platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
+1000 deltagare
Norden
ska bli världens mest hållbara och cirkulära region.
föreningar skapar möten
Delat ordförandeskap,
en framgångssaga för Scouterna.
hotellnytt
Steam Hotel tar nästa steg
– förvärvar Actionbad.
här kan man skapa kongresser
Dags för Helsingborgs
föreningslivs årliga konferens.
RSS
rss_icon
Länkar
Göteborg vinner internationellt pris för Hållbarhetsarbetet för femte året i rad

Vid dagens ICCA-kongress i Paris tilldelades Göteborg förstapriset från Global Destination Sustainability Movement för femte året i rad. Troligen skulle det ha varit för sjätte året i rad men det blev ingen prisutdelning 2020 på grund av pandemin.

"Göteborg är ingen global metropol. Det är inte ens en huvudstad. Trots det är vi en destination som påverkar stora frågor", säger Annika Hallman, chef för Göteborg Convention Bureau. "Vi vet att det är klokt att investera i hållbarhet och har som mål att vara en stark kraft för positiv förändring. Men vi vill inget hellre än att bli utmanade. Vi vill att andra destinationer ska lyckas och vi delar våra bästa praxis och kunskap fritt. Staden har ett helhetsperspektiv för stadsmiljön med policy och program kring dess utformning. Tillgänglighetsämnet är centralt och det finns ett brett samarbete mellan förvaltningar och företag. En annan viktig ingrediens för framgång är mötesarvet som ingår i Göteborgs Strategiska mötesplan. Göteborgs syn på hållbarhet har vunnit internationellt erkännande", säger Annika Hallman.

Staden har fyra år i rad varit vinnare i Global Destination Sustainability Index (2016-2019) och var europeisk huvudstad för smart turism 2020. Göteborg utsågs också till världens bästa hållbara stad 2021 av Lonely Planet.

Göteborg är en av de mest progressiva städerna i världen när det gäller klimat- och miljöfrågor. Göteborg har emitterade gröna obligationer för att påskynda investeringar i klimatorienterat lösningar, inklusive avfallshantering till förnybar energi, som den första staden i världen. Det har resulterat i strukturer som är till nytta för alla. Göteborg fortsätter att driva på för förändring och staden har bestämt sig för att bli fossiloberoende till 2030. Den lokala mötesindustrin är en pionjär inom ekologisk hållbarhet, inkludering och tillgänglighet och ser hållbarhet som en del av sitt DNA. Miljöcertifierade leverantörer, arenor som drivs med förnybar energi, stadens miljödiplomsystem och närheten i staden är avgörande element för att uppnå ekologisk hållbarhet. Göteborg har en lågemissionszon och flygplatsen är certifierad enligt högsta nivån i Airport Carbon Accreditation-systemet. WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, instiftat av staden, är ett internationellt pris som delas ut till en person eller organisation för enastående insatser för en mer hållbar framtid. Genom att dela ut detta internationella pris får vi fira framgångar och lära av de bästa. Bland tidigare vinnare finns Kofi Annan, FN-sekreterare, och det mellanstatliga organet IPBES Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services.

Göteborg är en världsledande destination för hållbara möten och evenemang – rankad #1 på GDS Index 2016, 2017, 2018 och 2019, och #1 i tidigare upplagor av ICCA Scandinavia Sustainability Index. Hållbara lösningar i världsklass används och storskaliga evenemang görs hållbara och tillgängliga med lång erfarenhet. Att Göteborg har gjort hållbart till en standard gör det enkelt att anordna evenemang och att besöka. Staden strävar efter att minimera eventuell negativ påverkan på människor och miljö, och staden fungerar som en testbädd för hållbara innovationer och kreativa lösningar.

"Vi strävar efter att ge ett positivt bidrag till samhället, intressenter och den lokala ekonomin; och att skapa bestående positiva effekter lokalt och regionalt. Myndigheter, akademi och industri samarbetar i programmet Göteborgs väg till arv, som härrör från Göteborgs strategiska plan för möten som tagits fram i ett brett intressentsamarbete 2018. Evenemang som musikfestivalen Way Out West och Göteborgs kulturfestival är living-lab-plattformar som visar vägen framåt för att utveckla en hållbar mötes- och evenemangsdestination där inkludering och tillgänglighet är nyckelfunktioner. Alla ledande mötesplatser är miljöcertifierade och nästan 100% av hotellrummen har en officiell miljöcertifiering vilket gör Göteborg till en av de grönaste hotellstäderna i världen. Likaså är operahuset, konserthuset och nöjesparken ekocertifierade, och restaurangerna har enkel tillgång till lokala och ekologiska råvaror", säger Annika Hallman..

Internationellt utbyte och kulturell mångfald har alltid varit en del av Göteborgs DNA. Viktiga aspekter är social hållbarhet och inkludering, och stadsstyrelsen har upprättat ett ambitiöst program för att bekämpa segregation och täppa till ojämlikhetsklyftor. Team Göteborg är ett projekt för att engagera unga vuxna som representerar alla stadsdelar i stadsevenemang för att hjälpa till att bryta fördomar kring kön, etnicitet, bakgrund etc. Staden har fått European Access City Award för det strategiska och strukturerade arbetet mot en stad tillgänglig för alla. Sveriges första kommunala HBT-rådgivning bildades här 2013, och värdskapet för EuroPride 2018 var också ett erkännande av stadens insatser. Sverige leder Sustainable Competitiveness Index och Good Country Index. Sverige har också toppositioner i Global Gender Gap Report och Corruption Perceptions Index.

 

Bilden: Annika Hallman tar emot pris i en tidigare tävling.