platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
60 000 bokade möten
Sverige – det enda
nordiska landet som saknas på IBTM World.
hotellnytt
Nya ägare av Villa Gladtjärn,
tidigare Barken Konferens.
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
+1000 deltagare
Norden
ska bli världens mest hållbara och cirkulära region.
RSS
rss_icon
Länkar
Göteborg undertecknar The Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism

DEN 4 NOVEMBER och i samband med FN:s klimatkonferens COP26 som just nu äger rum i Storbritannien, lanseras "The Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism". Göteborg är en av undertecknarna som åtar sig att påskynda klimatåtgärder för att minska de globala turismens utsläpp med minst hälften under det kommande decenniet och nå nettonollutsläpp så snart som möjligt före 2050.

”Göteborg har precis utsetts till världens mest hållbara destination för femte gången i rad och det är självklart att vi kommer att skriva under Glasgow-deklarationen. Aktörer inom besöksnäringen i Göteborgsregionen arbetar kontinuerligt med målet att vara en hållbar destination redan 2030. Med deklarationen kan vi tillföra konkreta åtgärder på global nivå, tillsammans med andra destinationer och organisationer”, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

Glasgow-deklarationen har tagits fram av FN:s världsturismorganisation (UNWTO) i samarbete med över 30 andra organisationer. Varje undertecknare har gått med på att leverera eller uppdatera sina klimathandlingsplaner med ytterligare 12 månader, anpassa planerna till deklarationens fem vägar (Mäta, minskade utsläpp, återskapa, samarbeta, finansiera), och dessutom rapportera offentligt på årsbasis och arbeta i en samarbetsanda, utbyta god praxis och lösningar samt sprida information.

"Att underteckna Glasgow-deklarationen är både ett uttalande och ett åtagande att agera. Det ger oss ytterligare förutsättningar för samarbete med framtidsinriktade destinationer för att hitta och dela smarta klimatlösningar. Både turismen och klimatkrisen är global och besöksnäringen kommer att drabbas hårt om vi inte agerar nu. Det kräver både egna och gemensamma ansträngningar för att minska utsläppen och bygga om naturens system”, säger Katarina Thorstensson, chef för hållbarhet och smart turism på Göteborg & Co.

 

Läs mer om Glasgow-deklarationen om klimatåtgärder inom turism