platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
13-14 september
Möbelmässan Göteborg
tillbaka på Svenska Mässan i höst.
hotellnytt
Countryside Hotels
slog försäljningsrekord trots pandemi.
+200 talare
Ny konferens och mässa
för framtidens sjukvård arrangeras i Stockholm 25 – 26 januari 2023.
nytt jobb
Scandic värvar hotelldirektör
– Roger Pettersson tar över ansvaret för Scandichotellen i Umeå.
29 april - 1 maj
eCarExpo i Friends Arena
laddar om i april.
Almedalsleverantör
Uppstickaren Univid ska bli störst på digitala event
– backas av tunga investerare.
hotellnytt
Norrqvarn Hotell & Konferens
får ny ägare.
ljus i mörkret
Karlstad CCC satte försäljningsrekord i december
sålde för nästan tio miljoner kronor.
tråkigt beslut
Allt för sjön 2022 ställer in
planerar för mars 2023.
kan bli 23,000 deltagare
Arton internationella kongresser
valde Seoul som destinationen.
RSS
rss_icon
Länkar
Rekorddeltagande när bil-Sverige samlas för att diskutera elektrifieringens utmaningar på eCarExpo i Göteborg

Elektrifieringen av Sveriges bilflotta samlar den 3-5 december det största debatt- och branschseminariet någonsin i Sverige. Från två scener på elbilsmässan eCarExpo i Göteborg kommer totalt ett 100-tal experter, politiker och branschföreträdare under helgen att belysa och debattera frågorna som nu revolutionerar fordonsindustrin.

Utvecklingen för att ersätta fossila bränslen med el går i en rasande takt och spänner gränslöst över flera områden. Miljö, energi och säkerhet är tre av dessa i det digra innehållet i eCarExpos seminarium, som arrangeras exklusivt för mobilitetsbranschen under fredagen med ett 50-tal tongivande experter. Seminarierna leds av moderatorerna Anna Bellman, Jakob Lagercrantz och Anders Tollmar.

"eCarExpo på Svenska Mässan är i år den givna mötesplatsen för hela bilbranschen och ledande experter, politiker och forskare inom mobilitet. Seminarierna och debatterna kommer att spegla helheten, utvecklingen och framtiden i ett elektrifierat och fossilfritt samhälle", säger Anna Fägersten, projektledare för scenprogrammet.

Effektbristen på el är ett av de heta ämnena i elektrifieringen. Projekt där bilens elsystem blir en del av elnätet, Vehicle to Grid (V2G) och Vehicle to Home (V2H) pågår. Men på eCarExpo presenteras nu det allra senaste tekniska utvecklingsprojektet, V2X, Vehicle to Everything, av projektmedlemmarna; teknikföretag, Chalmers och Göteborg Energi. Det bygger på tvåvägskommunikation mellan fordonet och omgivningen. Vilken nytta och vilka affärsmodeller kan skapas med tekniken och vad är det som driver den utvecklingen?

En annan utmanande fråga är autonoma, självstyrande fordon, som sägs ge stora vinster för både miljö och transporteffektivitet. Men hur trafiksäkra är de egentligen? Hur kommer lagstiftningen att se ut? Går utvecklingen för fort? Den diskussionen förs mellan politiker och företag bakom utvecklingen av autonoma fordon.

Säkerhet står också högt på agendan när 5G nu revolutionerar bilindustrin. Hur garanteras cybersäkerheten? Är den personliga integriteten hotad när genom bilens datainsamling? Vem ska äga datan? Vad händer en bilägare när bilens dator hackas? Debatten rör den teknik som just nu både möjliggör och hotar världens säkerhet och ekonomi.

Batteriernas påverkan på miljön är också ett givet fokus när elbilarnas hållbarhet diskuteras. Hur återvinns bilbatterierna och har de ett andra liv? Kan cirkulär affärsekonomi tillämpas? Men seminariet ställer även frågan om batteriproduktion och gruvbrytning kan bli storskalig i Sverige och hur Europa agerar i utvecklingen av elbilsbatterier som energikälla.

 

Bilden: eCarExpos branchseminarium om elektrifiering och mobilitet drar rekordmånga deltagare i Göteborg den 3-5 december.

---------------------------------------------------------------------------------------------------Fakta om eCarExpo

eCarExpo är Nordens ledande mässa om mobilitet, laddbara bilar och laddning för elbilar. Den arrangeras i Øksnehallen, Köpenhamn, 29-31 oktober 2021, i Göteborg 3-5 december 2021, och på Friends Arena i Stockholm den 4-6 februari. eCarExpo är en mötesplats och framtidsmässa för industri och konsumenter, med elbilar, elcyklar, produkter och tjänster för energi och elbilsladdning. Mässan vill visa att elbilen är en lika lustfylld upplevelse för bilägare och bilentusiaster, som att den förbättrar miljön och våra beteenden för en hållbar värld. Arrangör är PT Umbrella i samarbete med BilSweden och PowerCircle.