platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
Cool konst
Tre dolda kulturgårdar
i Litauens främsta städer.
Flygnytt
AMF investerar 200 miljoner
i flygbolaget BRA.
skapar stark position
Hybrid+,
ny metod för mötesupplevelser lanseras av Göteborg & Co.
Hotellnytt
Scandic rapporterar starkt resultat
och kassaflöde för tredje kvartalet 2021.
öppnar maj 2022
Prisbelönt Auschwitz-utställning
kommer till Malmö.
Framtidens städer
Undersökning:
Lund är en av världens smartaste städer.
30 November–2 december
Följ med Meetings International till IBTM World i Barcelona
Var med när världen öppnar igen.
13–16 november 2022
Krakow blir värd för Icca-kongressen 2022
En enorm framgång inte bara för staden, utan för hela landet.
15 oktober klockan 16:00
Lunds Universitet
får 28 nya professorer.
18-24 oktober
Framtidsvecka: Lunds universitet spanar efter framtida genombrott
Vilka genombrott behövs för att vi ska kunna ta oss an framtiden på bästa sätt?
RSS
rss_icon
Länkar
Sommarrekord för gästnätter i Linköping - trots pandemin

Sommaren 2021 går till historien som en rekordsommar för Linköpings hotell, stugor och vandrarhem. Antalet gästnätter slog ett nytt rekord för sommarens tre månader då 193 006 gästnätter genomfördes i Linköping. Juli månad blev också den enskilt bästa månaden någonsin gällande gästnätter i Linköpings kommun. Sammalagt blev det 86 705 gästnätter.

Sommaren började dock tveksamt. Juni var en månad som indikerade ännu en pandemimånad. Men i juli exploderade antalet gästnätter till en ny toppnotering för Linköping för att därefter följas upp med den bästa augustimånaden i historien. Totalt ökade antalet gästnätter med 68 836 eller 55 procent jämfört med 2020, som var en sommar ännu starkare präglad av pandemin. Antalet gästnätter som genomfördes av utländska besökare landade på 18 655 och ökade med 101 procent mot föregående år. Antalet gästnätter som genomfördes av svenska besökare landade på 174 351 och ökade med 51 procent mot föregående år. Jämför vi istället med 2019 där Linköping hade sin tidigare rekordsommar landade den totala ökningen på 4 procent och 7 548 gästnätter.

"Våra större besöksmål som Gamla Linköping och Göta kanal hade en riktigt stark sommar och agerade viktiga reseanledningar, men en viktig förändring är att vi också såg ett tillskott av nya upplevelser och produkter för privatresenärer som attraherade besökare när exempelvis evenemangen uteblev. Kreativiteten har varit stor hos många av våra besöksnäringsföretag, även om en del har haft det fortsatt tufft, till exempel restauranger och eventarrangörer där en del restriktioner kvarstod under sommaren", säger Jörgen Nilsson, ansvarig besöksnäring, Visit Linköping & Co.

Jämfört med andra städer i Sverige har Linköping visat på en stark återhämtning. Jämför vi sommaren 2021 med det tidigare rekordåret för riket 2019 har riket som helhet ännu inte återhämtat sig i samma utsträckning. Där är differensen -18 procent mot 2021. Linköping har däremot ökat med 4 procent.

För att hjälpa till med återstart av besöksnäringen efter pandemin har Linköpings kommun genom Visit Linköping & Co arbetat med initiativet Kickstart Linköping. Förutom nya produkter hos aktörer i form av glamping, sommarcaféer, paket, cykeluthyrning, onlinebokningar med flera, har Kickstart möjliggjort utökad marknadsföring som kampanjen Ankan i Linköping, barnfamiljskampanj för Gamla Linköping, digitala guidningar, värdskapsroboten Folke med mera.

"Det är bara ett år sedan vi presenterade satsningen Kickstart Linköping. Därför är det mycket glädjande att insatsen redan 2021 bidragit till en stark återhämtning av privatresandet och ett nytt rekord i antal gästnätter. Att hjälpa till att få den viktiga besöksnäringen på fötter igen efter pandemin är prioriterat av vår kommun", säger Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Under sommaren genomförde Visit Linköping & Co flera olika undersökningar bland besökare på plats. Undersökningarna visar att både övernattande besökare och dagsbesökare konsumerat mer än före pandemin. Samma undersökningar visar också att övernattande besökare konsumerar tre gånger så mycket i jämförelse med dagsbesökare. Därav ökar de turistekonomiska effekterna markant med övernattande gäster.

"Det långsiktiga samarbetet mellan Linköpings hotellförening, Linköpings kommun och Visit Linköping & Co har stärkts under pandemin där vi med gemensam kraft lockat fler svenska privatresenärer under den här krisen. Framöver siktar vi på att gemensamt fortsätta att stärka Linköping som destination för privatresenärer, men även att påskynda återhämtningen av affärsresandet", säger Roshan Malalatunga, ordförande Linköpings Hotellförening.

Totalt sedan årsskiftet har antalet gästnätter i Linköping uppgått till 307 473, vilket innebär en ökning med 25 procent i jämförelse med föregående år. Riket har ökat med 14 procent under samma period.

 

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.