbanan, där finns även en kastbur, släggbur och träning för spjut.

"Vid evenemang och tävlingar kan vi dra ut en läktare med plats för 930 personer och förutom dessa publikplatser finns en fast träläktare för cirka 70 personer. Arenan är helt öppen till en angränsande rakbana som är en 120 meters bana för dem som springer 100 meterslopp. Det måste finnas plats för start och stopp, säger Sixten Westlund.

I inomhusarenan kommer det att finnas omklädningsrum, lokal för styrketräning och möteslokaler för konferens och skolor. Kultur- och fritidsförvaltningen får även utrymme för kontor, verkstad och garage. Kiosken som är öppen vid evenemang är tänkt att drivas av föreningarna.

"IF Göta, som är friidrottsföreningen i Karlstad, har sitt kansli i arenan. Inomhusarenan är byggd för att klara av friidrott i Nordkampen-nivå, Svenska Mästerskap och är gjord för tv-sändningar", säger Sixten Westlund.

Till skillnad från många idrottsarenor och idrottshallar är denna öppen med många glasytor som ger kontakt till omgivningen för de som tränar och tävlar, samtidigt som förbipasserande kan titta in.

Entreprenaden drivs som partneringentreprenad, i samverkan, och den 30 mars beräknas inomhusarenan besiktigas, medan utomhusarenan besiktigas den 30 augusti 2022.

Under april kan befintlig inomhushall tömmas och Våxnäshallens föreningarna flytta över till den nya inomhusarenan.

 

Fakta i korthet

• Nybyggnad inomhus- och utomhus arena, Karlstad

• Tidplan: juli 2020–mars/augusti 2022

• Byggherre: Karlstad kommun

• Arkitekt Skiss: Sweco Architects

• Byggentreprenör: Bygg Dialog AB

• Konstruktör: PE Teknik & Arkitektur AB

• Kostnad hela projektet: cirka 300 Mkr