platsannonser
Projektledare
Akademikonferens.
Projektkoordinator
till Akademikonferens.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
Hållbarhet
American Express Meetings & Events
undertecknar Net Zero Carbon Events-löfte.
Spännande möte
Sveriges Elevkårers Kongress22
i Norrköping.
flygnytt
Eurowings utökar i Sverige
ökar utbudet på Landvetter med ny direktlinje till Berlin.
Höjer kvalitetskraven
Alvar blir namnet
på hela Skellefteås näringslivsdag.
14 januari - 21 maj 2023
Malmö värd
för uppmärksammad Banksy-utställning.
Utvidgat samarbete
Svenska Möten
ingår ett fördjupat partnerskap med IACC.
+300 deltagare
Rekordintresse
för gruvmöte i Stockholm.
+1000 deltagare
Norden
ska bli världens mest hållbara och cirkulära region.
föreningar skapar möten
Delat ordförandeskap,
en framgångssaga för Scouterna.
hotellnytt
Steam Hotel tar nästa steg
– förvärvar Actionbad.
RSS
rss_icon
Länkar
Rekorddeltagande när bil-Sverige samlas för att diskutera elektrifieringens utmaningar på eCarExpo i Göteborg

Elektrifieringen av Sveriges bilflotta samlar den 3-5 december det största debatt- och branschseminariet någonsin i Sverige. Från två scener på elbilsmässan eCarExpo i Göteborg kommer totalt ett 100-tal experter, politiker och branschföreträdare under helgen att belysa och debattera frågorna som nu revolutionerar fordonsindustrin.

Utvecklingen för att ersätta fossila bränslen med el går i en rasande takt och spänner gränslöst över flera områden. Miljö, energi och säkerhet är tre av dessa i det digra innehållet i eCarExpos seminarium, som arrangeras exklusivt för mobilitetsbranschen under fredagen med ett 50-tal tongivande experter. Seminarierna leds av moderatorerna Anna Bellman, Jakob Lagercrantz och Anders Tollmar.

"eCarExpo på Svenska Mässan är i år den givna mötesplatsen för hela bilbranschen och ledande experter, politiker och forskare inom mobilitet. Seminarierna och debatterna kommer att spegla helheten, utvecklingen och framtiden i ett elektrifierat och fossilfritt samhälle", säger Anna Fägersten, projektledare för scenprogrammet.

Effektbristen på el är ett av de heta ämnena i elektrifieringen. Projekt där bilens elsystem blir en del av elnätet, Vehicle to Grid (V2G) och Vehicle to Home (V2H) pågår. Men på eCarExpo presenteras nu det allra senaste tekniska utvecklingsprojektet, V2X, Vehicle to Everything, av projektmedlemmarna; teknikföretag, Chalmers och Göteborg Energi. Det bygger på tvåvägskommunikation mellan fordonet och omgivningen. Vilken nytta och vilka affärsmodeller kan skapas med tekniken och vad är det som driver den utvecklingen?

En annan utmanande fråga är autonoma, självstyrande fordon, som sägs ge stora vinster för både miljö och transporteffektivitet. Men hur trafiksäkra är de egentligen? Hur kommer lagstiftningen att se ut? Går utvecklingen för fort? Den diskussionen förs mellan politiker och företag bakom utvecklingen av autonoma fordon.

Säkerhet står också högt på agendan när 5G nu revolutionerar bilindustrin. Hur garanteras cybersäkerheten? Är den personliga integriteten hotad när genom bilens datainsamling? Vem ska äga datan? Vad händer en bilägare när bilens dator hackas? Debatten rör den teknik som just nu både möjliggör och hotar världens säkerhet och ekonomi.

Batteriernas påverkan på miljön är också ett givet fokus när elbilarnas hållbarhet diskuteras. Hur återvinns bilbatterierna och har de ett andra liv? Kan cirkulär affärsekonomi tillämpas? Men seminariet ställer även frågan om batteriproduktion och gruvbrytning kan bli storskalig i Sverige och hur Europa agerar i utvecklingen av elbilsbatterier som energikälla.

 

Bilden: eCarExpos branchseminarium om elektrifiering och mobilitet drar rekordmånga deltagare i Göteborg den 3-5 december.

---------------------------------------------------------------------------------------------------Fakta om eCarExpo

eCarExpo är Nordens ledande mässa om mobilitet, laddbara bilar och laddning för elbilar. Den arrangeras i Øksnehallen, Köpenhamn, 29-31 oktober 2021, i Göteborg 3-5 december 2021, och på Friends Arena i Stockholm den 4-6 februari. eCarExpo är en mötesplats och framtidsmässa för industri och konsumenter, med elbilar, elcyklar, produkter och tjänster för energi och elbilsladdning. Mässan vill visa att elbilen är en lika lustfylld upplevelse för bilägare och bilentusiaster, som att den förbättrar miljön och våra beteenden för en hållbar värld. Arrangör är PT Umbrella i samarbete med BilSweden och PowerCircle.