platsannonser
Projektledare
till Akademikonferen.s
Vi söker
en Projektkoordinator.
nyheter
hotellnytt
Scandics största hotell hittills öppnar i Köpenhamn
– nordiskt spa och kock från Michelinrestaurang.
hotellnytt
Comfort Hotel Arlanda Airport vinner
“New Hotel Of The Year” och “Comfort Hotel Of The Year”.
Plats för möten
The Park flyttar in i Forskaren
– Förstärker mötesplats för life science
Framtiden är här. Kan du se den?
Svenska Möten
satsar på att utbilda kockar i hållbarhet.
23-25 september
Bokmässans Crimetimetema i höst:
Skrivarskola, snutfika och lögndetektorer.
Framtiden är här
Sigtunahöjden
erbjuder fler laddplatser för alla.
Event skapar möten
40 dagar kvar till Jamboree22
– Sveriges största ungdomsläger.
Nummer 1 bland 50
Hur hållbar är din stad?
Stockholm tar förstaplatsen.
3-årig med 32 platser
Umeå
får ny restaurangutbildning.
World airport award
Helsingfors flygplats
bäst i norra Europa.
RSS
rss_icon
Länkar
Tre dolda kulturgårdar i Litauens främsta städer

Området runt järnvägsstationen i Vilnius, Litauen, har fått ett internationellt erkännande som den femte "coolaste" stadsdelen i världen. Litauen har dock andra knäppa dolda platser och är redo att berätta mer om dem. Landet visar upp ytterligare tre alternativa kulturgårdar i sina största städer - Vilnius, Kaunas och Klaipėda - vilket ger besökare fler platser att uppleva den fria och otrampade stadsandan.

Kultur- och livsstilsmagasinet Time Out betraktar området vid järnvägsstationen i Litauens huvudstad Vilnius som ett av de coolaste stadsdelarna i världen - ställt mot toppdistrikt i New York, Hong Kong och andra kända städer i världen. Den omfattande trenden att återuppfinna gamla industriområden har varit utbredd i Litauen sedan de fick sin självständighet 1991, vilket omskapade gamla fabriker, lager och produktionsanläggningar till nytt liv som alternativa pubar, moderna museer och populära kulturrum.

”Det är en riktigt framträdande trend bland våra städer, som är angelägna om att ta initiativ för att göra oanvända industriområden och övergivna byggnader till moderna kulturcentrum som är fulla av liv, konstnärlig charm och ungdomlig energi. Vi är glada att se att denna äkthet väcker uppmärksamhet över hela världen”, säger Irena Jaškauskaitė, projektledare för internationell kommunikation från Lithuania Travel, landets nationella turismutvecklingsbyrå.

"Vi hoppas att nyheterna kommer att inspirera ännu fler människor att besöka Litauen för en längre vistelse och att upptäcka dessa stadsdelar personligen".

Även om bara ett litauiskt distrikt ännu så länge har nått globalt rampljus, så har landets turismsexperteruppmärksammat tre mer mindre kända, men inte mindre unika-platser, som är värda att besöka för alla som vill uppleva den frisinnade litauiska urbana atmosfären.

Vilnius Open Gallery, initierat av LOFTAS - är en av de mest aktiva kulturplatserna i Litauen - och ett internationellt gatukonstprojekt utomhus som ligger i landets huvudstad. Som ett tvärvetenskapligt och kulturellt initiativ har det ett tvåfaldigt syfte: att presentera stadskulturen på ett originellt sätt och kreativt återanvända stadens tidigare övergivna industriområden för nytt liv. Med stilen på konstverk som varierar mycket från psykedelisk till hyperrealistisk, från rakt upp spöklik till vacker ner till höger, ger bara ett kort besök på Open Gallery en särskilt stimulerande och uppslukande upplevelse.

Yard Gallery, som grundades i Kaunas, en stad som är Europas kulturhuvudstad 2022, är en utomhusutställning med gatukonst. Som grundaren, den lokala konstnären Vytenis Jakas, berättar, är ett av dess viktigaste syften att reflektera över det lokala kulturarvet som har blivit konkret genom samtidiga väggmålningar. Samtidigt fördjupar sig några målningar på väggarna i ännu djupare moraliska värderingar, till exempel den ikonliknande delen med titeln "Min fars hus har många rum", som satiriskt skildrar tre helgon som spelar.

Klaipėda Hofas. Det helt nya kulturrummet ligger i ett inaktivt industrikomplex i Klaipėda och rymmer flera barer tillsammans med en konsertlokal precis vid hamnen. Kulturrummet är inrett med stora fraktbehållare och är hem för den berömda Klaipeda-baren Herkus Kantas, en viktig del av Hofas. Ut mot stadens största Danė -flod finns ett konstgallerihus Tema med ett utställningsområde och en bostad för konstnärer som besöker havet. Delar av det fria utrymmet används också för arbetspass, yogakurser i helgen och många andra kulturella initiativ.

I Litauen är man glad över att få internationell uppmärksamhet och hoppas kunna välkomna ännu fler turister. En av incitamentstrategierna för att locka till sig nyanlända har varit att erbjudit den tredje natten gratis till de besökare som registrerar sig på någon av landets 200 boendeplatser. Turismkampanjen gäller fram till 8 november.

 

Mer information om turism i Litauen finns på: www.Lithuania.travel.

 

Foto: Vilnius Open Gallery 5.