platsannonser
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Ingen hotellkris
– än så länge.

Rekordsommar för Höga Kusten
Internationella gäster har ökat med 40% sedan 2019.
Hotellnytt
Comwell Aarhus
har utsetts till det mest klimatvänliga hotellet i Danmark.
11-13 november 2022
Allt för hälsan tillbaka
– i år med fokus på kvinnohälsa.
25 april
Lansering av Fastighetsenergi 2023
– ny arena för framtidssäkrade byggnader
säkerhet för medarbetare
Riskline och Safeture
inleder ett samarbete.
Mässor är möten
Elmia Garden 2022
– storsatsning på hela mässupplevelsen.
hotellnytt
Comfort Hotel
växer i Göteborg
Hotellnytt
Rekord i antal hotellnätter
under H22 City Expo i Helsingborg.
RSS
rss_icon
Länkar
Sophie Hæstorp Andersen blir ny ordförande i Greater Copenhagen

Det blir fokus på omstart av den gemensamma arbetsmarknaden och stärkt mobilitet när Köpenhamn tar över ordförandeskapet i Greater Copenhagen under 2022. Överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen tillträder i dag som ny ordförande för samarbetet över Öresund.

I Greater Copenhagen-metropolregionen går ekonomin återigen åt rätt håll efter att under mer än två år ha präglats av stängda gränser och Corona.

Enligt Sophie Hæstorp Andersen, nytillträdd ordföranden i Greater Copenhagen-samarbetet, ska det sättas ännu mer tryck i denna utveckling genom att till exempel stärka den sammanhängande arbetsmarknad på tvärs av regionen.

”Omstart blir rubriken för mitt ordförandeskap. Omstart av vår metropolregion och våra företag – där många just nu skriker efter arbetskraft, och inte minst omstarten av den gemensamma arbetsmarknaden. Vi har en historisk möjlighet att få dem som varit längst från arbetsmarknaden i arbete igen samt att attrahera talang till vår region, och på så sätt hjälpa företag att rekrytera den arbetskraft som krävs för att främja hållbar tillväxt i Greater Copenhagen regionen,” säger Sophie Hæstorp Andersen, överborgmästare i Köpenhamns Kommun och ny ordförande för Greater Copenhagen och fortsätter:

"Som kommuner och regioner ska vi öka efterfrågan på gröna lösningar. Och vi skagöra det enkelt att stärka infrastrukturen över Öresund. Detta är avgörande omfler svenskar ska åka över bron och söka jobb i huvudstadsområdet och viceversa".

Sophie Hæstorp Andersen tar över posten efter Region Skånes ordförande Carl Johan Sonesson.

”2021 har varit ett framgångsrikt år för Greater Copenhagen trots alla bakslag i samband med Coronapandemin. Vi har stärkt vår ställning som företrädare för metropolregionen och nu är det särskilt viktigt att arbeta för att förstärka den gemensamma arbetsmarknaden, ett arbete som påbörjats under året bland annat med den första gemensamma jobbmässa. Det är med förtroende jag nu har lämnat över till Sophie Hæstorp Andersen som ordförande,” säger Carl Johan Sonesson, ordförande i Region Skåne och avgående ordförande för Greater Copenhagen.

Sophie Hæstorp Andersen vill under kommande år bygga vidare på succén med gemensamma jobbmässor där man matchar arbetssökande svenskar med danska arbetsplatser. Den första jobbmässan genomfördes i Malmö i höstas och resulterade i 48 anställningar och över 300 ansökningar. Under 2022 planeras fyra nya jobbmässor.

Utöver detta vill den nya ordföranden även arbeta för att förbättra infrastrukturen i regionen och för att stärka Greater Copenhagens internationella tillgänglighet.

Det ska bland annat ske genom mer samarbete över gränsen omkring regionens infrastrukturplanering. Men även genom att stödja utvecklingsplanen för Köpenhamns flygplats och genom återöppningen av förlorade rutter samt starta nya.

 

Fakta:

Greater Copenhagen är en samarbetsorganisation för tillväxt och utveckling i Nordens största metropolregion med 4,4, miljoner invånare i Sydsverige och Östdanmark. Greater Copenhagen stiftades 2015 och omfattar Region Skåne, Region Halland, Region Huvudstaden, Region Själland och samtliga 85 kommuner.

 

Greater Copenhagen samarbetar med sina medlemmar, akademi, företag och offentliga institutioner, regionalt och internationellt. Ambitionen är att Greater Copenhagen ska vara ett globalt centrum för tillväxt, hållbara lösningar och innovation.

 

Överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) är nu ordförande för den politiska styrelsen i Greater Copenhagen som leder arbetet mellan de 85 kommunerna och fyra regionerna i Greater Copenhagen regionen.