platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
19-22 september 2023
Global Investigative Journalism Conference
kommer till Göteborg.
hotellnytt
Nu öppnar Clarion Hotel Umeå
- stärker Umeås attraktivitet.
flygnytt
Ryanair expanderar på Arlanda
– lanserar 13 nya vinterlinjer.
11 000 kvadratmeter 2024
Storsatsning på mat- och dryck på Arlanda och Landvetter
- 20-tal helt nya restauranger, barer och caféer öppnar med start 2023.
27 september
Meningsfulla upplevelser
står i fokus på Världsturismdagen.
Ligger din byrå i framkant?
Region Skåne
upphandlar eventbyrå.
Ny plats för möten
Geely
– Ett innovationscenter med glasklara utsikter i Göteborg.
forskning skapar möten
ForskarFredag i Piteå
bjuder på möten med Piteås forskare.
25-26 januari 2023
Gediget program
när Framtidens Hälso & Sjukvård lanserar konferens.
Etour utforskar vägen
Forskningssamarbete
tar Höga Kusten en nivå till.
RSS
rss_icon
Länkar
Wisdome Stockholm - spännande upplevelsearena vid Tekniska muséet

Nu börjar bygget av Stockholms upplevelsearena för omslutande visualiseringar av vetenskap.

Måndagen den 21 februari kommer kulturminister Jeanette Gustafsdotter och Christer Fuglesang, astronaut och styrelseordförande för Tekniska museet på plats för att ta ett första spadtag för Wisdome Stockholm.

Vid Tekniska museet på Djurgården i Stockholm växer snart en spektakulär träkonstruktion fram. Byggnaden med sina extrema spännvidder över den sfäriska domen blir ett landmärke och ett referensobjekt för framtidens hållbara byggande. På insidan finns teknik för 3D-projektioner i 8K som omsluter besökaren i 360 grader. Det ger möjlighet till helt nya hisnande upplevelser av visualiserad vetenskap och forskning – en ny plats för lustfyllt utforskande.

Även arkitekterna Elding Oscarson, Stockholms stadsarkitekt Torleif Falk och Katharina Lehmann från en av världens mest framstående konstruktörer inom träbyggnation kommer att medverka. På plats finns också Stora Enso som huvudpartner och leverantör av trämaterial, NIBE som hållbarhetspartner och representanter från Wallenbergsstiftelserna och Erling-Perssons Stiftelse som tillsammans gör det möjligt att nu förverkliga projektet.

Wisdome Stockholm är den klart största satsningen sedan Tekniska slog upp dörrarna på Djurgården, och öppnandet markerar även starten för museets hundraårsjubileum.

Satsningen finansieras med Stora Enso som huvudpartner och Vectura som partner för byggprojektledning samt NIBE som hållbarhetspartner och Ericsson som huvudpartner till Tekniska. Genomförandet är möjligt tack vare stöd från Wallenbergstiftelserna, Erling-Perssons Stiftelse, Stora fonden och Fritz Öst fond för elektroteknik.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett tiotal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.

 

Bilden: Wisdome, bilden är beskuren.