platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
19-22 september 2023
Global Investigative Journalism Conference
kommer till Göteborg.
hotellnytt
Nu öppnar Clarion Hotel Umeå
- stärker Umeås attraktivitet.
flygnytt
Ryanair expanderar på Arlanda
– lanserar 13 nya vinterlinjer.
11 000 kvadratmeter 2024
Storsatsning på mat- och dryck på Arlanda och Landvetter
- 20-tal helt nya restauranger, barer och caféer öppnar med start 2023.
27 september
Meningsfulla upplevelser
står i fokus på Världsturismdagen.
Ligger din byrå i framkant?
Region Skåne
upphandlar eventbyrå.
Ny plats för möten
Geely
– Ett innovationscenter med glasklara utsikter i Göteborg.
forskning skapar möten
ForskarFredag i Piteå
bjuder på möten med Piteås forskare.
25-26 januari 2023
Gediget program
när Framtidens Hälso & Sjukvård lanserar konferens.
Etour utforskar vägen
Forskningssamarbete
tar Höga Kusten en nivå till.
RSS
rss_icon
Länkar
Nytt sportcenter och fullskalig arena på Sannafältet i Karlstad

Karlstad kommun beslutade att bygga så mycket som möjligt i trä när nya Sannafältets Sportcenter på Sannafältet skulle uppföras. Där anläggs en 9 000 kvadratmeter stor inomhusarena för friidrott och en 17 300 kvadratmeter stor utomhusarena för friidrott, fotboll och amerikansk fotboll.

"Tanken är att fotboll i Superettan och friidrottstävlingar ska kunna arrangeras här, men även amerikansk fotboll på högsta nivå. Vi anlägger på utomhusarenan med en huvudläktare som har plats för 1 600 sittande och inklusive ståplats ger detta totalt 4 000 publikplatser. Det finns möjlighet att bygga ut ännu fler sittplatser om så behövs", säger Sixten Westlund, projektledare i Karlstad kommun, och tillägger att utomhusarenan är endast en match och tävlingsarena.

Bygg Dialog är totalentreprenör för dessa båda projekt men som även omfattar en träningsarena med konstgräs. Utomhusarenan byggs för att klara av tävlingar för Superettan samt friidrott i GP-/Nordenkampen nivå. De kommer att innehålla sekretariat, måldomarrum, kontor, dopingrum, kiosker, wc och omklädningsrum som är anpassad även för amerikansk fotboll samt förråd. På arenan kommer även att finnas torn för tv-sändningar, speciella kameraplatser och pressläktare.

Inomhusarenan som byggs helt av stomme och bjälklag i trä, ligger vägg i vägg med multiarenan. Här anläggs sex 200 meters löparbanor mittendelen där det finns åtta 60 meters banor, stavhopp, längdhopp med mera. Förutom detta finns ytterligare längdhoppsbanor och stavhopp utanför rundbanan, där finns även en kastbur, släggbur och träning för spjut.

"Vid evenemang och tävlingar kan vi dra ut en läktare med plats för 930 personer och förutom dessa publikplatser finns en fast träläktare för cirka 70 personer. Arenan är helt öppen till en angränsande rakbana som är en 120 meters bana för dem som springer 100 meterslopp. Det måste finnas plats för start och stopp, säger Sixten Westlund.

I inomhusarenan kommer det att finnas omklädningsrum, lokal för styrketräning och möteslokaler för konferens och skolor. Kultur- och fritidsförvaltningen får även utrymme för kontor, verkstad och garage. Kiosken som är öppen vid evenemang är tänkt att drivas av föreningarna.

"IF Göta, som är friidrottsföreningen i Karlstad, har sitt kansli i arenan. Inomhusarenan är byggd för att klara av friidrott i Nordkampen-nivå, Svenska Mästerskap och är gjord för tv-sändningar", säger Sixten Westlund.

Till skillnad från många idrottsarenor och idrottshallar är denna öppen med många glasytor som ger kontakt till omgivningen för de som tränar och tävlar, samtidigt som förbipasserande kan titta in.

Entreprenaden drivs som partneringentreprenad, i samverkan, och den 30 mars beräknas inomhusarenan besiktigas, medan utomhusarenan besiktigas den 30 augusti 2022.

Under april kan befintlig inomhushall tömmas och Våxnäshallens föreningarna flytta över till den nya inomhusarenan.

 

Fakta i korthet

• Nybyggnad inomhus- och utomhus arena, Karlstad

• Tidplan: juli 2020–mars/augusti 2022

• Byggherre: Karlstad kommun

• Arkitekt Skiss: Sweco Architects

• Byggentreprenör: Bygg Dialog AB

• Konstruktör: PE Teknik & Arkitektur AB

• Kostnad hela projektet: cirka 300 Mkr