platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
+1000 deltagare
Norden
ska bli världens mest hållbara och cirkulära region.
föreningar skapar möten
Delat ordförandeskap,
en framgångssaga för Scouterna.
hotellnytt
Steam Hotel tar nästa steg
– förvärvar Actionbad.
här kan man skapa kongresser
Dags för Helsingborgs
föreningslivs årliga konferens.
RSS
rss_icon
Länkar
Oslofjord Convention Center får nytt ägande

Brunstadstiftelsen har beslutat att inleda planering och genomförande av en delningsprocess för att separera fastigheterna i Brunstad och verksamheten i Oslofjord Holding AS till en separat stiftelse (Oslofjordstiftelsen). Den nya stiftelsen blir oberoende och säkerställer en bestämd skillnad mellan Brunstadstiftelsens ideella syfte och Oslofjords kommersiella verksamhet.

Nya Oslofjordstiftelsens verksamhet ska främja evenemangsturism, stärka näringslivet, bidra med jobb och skapa andra ringeffekter för lokalsamhället och regionen.

"Oslofjords mål är att bli norra Europas bästa konferensanläggning. Med övergången till en fristående stiftelse förbereder vi oss för framtida tillväxt. Vi har ett mål att ta emot en miljon människor om 10 år. Och i februari ska anläggningen stå klar för att ge våra gäster unika upplevelser som skapar energi, bygger lojalitet och odlar gemenskap", säger Stian Fuglset, vd för Oslofjord Convention Center.

Den nya Oslofjordstiftelsen kommer att ha ett rent kommersiellt syfte relaterat till att utöva ledning, drift, utveckling och ägande av ett eller flera konferenscenter i Norge och/eller andra länder. Den nya stiftelsen får därmed ett livssynsoberoende syfte, och ska vara en plats för alla som ser värdet av att mötas.

"Alla typer av evenemang är välkomna och vi hyllar mångfald i ord och handling. Hos oss blir små intressen stora. Vi är den perfekta platsen för människor som vill odla en gemensam passion. Vare sig det är i affärer, sport eller en speciell hobby", säger Stian Fuglset.

Ny ägarstruktur ska godkännas av Lotteri- och Stiftelseverket. Förberedelserna för ansökningsprocessen är i full gång. Alla formaliteter förväntas vara på plats till årsskiftet 2022/2023.

Inför bildandet av Oslofjordstiftelsen ska en byrå anlitas som kan hitta och nominera kandidater till Oslofjordstiftelsens styrelse. Kandidater kommer att väljas utifrån professionell kommersiell lämplighet och bakgrund. Brunstadstiftelsen utser den första styrelsen i samband med bildandet av den nya stiftelsen. Komplettering av stiftelsens styrelse kommer då att göras av stiftelsens egna organ, troligen i form av en självkompletterande styrelse.

"Styrelsen för Oslofjordstiftelsen ska spegla syftet med den nya stiftelsen, och ha bred kompetens från näringsliv och samhälle. Oslofjord är en komplex och krävande verksamhet att driva och det kommer att vara avgörande för att kunna förverkliga stiftelsens kommersiella syfte att styrelseledamöterna har tung och specialiserad kompetens relaterad till denna verksamhet, säger Stian Fuglset.

Den nya stiftelsen innebär en bestämd juridisk och ekonomisk åtskillnad mellan Brunstadstiftelsens kristna syfte och den fortsatta kommersiella driften av Oslofjord. Framtida vinster i Oslofjordstiftelsen kan varken gå till eller kommer att gå till annat än kommersiella ändamål i Oslofjordstiftelsen.

Den 11 november i år beslutade Brunstadstiftelsen att inleda planering och genomförande av en delningsprocess för att separera fastigheterna och driften av Oslofjord Convention Center i en ny stiftelse (Oslofjordstiftelsen). Beslutet är i enlighet med den antagna strategin för verksamheten att ett ägande utan ideellt syfte ska finnas när byggprojektet är klart 2022.

"Vi arbetar nu med lösningar för att säkerställa Oslofjord en långsiktig finansiering. Stora investeringar har gjorts sedan det stora byggprojektet startade 2013. Investeringarna finansieras idag genom lån från Brunstadsstiftelsen. Vi vill att detta helt eller delvis ska ersättas av finansiering genom obligationsfinansiering, banklån eller lånesyndikat. Tills vidare ser Brunstadstiftelsen till att Oslofjordstiftelsen har tillgång till nödvändiga lånemöjligheter som säkerhet för verksamhetens drift.

BCC-föreningen kommer att fortsätta använda Oslofjord som hyresgäst. Det gäller både konferensanläggningar och de långsiktiga hotellavtal BCC:s medlemmar och trosfränder har med Oslofjord. Avtal om användning ingås på marknadsmässiga villkor.

2013 startade byggprojektet som gett Oslofjord ny och viktig kapacitet: 1 600 nya hotellrum, ett nytt konferenscenter, ett nytt storkök samt aktivitetslokaler med multihall, ishockeyhall, utomhusbanor och aktivitetsmöjligheter. Allt detta är i huvudsak klart den 1 februari 2022 och därför har Brunstadstiftelsen beslutat att det är rätt tidpunkt att genomföra den planerade separationen.

"Vårt koncept handlar om långt mer än att vara en arena. Hos oss kan du få nyckeln till en hel stad och en värd som skapar ramar för fantastiska upplevelser. Folk reser från hela Norge för att uppleva något alldeles speciellt under några dagar med oss. För människor i Vestfold är vi också hem för goda upplevelser i vardagen", säger Stian Fuglset.

 

• Den nya ägarstrukturen ska godkännas av Lotteri- och Stiftelseverket. Förberedelserna för ansökningsprocessen är i gång.

• Förhandlingar om långtidsavtal som er viktiga för att säkra driften är också i gång.

• Den nya organisationen ska struktureras och bemannas.

 

Bilden: Oslofjord Convention Center vid en översikt. Bilden klart beskuren i högerkanten tyvärr.