platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
hotellnytt
Countryside Hotels
slog försäljningsrekord trots pandemi.
+200 talare
Ny konferens och mässa
för framtidens sjukvård arrangeras i Stockholm 25 – 26 januari 2023
nytt jobb
Scandic värvar hotelldirektör
– Roger Pettersson tar över ansvaret för Scandichotellen i Umeå.
29 april - 1 maj
eCarExpo i Friends Arena
laddar om i april.
Almedalsleverantör
Uppstickaren Univid ska bli störst på digitala event
– backas av tunga investerare.
hotellnytt
Norrqvarn Hotell & Konferens
får ny ägare.
ljus i mörkret
Karlstad CCC satte försäljningsrekord i december
sålde för nästan tio miljoner kronor.
tråkigt beslut
Allt för sjön 2022 ställer in
planerar för mars 2023.
kan bli 23,000 deltagare
Arton internationella kongresser
valde Seoul som destinationen.
+ Världsmiljödagen
Stockholmsmässan
platsen för FN:s miljömöte Stockholm+50.
RSS
rss_icon
Länkar
ESS säljer 50 procent av fastighetsbolaget till Balder

Balder fortsätter växa inom hotellfastigheter. Nu blir bolaget hälftenägare till ESS Hotel Group Fastigheter. Det ingår fastigheter om totalt 35 000 kvm i affären.

Under det tredje kvartalet har Balder investerat i ESS Hotel Group Fastigheter. Balders ägarandel uppgår till 50 procent.

"ESS är inriktade på designhotell och resorts. De har en bra framtid och vi gillar dem. De har inte påverkats så mycket av pandemin. De har även flera intressanta projekt på gång", kommenterade Erik Selin i samband med ett investerarmöte.

Fastigheterna som ingår:

Falkenberg strandbad, MJ’s i Malmö (tidigare Mäster Johan, köpt från Percy Nilsson), Villa Strandvägen, mindre fastighet i Ystad bredvid Ystads Saltsjöbad vilken dock inte ingår i affären. Örenäs slott i Landskrona (köpt från LO sommaren 2021).

ESS Group grundades i samband med förvärvet av Ystad Saltsjöbad 2007. Idag äger ESS 10 destinationer och 15 restauranger. I resterade fastigheter är ESS hyresgäst. Nästa stora ESS-projekt blir spektakulära Jimmy’z i stadsdelen Gårda i Göteborg.

Balder är en av Sveriges absolut största ägare av hotellfastigheter och har fastigheter till ett värde av 180 miljarder kronor, förutom att Erik Selin, mannen bakom Balder, har många andra fastighetsintressen och bolag, bland andra Erik Selin Fastigheter AB, med ett värde på drygt 50 miljarder kronor.

Ystads Saltjöbads hotellbyggnader ägs av ett bolag som kontrolleras av Ystad Kommun och ingår alltså inte i affären.

"Ystad saltsjöbad påverkas inte alls av den här affären. Det här gör vi för att långsiktigt säkra våra möjligheter att få med oss fastigheter vid eventuella framtida köp. Många gånger är det den stora kostnaden. Vi får mer muskler och en stor påse pengar", säger Anders Nilsson, vd på Ystad Saltsjöbad och operativ chef för alla hotell inom ESS Group, i Ystad Allehanda.

Balder äger fler kända hotellfastigheter i Sverige som Berns Hotell vid Nybroviken och Marriotthotellet på Kungsholmen i Stockholm samt två Radisson Blu i Göteborg, vid centralstationen och på Lindholmen. Bolaget äger även fastigheterna med Scandic Opalen, Hotel Poseidon, Palacehuset och Scandic Rubinen i Göteborg. I Malmö äger bolaget fastigheten med Scandic Hotel Stortorget och Elitehotellet vid Lilla torg. Sommaren 2018 förvärvade Balder sju hotellfastigheter i Tyskland.

 

Bilden: Falkenberg strandbad,