platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
+1000 deltagare
Norden
ska bli världens mest hållbara och cirkulära region.
föreningar skapar möten
Delat ordförandeskap,
en framgångssaga för Scouterna.
hotellnytt
Steam Hotel tar nästa steg
– förvärvar Actionbad.
här kan man skapa kongresser
Dags för Helsingborgs
föreningslivs årliga konferens.
RSS
rss_icon
Länkar
Elite Hotels storsatsar i Kirunas nya stadskärna

Elite Hotels of Sweden blir ny tung aktör i Kirunas nya centrum när kommunen satsar på den nya stadskärnan bestående av hotell med rooftop spa, ett flertal restauranger och plats för butiksverksamheter.

Hotellet och gastropuben The Bishops Arms, som ägs och drivs av Elite Hotels of Sweden, har stått på sin nuvarande plats i det befintliga Kiruna centrum sedan 2011. Eftersom Kirunas centrum ska flyttas för att möjliggöra LKAB:s fortsatta verksamhet får hotellet en central plats i den nya stadskärnan.

För att tillgången på hotellrum inte ska minska i samband med stadsomvandlingen har Kiruna kommun sett behov av ett nytt hotell med minst 150 rum i den nya stadskärnan.

”Vi har tillsammans med LKAB och Elite Hotels lyckats hitta en modell som återskapar dessa i kvarter sex, ett hotell med 155 rum och en skywalk över till Aurora kultur och kongress. För Kiruna kommun fanns inget alternativ, hotellrummen måste återskapas. Hotellet i kvarter sex är ju dessutom tänkt som en av motorerna till Aurora", säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg.

De tre parterna Kiruna kommun, LKAB och Elite Hotels är överens och avtalen ligger klara för påskrift. Förslaget ska nu läggas fram för Kirunas kommunstyrelse och kommunfullmäktige samt för LKAB:s styrelse för beslut.

”Det här är en stor och viktig pusselbit i bygget av det nya attraktiva Kiruna. Besöksnäringen skapar arbetstillfällen och inkomster till samhället och skapar liv och rörelse som gynnar alla oss Kirunabor", säger Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna.

Elite Hotels kommer att ligga i kvarter sex och hotellverksamheten kommer att rymma ett flertal restauranger, barer och VANA Spa – ett rooftop spa högst upp i hotellet. Fastigheten kommer även inrymma butiker och lokaler för andra verksamheter. Hotellet byggs som en ersättning till Kiruna kommun och Elite Hotels för befintliga lokaler i nuvarande centrum som hamnar inom gruvans påverkansområde. Efter färdigställande av kvarteret kommer Kiruna kommun att vara fastighetsägare av hotellet och LKAB kommer äga övriga kommersiella lokaler i kvarteret.

”Det känns otroligt roligt att fortsätta öppna storslagna hotell i Norrland. För några veckor sedan öppnade vi i Skellefteå och nu får vi förmånen att öppna även detta fantastiska hotell i Kiruna,” säger David Halldén, VD och koncernchef för Elite Hotels of Sweden.

”Vi tror innerligt att framtidens destinationer ligger i norr i allmänhet och Kiruna i synnerhet. Det ser vi inte minst på våra egna hotell men också på de bolagsnyetableringar som sker i området. Hotellet i Kiruna blir en stark nyckel i vår fortsatta strävan att leverera Sveriges bästa hotellupplevelse,” fortsätter David Halldén.

Om besluten tas i kommunstyrelse, kommunfullmäktige och LKAB:s styrelse kan bygget starta i början på 2022, och hotellet stå klart 2024.

Bilden: Fasadskiss på Elite Hotels nya hotell som innebär en ökning från 37 till 155 rum. Illustration av A och D Arkitektkontor.