platsannonser
Projektledare
till Akademikonferen.s
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
Hotellnytt
Scandic och Niam
bakom totalrenovering av Ariadne hotell i Värtahamnen.
hotellnytt
Scandics största hotell hittills öppnar i Köpenhamn
– nordiskt spa och kock från Michelinrestaurang.
hotellnytt
Comfort Hotel Arlanda Airport vinner
“New Hotel Of The Year” och “Comfort Hotel Of The Year”.
Plats för möten
The Park flyttar in i Forskaren
– Förstärker mötesplats för life science
Framtiden är här. Kan du se den?
Svenska Möten
satsar på att utbilda kockar i hållbarhet.
23-25 september
Bokmässans Crimetimetema i höst:
Skrivarskola, snutfika och lögndetektorer.
Framtiden är här
Sigtunahöjden
erbjuder fler laddplatser för alla.
Event skapar möten
40 dagar kvar till Jamboree22
– Sveriges största ungdomsläger.
Nummer 1 bland 50
Hur hållbar är din stad?
Stockholm tar förstaplatsen.
3-årig med 32 platser
Umeå
får ny restaurangutbildning.
RSS
rss_icon
Länkar
The Wood Hotel by Elite utnämns till årets bästa arkitektur av The Guardian

I oktober 2021 öppnade The Wood Hotel by Elite dörrarna till Norrlands senaste internationella hotelldestination. En ambitiös träbyggnad som bara månader efter öppningen nu utsetts till årets bästa arkitektur av The Guardians arkitektur- och designkritiker, Oliver Wainwright.

Konstruerad av trä från de lokala skogarna och med stort fokus på hållbarhet bjuder The Wood Hotel by Elite in till en unik upplevelse i en av världens högsta timmerbyggnader. Byggnaden som ritats av White Arkitekter sträcker sig 20 våningar och 75 meter över marken och inrymmer allt från tre restauranger, ett rooftop spa, 205 omsorgsfullt designade hotellrum, en takbar och en spektakulär panoramavy över Skellefteå och de norrländska skogarna. Byggnaden huserar även ett helt nytt kulturcentrum med teater, konsertscener, museum och stadsbibliotek.

”Medan byggreglerna i England gör det om ännu svårare att använda timmer i byggnadskonstruktion, banar Sverige väg för trä och visar hur en ny djärv framtid för ”plyscrapers” kan se ut. Sara Kulturhus och hotellet i Skellefteå står som en 20-våningar hög fyr av furu och gran, limmat och korslaminerat för att forma superstarka balkar, pelare och bjälklag – vilket gör den starkare än både stål och betong, relativt sin vikt. Med alla de träd som skördats inom en radie av 60 kilometer från platsen, och förädlats i närheten, visar projektet vad lokal, koldioxidsnål arkitektur kan vara,” skriver Oliver Wainwright för The Guardian i sin summering av årets bästa arkitektoniska verk.

Redan innan färdigställandet av hotellet har byggnaden tilldelats internationella priser för sin arkitektur. Med sin träkonstruktion där naturen ständigt gör sig påmind, har hotellet utformats för att vara en förebild inom modern, hållbar arkitektur – designad för att klara norra Sveriges utmanande väderförhållanden samtidigt som den förblir energieffektiv.

“The Wood Hotel by Elite är inspirerat av norra Sveriges unika natur med inspiration från regionens historia och tradition. Inte minst i konstruktionen där trä från de lokala skogarna bokstavligen utgör kärnan. Därför känns det extra roligt att byggnaden uppmärksammats internationellt, och sätter både Sverige och Skellefteå på kartan som en pionjär inom arkitektur och hållbarhet,” säger Caroline Chakraborty, ägare och styrelsemedlem, Elite Hotels of Sweden.

The Wood Hotel är Elite Hotels of Swedens första fristående destinationshotell och definierar en ny era för koncernen, som byggt sitt välkända varumärke genom att förvandla historiska landmärken runt om i Sverige till prestigefyllda hotell.

Ta del av The Guardians motiveringen här!