platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
hotellnytt
Countryside Hotels
slog försäljningsrekord trots pandemi.
+200 talare
Ny konferens och mässa
för framtidens sjukvård arrangeras i Stockholm 25 – 26 januari 2023
nytt jobb
Scandic värvar hotelldirektör
– Roger Pettersson tar över ansvaret för Scandichotellen i Umeå.
29 april - 1 maj
eCarExpo i Friends Arena
laddar om i april.
Almedalsleverantör
Uppstickaren Univid ska bli störst på digitala event
– backas av tunga investerare.
hotellnytt
Norrqvarn Hotell & Konferens
får ny ägare.
ljus i mörkret
Karlstad CCC satte försäljningsrekord i december
sålde för nästan tio miljoner kronor.
tråkigt beslut
Allt för sjön 2022 ställer in
planerar för mars 2023.
kan bli 23,000 deltagare
Arton internationella kongresser
valde Seoul som destinationen.
+ Världsmiljödagen
Stockholmsmässan
platsen för FN:s miljömöte Stockholm+50.
RSS
rss_icon
Länkar
Ullevi renoveras för minst 16 miljoner kronor

Den drygt 60 år gamla multiarenan Ullevi i Göteborg renoveras för minst 16 miljoner kronor i år. Det årliga underhållsarbetet är litet mer omfattande detta år än andra år.

Ullevi är en arena för framför allt fotboll, friidrott och konserter, med ett publikrekord på drygt 70 000 personer, men rymmer väldigt mycket annat, kontor, restauranger, konferens- och utställningsytor, klubb- och omklädningsrum med mera. Plus ett underjordiskt garage för 590 bilar.

Madeleine Wennerström är projektledare på det kommunala fastighetsbolaget Higab och ansvarar för renoveringen av Ullevi, men hon har också en samordnande och övergripande roll för arbeten vid andra arenor i staden som Higab äger, bland annat Valhallabadet.

"Det stora just nu i år när det gäller Ullevi är att vi byter och renoverar fönsterbandet, glaspartiet mellan tak och fasadbalk, att glaspartier byts och renoveras och att omkringliggande stål- och betongkonstruktioner renoveras. Det har inte gjorts i den här omfattningen tidigare".

"Därtill har målning skett på utsidan av fasaden, på ramben och pyloner, både på betong och stål. På pylonerna handlar det om höga höjder, så där är det bland annat klättrare som har utfört arbetet".

"Vidare byter vi sex ventilationsaggregat i kontorsdelar med början förra året. Detta är de stora entreprenaderna. Sedan genomför vi en del utredningar, kontroller och statusutvärderingar, bland annat på bärlinorna för att kunna ta beslut om kommande underhåll. Dessa har målats, men aldrig bytts. Vi har genomfört en konstruktionsutredning kring garaget, där endast ytskiktsarbeten har gjorts under de 30 år som garaget funnits. Det ligger under hela fotbollsplanen och löparbanorna", säger Madeleine Wennerström.

Ullevi-anläggningen var spektakulär när den byggdes. Den beskrevs ha fått ”en dynamisk, skulptural och organisk form”, med svepande linjer där läktarna på långsidorna är bredare och högre än de på kortsidorna och där de två 53 meter höga pylonerna för bärlinor skapar ett landmärke. Bärlinorna är mellan 30 och 50 meter långa och totalt 28 till antalet, alltså 14 per pylon.

Skeppsviken Byggservice, som har entreprenaden när det gäller renovering av fönsterbanden på Ullevi, skriver om uppdraget för Higab på sin hemsida:

"Ullevi är på många sätt en logistisk utmaning. Vi arbetar oss successivt runt arenan och måste därför flytta arbetsplatsen hela tiden. Dessutom är vi uppe på ganska höga höjder, över 40 meter på vissa ställen, varför säkerheten naturligtvis är högprioriterad", skriver projektchefen Johan Nätterlund.

Arbetet utförs utmed de fönster som löper mellan taket och läktaren. Fönsterbanden ska bytas och omfattande betongrenoveringar ska utföras.

"Vi har löpande kontakt med både fastighetsägaren Higab och hyresgästen Got Event för att säkerställa att allt flyter på som det ska".

Arenan byggdes inför VM i fotboll 1958 och rymde på den tiden cirka 53 000 åskådare, varav 22 000 sittande. Senare har Ullevi byggts ut (1995 och 2012) och nya publikrekord har slagits genom åren. Den 5 juni 2016 såg 70 144 personer Håkan Hellström, vilket är publikrekordet hittills, men redan 1985 satte Bruce Springsteens konsert anläggningen i en oroande självsvängning. Omfattande förstärkningsarbeten har utförts sedan dess.

Håkan Hellströms publikrekord gäller förstås konserter, då även planen används för publik. Rekordet för idrottsevenemang är 58 000 åskådare, som sattes vid Gothia Cup-invigningen 2012.

Namnet Ullevi kommer från den fornnordiska mytologin och syftar på Ull, spelens och lekens gud. Ullevi betyder Ulls egendom eller Ulls tempel.

Första målet på Ullevi gjordes av den legendariske fotbollspelaren Gunnar Gren (1920 – 1991) vid invigningsmatchen mellan svenska landslaget och Göteborgs stadslag. Matchen slutade 2–2. Gunnar Gren spelade på sin tid i flera allsvenska klubbar, bland annat IFK Göteborg, Örgryte och GAIS. Han var delaktigt i ett OS-guld 1948 och ett VM-silver 1958.

Under bygget kallades arenan för Nya Ullevi, men sedan invigningen 1958 går den under namnet Ullevi. Det gjorde att den tidigare Ullevi, som byggdes 1916, från och med då fick heta Gamla Ullevi.

Gamla Ullevi revs 1991 och ersattes med ett nytt Ullevi 2009 på samma plats. Denna nya arena fick dock även den namnet Gamla Ullevi. Så Gamla Ullevi är numera det nya Ullevi. Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare, den göteborgske språkprofessorn Sture Allén, var upphovsman till den namnakrobatiken.

 

Fakta i korthet

Fortlöpande underhåll av Ullevi i Göteborg

Tidplan: 2021

Byggherre: Higab

Entreprenörer: Olika för en rad entreprenader

Kostnad: Cirka 16 MSEK