platsannonser
Upphandling av partnerkonsult
till IUFRO World Congress 2024.
nyheter
Cool konst
Tre dolda kulturgårdar
i Litauens främsta städer.
Flygnytt
AMF investerar 200 miljoner
i flygbolaget BRA.
skapar stark position
Hybrid+,
ny metod för mötesupplevelser lanseras av Göteborg & Co.
Hotellnytt
Scandic rapporterar starkt resultat
och kassaflöde för tredje kvartalet 2021.
öppnar maj 2022
Prisbelönt Auschwitz-utställning
kommer till Malmö.
Framtidens städer
Undersökning:
Lund är en av världens smartaste städer.
30 November–2 december
Följ med Meetings International till IBTM World i Barcelona
Var med när världen öppnar igen.
13–16 november 2022
Krakow blir värd för Icca-kongressen 2022
En enorm framgång inte bara för staden, utan för hela landet.
15 oktober klockan 16:00
Lunds Universitet
får 28 nya professorer.
18-24 oktober
Framtidsvecka: Lunds universitet spanar efter framtida genombrott
Vilka genombrott behövs för att vi ska kunna ta oss an framtiden på bästa sätt?
RSS
rss_icon
Länkar
Idag invigs den 37:e Bokmässan i Göteborg

Idag (torsdag 23 september) slår portarna upp till Bokmässan i Göteborg, årets stora bokfest och hyllning till litteraturen. För andra året i rad har Bokmässan utformats efter rådande omständigheter och med hänsyn till coronapandemin. Bokmässan 2021 är en anpassad hybridmässa med bokförsäljning, signeringar och författarsamtal i ett gediget program som framförs både på Svenska Mässan i Göteborg, för ett begränsat antal besökare, och på Bokmässan Play, för en digital publik med en räckvidd bortom Sveriges gränser. Invigningen har en dov underton: det är idag på dagen 20 år sedan Dawit Isaak fängslades för sina åsikters skull.

Bokmässan 2021 invigs kl 10.00 av kultur- och demokratiminister Amanda Lind, Frida Edman, mässansvarig och Peter Örn, ordförande för kommittén Demokratin 100 år. Bokfesten pågår som vanligt under fyra dagar, från och med idag torsdag 23 september till och med söndag den 26 september. Men tack vare Bokmässan Play får samtalen en betydligt längre livslängd – hela programmet finns tillgängligt året ut och besökarna har därmed gott om tid att ta del av de närmare 600 programpunkter som utgör årets mässa.

"Jag är verkligen stolt över att inviga Bokmässan 2021! Bokmässan är oumbärlig och en mittpunkt i det svenska litteraturåret. Vi har gjort allt för att samtalet om litteratur och läsning ska få pågå även i en pandemi och vi är glada för att välkomna både en digital publik och besökare på plats. Men vi är ledsna för att Dawit Isaak fortfarande inte kan vara på plats – eller ens tacka nej till medverkan", säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

Under invigningen signerar Frida Edman och Peter Örn Bokmässans åtagande för att stödja demokratin och Deklarationen för en stärkt demokrati. Deklarationen är framtagen av kommittén Demokratin 100 år och är en del av arbetet med att etablera den nationella samlingen Vår demokrati – värd att värna varje dag.

Demokrati är ett av årets tre teman, tillsammans med Nordisk litteratur och LÄS! LÄS! LÄS!, ett tema som återkommer från förra året. Demokratitemat presenteras i samarbete med kommittén Demokratin 100 år, Lärarnas Riksförbund, Globala Torget, Majblomman och Statens medieråd. Elisabet Reslegård, ordförande för Läsrörelsen, avrundar invigningen med att berätta om temat LÄS! LÄS! LÄS! och introducerar samtidigt nästa seminarium där regeringens nya läsråd presenteras.

Det är likt förra året en anpassad Bokmässa i år, utan ett myllrande folkhav på mässgolvet. Men till skillnad från 2020, när mässan var helt digital, kan Bokmässan i år välkomna besökare på plats. Mässor fick i början av juli ett eget regelverk som innebär att verksamheten kan bedrivas under förutsättning att anpassningar görs för att minska risken för smittspridning. Bokmässan, som redan var långt inne i planeringen av hybridmässan när de nya reglerna kom, genomförs med framför allt två stora anpassningar: en kraftig begränsning av antalet besökare och montrar samt en omdisponering av de stora ytorna i mässanläggningen till framför allt sittande aktiviteter, i form av uppbyggda TV-liknande studior med seminarier och studiosamtal. Med denna anpassning kan de allra flesta programpunkterna på årets mässa också tillgängliggöras för en digital publik på Bokmässan Play.

Precis som ett vanligt mässår går det att köpa böcker på plats och få sina exemplar signerade av författare. Det sker vid särskilda signeringsstationer på mässgolvet och i anslutning till bokhandlarna. Tre lokala bokhandlar från Göteborgsområdet är på plats på Svenska Mässan och samarbetar kring försäljningen av de böcker som presenteras i programmet: Bokskåpet, Lohrs Pocket Medmera och Mariaplans bokhandel. På Bokmässan Play är det Adlibris som står för försäljningen.

I år består Bokmässans seminarieprogram av 650 författare, forskare, journalister och sakkunniga som medverkar i över 250 seminarier. Bland de medverkande gästerna finns svenska berättare som Stina Wollter, Klas Östergren och Liv Strömquist men också internationella stjärnor som John Grisham, Yuval Noah Harari och Marilynne Robinson. På årets hybridmässa finns också 13 scener där besökare och tittare kan ta del av olika program och aktiviteter: Biblioteksscenen, BonnierHoops, Folkbildningsscenen, Forskartorget, Globala Torget, Göteborgs litteraturhus scen, Ideell kulturallians scen, Litteraturscenen, Lärarscenen, Rum för poesi, Rum för översättning, Se människan och Yttrandefrihetstorget.

 

Feelgood får eget programspår

En nyhet för i år är en särskild satsning på feelgoodlitteratur som får ett eget programspår i samarbete med Sesamy. Feelgood-genren har vuxit stadigt på Bokmässan under en tid och präglas av lustfylld och hjärtevärmande litteratur som skapar härliga läsupplevelser. Bland de medverkande märks Marit Danielsson, Emma Hamberg, Caroline Säfstam, Christoffer Holst, Marcus Jarl, Jenny Fagerlund, Camilla Davidsson och många fler. Dessutom medverkar den brittiska Feelgoodstjärnan Jenny Colgan, som är tillbaka med två nya böcker: En evighet från dig och Jul på det lilla hotellet vid havet.

 

Nytt för i år – Bokmässan Deals

I år förstärks upplevelsen för de digitala besökarna med nyheten Bokmässan Deals, en digital marknadsplats där utställare syns med information, filmer och erbjudanden i form av till exempel försäljning av böcker, utbildningar och andra produkter. Bokmässan Deals har utvecklats för att även de digitala besökarna ska kunna erbjudas mässklipp till mässpris – ett mycket populärt inslag på den fysiska Bokmässan. Alla erbjudanden på Bokmässan Deals ligger kvar till och med den 31 december.

 

Internationella författare

Några av världens främsta internationella författare medverkar i förinspelade samtal om skön- och facklitteratur som hela världen läser och talar om, bland andra Emma Cline, Jonathan Franzen, Lori Gottlieb, Tsitsi Dangarembga, Douglas Stuart, Anthony Doerr och Dara McAnulty.

Hela programmet på årets Bokmässa framförs på Svenska Mässan inför en begränsad fysisk publik samt spelas in och direktsänds på Bokmässan Play, där det kan ses året ut. För att ta del av programmet på plats krävs en studiobiljett, som kostar 995 kr per dag. I dagsbiljetten ingår entré till Bokmässan 2021 valfri dag med möjlighet att ta del av diskussioner och samtal i studior och på scener, köpa böcker och få dem signerade. Dessutom ger dagsbiljetten tillgång till hela programmet på Bokmässan Play (alla fyra dagar) till och med 31 december 2021 (värde 395 kr), samt en entrébiljett till Bokmässan 2022 (värde ca 250 kr). För tittare som endast vill uppleva Bokmässan digitalt finns Play-biljetten, för 395 kr. Programmet finns tillgängligt till och med den 31 december 2021.

Bokmässan 2021 arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg och på Bokmässan Play den 23–26 september. Programmet på Bokmässan Play kan ses året ut.

 

Se hela programmet på www.bokmassan.se